טרגדיה בעירק. אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס

דוח של עמותת "בזכות" שמתבסס על נתוני משרד הבריאות חושף כי כמעט אחד מכל ארבעה מטופלים במחלקות הסגורות בבתי החולים הפסיכיאטריים נקשר למיטת האשפוז, לעיתים אפילו למשך שעות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

לפי האומדן של הארגון כ-23% מהמאושפזים נקשרים בארבע גפיים במחלקות הסגורות בבתי החולים הפסיכיאטריים, זאת לעומת אחוזים בודדים בעולם. מדובר ב-3,300 מטופלים מדי שנה, מתוך 14,300 המתאשפזים במחלקות לבריאות הנפש.

"קיבלנו עדויות של אנשים שציינו שהם נקשרו בבתי חולים פסיכיאטריים", מסבירה שרון פרימור, היועצת המשפטית של עמותת בזכות שערכה את הדוח. "הנתון הזה הדליק אצלנו נורות אדומות ובפנייה למשרד הבריאות ראינו שזו אכן תופעה ארצית ונרחבת ואלה נתונים מזעזעים שאין להם אח ורע בעולם".

"זה כלי שהוא נוראי", אומרת אילאיל צין שנקשרה בעת אשפוז במחלקה פסיכיאטרית. "אם חושבים נגיד על כלבים או חתולים, אפשר לדמיין כלב קשור בארבע רגליים ומישהו מאפשר את זה? למה כשמדובר על מישהו כמוני אז זה אפשרי?".

הכלי היחיד להרגיע את המטופלים?

מטופלים אחרים סיפרו שהם נקשרו במשך שעות. כך לדוגמא ערן שאשפז את עצמו בפעם הראשונה בגלל משבר שעבר בחייו וחשש שהוא עלול לפגוע בעצמו, ומצא את עצמו קשור במשך תשע שעות מבלי שמישהו מקשיב לקריאותיו שהוא צריך להתפנות. "הרגשתי כאילו יש בתוכי צעקה ענקית שרק מחכה להתפרץ", סיפר. "חדר שיש בו רק מיטות, שעון שלא עובד ומצלמת וידאו. זו תחושה נוראית".

לטענתו, נקשר ערן כי צעק שהוא חווה נפילת סוכר, ובמקום להאמין לו העדיפו לקשור אותו. לפי הדוח המטופלים אכן נקשרים בגלל מצב של אי שקט, כי הם מטרידים, צועקים, ולעיתים גם כעונש - כאשר הסיבה היחידה שבגינה אפשר לקשור היא סכנה לסובבים או לעצמם.

במשרד הבריאות מדגישים שהתמונה מורכבת, אבל מכינים בעצם תכנית כדי להפחית כמה שיותר את התופעה. אחד הגורמים שמשפיעים באופן הניכר ביותר על היקף הקשירות הוא המחסור בכח אדם בבתי החולים הפסיכיאטריים, הצוות הקיים נשחק ותחת עומס וגם כשהכוונות טובות לא תמיד מצליחים להעניק את הטיפול שהיו רוצים.