"אנחנו לאט לאט נהפכים לאירן היהודית, ובצד יש לנו מדינה עם הייטק ועם תרבות" - כך נימק הסופר המנוח יורם קניוק את בקשתו להיות חסר דת בריאיון עמו שערכנו במאי 2011. אמש נפטר קניוק ממחלת הסרטן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

נכדו של קניוק, שנולד לפני כשנתיים, נרשם במשרד הפנים כחסר דת מכיוון שאשתו של קניוק הייתה נוצרייה. בעקבות כך הסופר עתר לבית המשפט בבקשה להשוות את מעמדו לזה של נכדו. "אני רוצה שבעוד עשרים שנה נכדי יגיד: הסבא שלי אמר שהוא רוצה להיות כמוני. זה יפה, נכון?" אמר קניוק.

"במשרד הפנים אמרו לי: אתה יכול להתנצר או אתה יכול להתאסלם", סיפר קניוק. "חסר דת אתה לא יכול להיות. אני כן רוצה להיות יהודי - אני היחידי שאומר שהוא רוצה להיות יהודי. בנימין נתניהו אומר שהערבים צריכים להכיר בישראל כמדינת הלאום היהודי, ישראל לא מכירה בלאום היהודי, היא מכירה רק בדת היהודית. אין לאום יהודי בארץ הזאת".

"דת ופוליטיקה לא הולך יחד"

"אני אגיע עד הסוף, אני אגיע בסופו של דבר לבית המשפט העליון", הצהיר קניוק. "אולי מישהו יבין שדת ופוליטיקה לא הולך יחד, זה לא הולך יחד!".

באוקטובר 2011 בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר לקניוק להירשם כחסר דת במרשם האוכלוסין. בפסק הדין קבע סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, גדעון גינת, כי "החופש מדת הינו חופש הנגזר מכבוד האדם, המוגן בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו".

קניוק בירך על ההחלטה. "מדובר בהחלטה בעלת משמעות היסטורית, בית המשפט נתן לגיטימציה לכל אדם לחיות לפי מצפונו בארץ הזאת", אמר. "אני כל כך מתרגש מזה".

לאחר מכן ביקש קניוק כי כל אדם שירצה להגדיר עצמו כ"חסר דת", יוכל לעשות כן ללא המצאת תעודה ציבורית, אך עתירתו נדחתה על ידי בית המשפט העליון בחודש פברואר 2012.