אחרי שאדם אחד מת, ואחרים אושפזו בגלל הרעלה, הורה משרד הבריאות לאזור את שיווקן של הביצים שיובאו מאוקראינה. אז איך קרה שנמכרו ביצים נגועות בסלמונלה? ומה הדרך שהביצים עוברות עד שמגיעות למקרר שלנו?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

התקנות הברורות של משרד החקלאות בענף הלול אמורות להבטיח לנו ביצים באיכות גבוהה וללא חיידקים. אלא שרוב הלולים מתנהלים ללא רישיון עסק וזהו פתח לתנאים סניטריים ירודים והפרה בוטה של תקנות התברואה. הצצה חטופה לחלק מהלולים הללו מספיקה כדי להסיק על הסכנות שמתגלגלות יחד עם הביצים מהלול - אל הצלחת.

חיים שחלה בסלמונלה מסביר שהכול החל כשאכל ביצת עין פשוטה. "התחלתי להרגיש לא טוב. הגעתי למצב של תשישות, עייפות, חולשה, שלשולים, ממשל אפיסת כוחות", טען החולה. "גילו שיש לי את כל התסמינים, ונתנו לי שבועיים מנוחה בגלל המצב הזה".

ממשיכים לבדוק ביצים נגועות (צילום: רויטרס)
חיידקי סלמונלה נמצאו בביצים מאוקראינה | צילום: רויטרס

כמו בכל מקרה של מחדל וחיפוש אשמים, האחראיים מפנים אצבע מאשימה זה כלפי זה. בלולים מפנים את ההאשמות למשווקי ביצי החופש, וברשתות השיווק מעבירים את האשמה למשרד החקלאות שייבא ביצים לא מחוסנות מאוקראינה.

הביצים האוקראיניות הללו נמכרו במשך ארבעה חודשים ברשתות השיווק: מגה, שופרסל ואחרות בתוך האריזות המוכרות לנו. תחילה חשבו שמדובר בזן חדש של סלמונלה ורק לאחר שמת אדם מסלמונלה ונרשמה עלייה חדה במספר הילדים המאושפזים עקב הרעלות מזון, גילה משרד הבריאות כי הביצים מאוקראינה נגועות והפסיק את שיווקן בישראל.

אז איך אפשר להיזהר? על הביצים המשווקות באופן מסודר ישנו סימון. האותיות UA מציינות ביצים מאוקראינה, TR מעיד על ביצים מטורקיה. אך לא כאן נגמרות הסכות עבר הצרכנים.

למעלה ממיליון ביצים מוברחות כל שנה לתוך שטחי ישראל, בעיקר מהרשות הפלסטינית. ובמשרד החקלאות מודים כי היקף התופעה נרחב בהרבה. ביצים מוברחות הן ללא סימון בכלל והן נמכרות לרוב ע"י רוכלים, במכירות ביתיות מאורגנות או במכולות פרטיות.

כדי להימנע ככל שניתן מחיידק הסלמונלה יש לרכוש ביצים ממקור ידוע בלבד כשמופיע עליהן שם המשווק, חותמת, תאריך תפוגה ובאריזה סגורה. בנוסף כדאי לקנות ביצים במקומות מורשים ולהקפיד לבשל את הביצה באופן מלא. כשמדובר בבריאות שלנו- גם כשקונים מצרך בסיסי כמו ביצים- צריכים להיות צרכנים נבונים.