בתי זיקוק, מפרץ חיפה (צילום: חיים ריבלין, חדשות)
תוכנית החומש מניסה פירות | צילום: חיים ריבלין, חדשות

בשנת 2015 חלה צניחה של 11% בפליטות המזהמים במפרץ חיפה - כך עולה מהדוח הרבעוני של המשרד להגנת הסביבה שפורסם היום (שלישי). בעקבות התכנית הלאומית לצמצום זיהום האוויר באזור, במסגרתה יושקעו בשיפור איכות האוויר במפרץ כ-330 מיליון שקלים, אף הוגברו האכיפה והפיקוח על המפעלים, כשבוצעו בדיקות פתע מוגברות וננקטו הליכי אכיפה נגד 11 מפעלים במתחם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במקביל, בארבעה מהמפעלים באזור הושקעו עשרות מיליוני שקלים בטכנולוגיות לצמצום הזיהום. גם בתחום השקיפות נרשם שיפור משמעותי, כאשר מדידות של 58 מתוך 75 מכשירי הניטור בארובות מפורסמות לציבור באופן רציף באינטרנט.

תחנות הניטור החדשות (צילום: רוני מימון)
תחנות הניטור החדשות | צילום: רוני מימון

גם בתחום התחבורה צפוי שיפור: החל מהיום תוגבל כניסת משאיות כבדות לעיר התחתית בחיפה בשעות העומס. המשאיות ייסעו דרך מנהרות הכרמל - שתעריף הנסיעה בהן יוזל עבורן בכ-40%, דבר הצפוי לצמצם ב-98% את חשיפת האוכלוסייה לזיהום מכלי הרכב. במקביל, הורדו מהכביש 177 כלי רכב מזהמים וב-90% מתחנות הדלק במפרץ חיפה הושלמה התקנת מערכות שמטרתם הפחתת פליטת אדי דלק.

בנוסף, שתי תחנות ניידות לניטור איכות האוויר נוספו באזור, והוכפל מספר נקודות הדיגום הסביבתי. במקביל, חלה התקדמות בניקוי קרקעות הקישון: 80 אלף מ"ק מהקרקעות המזוהמות הוצאו ונוקו.

המהלכים הללו התאפשרו בזכות שיתוף פעולה של המשרד להגנת הסביבה הן עם משרדי התחבורה, האוצר והבריאות, והן עם איגוד ערים להגנת הסביבה במפרץ חיפה, בו חברות העיריות של חיפה, קרית אתא, קרית ים, קרית מוצקין, קרית ביאליק, נשר, קרית טבעון, המועצה האזורית זבולון והמועצה האזורית רכסים.

הזיהום צנח ב-11% (צילום: רוני מימון)
הזיהום צנח ב-11% | צילום: רוני מימון

היעדים ל-2016: המשך האכיפה המוגברת והערכת סיכונים

בשנה הבאה צפוי המשרד להתמקד בהחמרת הדרישות הסביבתיות לששת המפעלים הגדולים בהם טרם עודכנו הדרישות, חיבור דודי קיטור לרשת הגז הטבעי והמשך הפיקוח, ובמיוחד פיקוח הפתע. כמו כן, יופעלו מוניות מופחתות זיהום ויותקנו מסנני חלקיקים על רכבי דיזל מזהמים, ויבוצע סקר סיכוני במטרה להעריך מהם הסיכונים לאוכלוסייה במקרה של אירוע חומרים מסוכנים.

השר להגנת הסביבה אבי גבאי בירך על הממצאים, והבטיח כי "נמשיך לפעול במרץ לצמצום זיהום האוויר במפרץ חיפה ובקריות, בתעשייה ובתחבורה, ונוודא שאיכות החיים של תושבי חיפה והקריות תשתפר באופן דרמטי". גם מנכ"ל המשרד ישראל דנציגר התחייב כי "את התוצאות ירגישו האזרחים בחיפה ובקריות, ובקרוב גם בערים נוספות בישראל".