ליונל מסי, מירי רגב‎ (צילום: רויטרס, פלאש 90, חדשות)
צילום: רויטרס, פלאש 90, חדשות

למקרה שכבר הספקתם לשכוח, לפני כשנה אמור היה להתקיים בירושלים משחק הידידות המצופה בין נבחרות ישראל וארגנטינה. שלושה ימים לפני המשחק הודיעה הנבחרת האורחת כי היא מבטלת את בואה לישראל, והאכזבה הייתה גדולה. ואולם בעוד שלבכירי ההתאחדות לכדורגל ומשרד התרבות והספורט היו מובטחים מקומות באצטדיון, לציבור לא היה סיכוי להשיג כרטיסים, ובמחיר שפוי – כך עולה מדוח מבקר המדינה שפורסם היום (שני).

לקריאת הפרק בדוח המבקר על ביטול משחק הידידות לחצו כאן

דוח המבקר - סיקור נרחב: משרד החינוך מפקיר מידע על ילדיכם // המבקר: מורים מלמדים מקצועות ללא הכשרה // החאפרים שמסכנים את הניתוחים הפלסטיים

בחלקו השני של דוח השנתי של מבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף שפירא, הוקצה פרק ייעודי למשחק הידידות שתוכנן בין ישראל וארגנטינה שלבסוף בוטל בעקבות האיומים והפרובוקציות על כוכב נבחרת ארגנטינה, ליונל מסי. לפי המבקר, מתוך 30,200 כרטיסים שהוקצו למשחק, לציבור הרחב, לרבות ילדי ותושבי הפריפריה, הועמדו למכירה רק כ-68% מהכרטיסים. היתר הופץ לנותני חסות או למוזמנים.

בהסכם שעליו חתמה עם היזם של האירוע, ההתאחדות לכדורגל קיבלה את האחריות לארגון המשחק על היבטיו הספורטיביים ואילו היזם קיבל עליו את האחריות המלאה להיבטים הניהוליים של המשחק, לרבות "מימונו המלא, על כל היבטיו". עם זאת, בעקבות בקשת ראש הממשלה בנימין נתניהו ושרת התרבות והספורט מירי רגב לקיים את המשחק בירושלים, משרד התרבות וחברת אריאל (החברה העירונית לניהול קריית ספורט, תרבות ופנאי בירושלים בע"מ) נאלצו להתחייב להעביר ליזם מימון בסך כ-3.8 מיליון שקלים.

אצטדיון טדי בי-ם, המיקום המתוכנן למשחק (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90‎, חדשות)
אצטדיון טדי בי-ם, המיקום המתוכנן למשחק | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90‎, חדשות

לפי המבקר, מנכ"ל משרד התרבות כלל לא חישב את הסכום שנדרש לכיסוי ההוצאות הנוספות. "תהליך קבלת ההחלטות במשרד לא היה סדור והתאפיין בהליכים חפוזים ובחוסר שקיפות", קבע המבקר. כמו כן, ההתאחדות לא טרחה לוודא שתנאי ההסכם בדבר הפצת הכרטיסים מיושמים כמו שצריך והשאירה ליזם את היכולת הבלעדית לבחור כיצד להפיץ את הכרטיסים, על חשבון האינטרס הציבורי.

לפי ההסכם, שלושה גופים ציבוריים - ההתאחדות, חברת אריאל ומשרד התרבות - שפעלו מול היזם, ארגנו ותקצבו את המשחק, קיבלו 2,200 כרטיסים למשחק לרכישה בקדימות על פני הציבור: ההתאחדות קיבלה 1,500 כרטיסים, חברת אריאל (החברה העירונית לניהול קריית ספורט, תרבות ופנאי בירושלים בע"מ) קיבלה 500 ומשרד התרבות קיבל 200.

יוזכר כי רק בשבוע שעבר פרסם המבקר דוח חריף שחשף את "מחטף ההזמנות" לטקס הדלקת המשואות ביום העצמאות ה-70. בדוח ההוא הצביע המבקר על שורה של ליקויים חמורים שמצא בהתנהלות משרד התרבות בראשות השרה רגב ובהתנהלות מרכז ההסברה במשרד. רגב טענה בתגובה כי לא היו שיקולים זרים בחלוקת ההזמנות, אך ריבוי הליקויים בהתנהלות משרד התרבות מעלה תהיות לגבי אופן ההתנהלות סביב אירועים שבהם עובדי ציבור מקבלים כרטיסים על חשבון האוכלוסייה הכללית.

זינוק של פי 30 במחיר

מהדוח עולה כי הביקוש הגבוה למשחק ושיטת מכירת הכרטיסים שעודדה ספסרות הובילו להתייקרות חדה מאוד במחירי הכרטיסים שיועדו לציבור הרחב. כך למשל, כרטיס מקטגוריה 2, שמחירו לפי ההסכם נקבע ל-50 שקלים לילד ו-100 שקלים למבוגר, הוצע למכירה באינטרנט במחיר של 1,575 שקלים - פער של יותר מפי 30. כרטיס VIP מקטגוריית זהב, שלפי ההסכם היה אמור לעלות 750 שקלים, הוצע למכירה במחיר של 5,355 שקלים.

המבקר קובע בדוח כי נציגי חברת אריאל ועיריית ירושלים סיכמו ביניהם חמישה ימים לפני המשחק המתוכנן על חלוקת הזמנות שקיבלה החברה לעובדי עירייה או לנבחרי ציבור שתפקידם לא הצדיק קבלת הזמנה. במקביל, רק בעקבות מחאה ציבורית שהתעוררה בנושא החליטו עובדי משרד התרבות לוותר על האפשרות לרכוש את הכרטיסים ברכישה מוקדמת.

מבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף שפירא (צילום: פלאש 90, חדשות)
מבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף שפירא | צילום: פלאש 90, חדשות

"אף על פי שהיוזמה לעריכת המשחק עלתה כבר בראשית שנת 2018 וההסכם בין ההתאחדות ליזם לעריכת משחק ידידות בין נבחרות ארגנטינה וישראל בכדורגל נחתם בתחילת מרס באותה שנה, ההליכים שנקטו משרד התרבות וחברת אריאל מול היזם נעשו בחיפזון, זמן קצר מאוד לפני המועד המתוכנן לקיום המשחק", העיר המבקר. "הדבר צורם במיוחד נוכח העובדה שמשרד התרבות וחברת אריאל הזדרזו לסכם עם היזם על הקצאת כרטיסים למשחק עבור עובדיהם שלושה שבועות לפני המועד שתוכנן למשחק".

המבקר סיכם: "משרד מבקר המדינה ער לחשיבות הרבה שיש בקיום אירועים בעלי פוטנציאל לחשיפה בין-לאומית של ירושלים. אין בחשיבות זאת לייתר את קיומם של תהליכי קבלות החלטות סדורים ושמירה על כללי מינהל תקין. דווקא החשיבות האמורה יוצרת ציפייה להתנהלות מופתית".

משרד התרבות: "לא נפל כל פגם בהתנהלות המשרד"

ממשרד התרבות והספורט נמסר בתגובה: "משרד התרבות והספורט מצר על החלטת המבקר לפרסם דוח ביקורת על אירוע שכלל לא התקיים ומשכך גם כלל התהליכים המנהלתיים לא הבשילו להתקיים. משרד התרבות והספורט פעל כל אורך הדרך בהתאם לנהלים והכללים, כפי שאף העידו במפורש בפני המבקר כלל שומרי הסף וגורמי המקצוע הרלוונטיים של המשרד: ייעוץ משפטי, חשבות ואגף התקציבים.

"במהלך הביקורת הוצגו בפני המבקר עובדות, ממצאים, נתונים ודרכי פעולה של הפרקטיקות הידועות של העברה תקציבית בין משרדי ממשלה המתקיימים לאורך שנים ובהקפים גדולים עם כלל המשרדים והוכח כי לא נפל כל פגם בהתנהלות המשרד. משרד התרבות והספורט גאה מקיומם והפקתם של עשרות אירועים בכל רחבי ישראל במסגרת חגיגות ה-70 שהופקו ותוכננו בצורה מעוררת כבוד וללא כל דופי תוך ביצוע כל התהליכים המנהלתיים באופו יצירתי, שקוף ובשיתוף פעולה של כלל גורמי המטה ושומרי הסף וללא כל רבב.

"משרד התרבות והספורט גאה בעובדיו שהחליטו, מבחירה אישית, לוותר על זכותם לרכוש כרטיסים במחיר מלא, זאת בשל אווירה ציבורית ותקשורתית עוינת ו"עליהום" של גורמים בעלי עניין, זאת, על אף שאין כל פסול בהתנהלותם, כפי שאף עלה בחוות הדעת של היועצת המשפטית של המשרד. משרד התרבות והספורט מברך על מסקנות המבקר כי על היועץ המשפטי לממשלה לתת את דעתו לקביעת כללים ברורים המתייחסים מפורשות לנושא האיסור לקבלת טובות הנאה בדמות קדימות ברכישת טובין.

"משרד התרבות והספורט מצר על כל עיסוק מיותר סביב משחק הידידות שהיה אמור להתקיים בירושלים בירת ישראל, ולהיות ארוע ספורט מהנה לציבור הרחב בישראל במסגרת אירועי ה-70 ושבוטל בסופו של דבר בשל מסע ההפחדה וההסתה של ג'יבריל רג'וב שאף הושעה מפיפ"א ונקנס על ידם בעקבות האירועים".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו