מי הם המפעלים המזהמים ביותר? (צילום: פלאש 90, יוסי זמיר, מרסלו סוס, חדשות)
הזיהום במפרץ: "אנחנו בני ערובה" | צילום: פלאש 90, יוסי זמיר, מרסלו סוס, חדשות

פעילי סביבה ותושבים רבים באזור מפרץ חיפה משוכנעים כבר שנים כי קיים קשר הדוק בין זיהום האוויר באזורם לבין תחלואה בסוגים מסוימים של סרטן ומחלות נשימתיות, אך אפילו שועלי הקרבות הוותיקים שבהם הופתעו מהנתונים שנחשפו הערב (ראשון) בחדשות 2: בשלושה מוקדי תחלואה עיקריים נולדו בשנים האחרונות יותר תינוקות במשקל נמוך ובעלי היקף ראש קטן מאשר בכל מקום אחר בארץ.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אנחנו מרגישים שאנחנו בני ערובה בידי מקבלי ההחלטות, בידי הממשלה", אמר לחדשות 2 Online מוטי בליצלאו - תושב קריית חיים ופעיל סביבתי כבר 40 שנה. "לא מעניין אותם כלום. מדובר על מיליארדי שקלים והכל בא על חשבון הציבור. 800 אלף איש יושבים תחת זיהום מחריד, זה מצב בלתי נסבל, אין דין ואין דיין".

"תמיד ידענו שיש בעיות חמורות של תחלואה, ואכן עם השנים והתפתחות הטכנולוגיה, החשש מתאמת", הוא מציין. לדבריו, המאבק נגד זיהום האוויר הוא מאבק שסובל מיחסי ציבור גרועים: "את בעיית הזיהום קשה להמחיש. הוא בלתי נראה וגם התוצאות שלו אינן מיידיות". הוא משוכנע שרק לחץ ציבורי משמעותי ובלתי פוסק עשוי להביא לשינוי המציאות המפויחת של תושבי המפרץ.

"סכנה ברורה ומידית"

"אם עד היום ידענו שיש רמות מבהילות של תחלואה, היום אנחנו יודעים שהתחלואה הזאת 'מסתדרת' מסביב לתעשייה הפטרוכימית", אומרת ליאורה אמיתי, מנהלת עמותת "אזרחים למען הסביבה". ליאורה נולדה בקריית חיים, אך בבגרותה עברה לגליל בחיפוש אחר אוויר נקי יותר.

800 אלף איש תחת זיהום. חיפה (צילום: דורית יורדן דותן)
800 אלף איש תחת זיהום. חיפה | צילום: דורית יורדן דותן
מפרץ חיפה (צילום: דורית יורדן דותן, חדשות)
נמל חיפה | צילום: דורית יורדן דותן, חדשות

"האשמה העיקרית היא מדינת ישראל", היא אומרת נחרצות. "עד שנת 2007 בתי הזיקוק היו שייכים למדינה וגם עכשיו דנים בהרחבה נוספת של התעשייה. חייבים לעשות הכל כדי להקטין את היקפי הזיהום. יש הרבה סיסמאות אבל בפועל כמעט דבר לא קורה ואת רוב נתוני הזיהום מסתירים מאיתנו. היקפי הזיהום האלה הם סכנה ברורה ומידית לתושבי המפרץ".

"הנתון שפורסם היום, ושפעילי הסביבה מתריעים עליו כבר שנים, הוא מזעזע", אומרת עו"ד אליס גולדמן. אליס היא תושבת נשר ויושבת ראש ועדת הסביבה בתנועת אומ"ץ. "מה עוד צריך להתפרסם כדי להכריז סוף-סוף על מפרץ חיפה אזור נפגע אסון בגלל הזיהום התעשייתי?", היא תוהה בייאוש.

נתוני תחלואה חריגים. ביה"ח רמב"ם (צילום: אלי גרוס)
נתוני תחלואה חריגים. ביה"ח רמב"ם | צילום: אלי גרוס

בשל הזיהום במפרץ: פגיעה בעוברים

נתונים חדשים שנחשפו הערב לראשונה בחדשות 2 חושפים קשר אפשרי בין הקרבה לבתי הזיקוק והמפעלים הפטרוכימיים המקיפים אותו לבין התחלואה החריגה. מחקר רחב היקף שנעשה בימים אלה באוניברסיטת חיפה מצביע על שלושה מוקדי תחלואה עיקריים: קריית חיים וקריית ביאליק, דרום מזרח קריית טבעון, ורכס הכרמל בצד שפונה לאזור התעשייה.

בתי הזיקוק במפרץ חיפה (צילום: דורית יורדן דותן)
בתי הזיקוק במפרץ חיפה | צילום: דורית יורדן דותן

החוקרים מצאו כי התחלואה בסרטן ריאות ולימפומה במוקדים האלה גבוהה עד פי חמישה מהממוצע הארצי בשאר חלקי הארץ. החוקרים בדקו את כיווני הרוחות והם סבורים כי חומרים אורגניים נדיפים הנישאים מארובות המפעלים אל אותם היישובים אחראים לתחלואה החריגה.

המחקר מבוצע על ידי קבוצה של 20 חוקרים, בהובלת נציגי משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה. מנתונים שהציגו לפני מספר ימים לחברי ועדת ההיגוי של המחקר עולה תמונה מטרידה נוספת: באותם שלושה אזורים שבהם נרשמו שיעורים חריגים בסרטן נולדו בשנים האחרונות תינוקות במשקל נמוך והיקפי ראש קטנים ב-20%-30% מאלה ביתר השכונות בנפת חיפה.