בשנה שעברה זה לא עבד. והשנה? (צילום: ליאור נורדמן (יח"צ))
האהדה תתבטא גם בנקודות? פיינגולד | צילום: ליאור נורדמן (יח"צ)

לישראל יש או אין סיכוי לנצח באירוויזיון? תלוי את מי שואלים. בשבוע הבא תיערך תחרות השירים הגדולה בעולם בפעם ה-59 בקופנהגן, בירת דנמרק, שם ההכנות למאורע כבר בהילוך גבוה. בין המתמודדים שכבר מתכוננים לאירוע הגדול נמצאת גם נציגת ישראל, מיי פיינגולד, שזוכה לאהדה גדולה ולפופולריות נרחבת - לפחות מאחורי הקלעים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שלשום (ג') ערכה פיינגולד את החזרה הראשונה שלה על הבמה באולם התחרות וביצעה את השיר עמו תתמודד בעוד שבוע בדיוק (8.5) בשלב חצי הגמר השני, "Same Heart". לאחר החזרה, זכתה פיינגולד לתשואות רמות של העיתונאים והמעריצים שנכחו במקום - ואף דורגה במקום הראשון מבין כל 15 המתחרות בשלב זה בסקר מיוחד שנערך בקרבם.

פיינגולד זוכה לעדנה גם בקרב מועדוני המעריצים של התחרות מכל רחבי אירופה: בסקר המקיף שנערך בשבועות האחרונים ב-40 מדינות ביבשת, היא דורגה במקום השלישי מתוך כלל 37 המדינות המתמודדות השנה בתחרות, כשרק שבדיה והונגריה הפייבוריטיות עוקפות אותה בדירוג.

קטע מתוך החזרה הראשונה של ישראל. תשואות מאחורי הקלעים

עם זאת, על האהבה הגדולה לה זוכה ישראל במהלך שבוע החזרות, שמתבטאת גם בעלייה בהימורים על ישראל כזוכה בתחרות השנה באתרי ההימורים המובילים ברשת, לבוא לידי ביטוי גם בקרב למעלה ממאה מיליון הצופים מרחבי היבשת וצוותי השיפוט שיצביעו ויקבעו בשבוע הבא אם פיינגולד תהיה בין 10 המתחרים שיעלו משלב חצי הגמר לגמר הגדול, שייערך בשבת הבאה (10.5).

כרגע הסיכויים לכך נראים גבוהים, אולם לא ניתן יהיה לדעת אם כן או לא עד לרגע פתיחת המעטפות וההכרזה על שמות המדינות שעברו לשלב הבא. בשלוש השנים האחרונות, ישראל לא צלחה את השלב הראשון של תחרות המוזיקה - ולא עברה לגמר. הפעם האחרונה בה השתתפה ישראל בשלב הסופי של האירוויזיון הייתה ב-2010 באוסלו, עם הראל סקעת שדורג לבסוף במקום ה-14 המאכזב.

מחקר אקדמי קבע: לפיינגולד דווקא אין סיכוי לנצח

למרות הדירוגים המחמיאים וההתלהבות מהנציגות הישראלית בעיר המארחת של האירוויזיון ובקרב המעריצים, כלל לא בטוח שישראל תנצח בתחרות או אפילו תעלה לגמר. כך לפחות קבע אתמול פרופ' גד יאיר מהאוניברסיטה העברית, שערך מחקר מדעי בנושא שפורסם אמש באתר "וואלה!".



"האמת היא שהכל התחיל מהטענה הזאת שכולם אנטישמים", סיפר פרופ' יאיר בראיון לחדשות הלילה ותיאר כיצד החל להתעניין בניתוח התחרות. "לפני כמעט 30 שנה ישבנו בערב סטודנטים ואמרנו שאין סיכוי לנצח כי כולם אנטישמים, החלטנו לבדוק את הטענה באופן אמפירי".

"בדקנו את דפוסי ההצבעה והתברר לנו שישראל נמצאת בעמדה די חזקה בתוך הגוש האירופי", מספר החוקר על הליך המחקר שהביא אותו לחשוף נתונים מסקרנים. "התחרות עצמה שאמורה להיות תחרות של איכות, יש בה הרבה פוליטיקה והרבה כוחות סמויים מן העין שמשפיעים על הבחירות".

פרופ' יאיר מסביר כי אולי לא כולם 'אנטישמים', אך מידה רבה של פוליטיקה ורגשות לאומיים אכן מעורבים בתחרות. "הגוש הסובייטי שהתפרק והצטרף לתחרות, שמר לעצמו את הרפובליקות שלו תחת ידה של רוסיה ובעשור האחרון הגוש הזה גרף ניצחונות רבים", הוא מסביר. "שינוי בכללי ההצבעה גרם לכך שיחזירו את השופטים המקצועיים לפני כמה שנים וזה שיפר את המאזן שנטה לטובת הגוש הסובייטי לשעבר".

לדברי הפרופ' חובב תחרות השירה, גם שיקולים כלכליים וגיאוגרפיים מנחים את המדינות שאמורות להצביע עבור השיר המוצלח ביותר: "הלחץ של גרמניה וצרפת על המדינות החייבות להן כספים הגדיל את המרחק ואת האנטיפתיה בין המדינות גם בתחרות האירוויזיון, ובמובן הזה אפשר לראות את התחרות הזאת כסיסמוגרף שמצביע על כוחות כלכליים, פוליטיים וביטחוניים הרבה יותר עמוקים".

הפסדים גוררים עלבונות לאומיים

התחרות נתפסת בעיני רבים כתופעה תרבותית שולית, אך המחקר מגלה כי מדינות רבות באירופה מתייחסות אליה ברצינות יתרה - וההפסד בה מביא לעלבונות לאומיים. "מדינות חזקות כמו בריטניה מתלבטות שנה אחר שנה האם להימנע מהשתתפות בתחרות עקב ההפסדים הרבים", הפתיע פרופ' יאיר את אלו שזלזלו באירוויזיון.

פרופ' יאיר מסכם ואומר כי על פי המחקר, לישראל סיכוי קלוש למדי לזכות במקום הראשון: "כדי שמיי פיינגולד תזכה, נתניהו צריך לחתום הסכם שלום מהר מאוד כי הסיכוי לקבל נקודות מאירופה אינו גדול".

ואם דבריו לא ייאשו את האופטימיים שבינינו, הוא מוסיף כי יש מנבא של מרחק בין מדינות - ככל שהמרחק רב יותר, כך הסיכוי לקבל מאותה מדינה נקודות הוא קטן יותר. לדאבוננו הרב, ישראל די רחוקה מאירופה.