"משינה" מעולם לא הסתבכה באמירות ולא הובילה מאבקים אבל איכשהו ידעה תמיד לגעת בסנטימנט הישראלי. אחרי עשור בו התגורר בגליל, חזר יובל בנאי לפני לתל אביב ומאז הלהקה חזרה להופיע ולנגן במשרה מלאה. עכשיו, הם מוציאים אלבום חדש ויחד עם חברו ללהקה משה ברכה, הם מספרים על התחנות שעיצבו את להקת הענק. "אין לנו חסכונות. לא שמרנו כסף בצד. אבל עשינו חיים משוגעים", סיפר בנאי ל"אולפן שישי".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לפייסבוק של החדשות

"חזרתי לתל אביב מכל מיני סיבות, בעיקר סיבות משפחתיות", מספר בנאי בגילוי לב. "היו צריכים אותי פה ואולי גם אני הייתי צריך את העיר קצת בחזרה. האלבום הזה לא היה קורה אם לא הייתי פה. מהרגע שחזרתי משינה זה טורבו. מנגנים, עובדים ומופעים. לעשות אלבום זה דבר מאוד קשה במיוחד ללהקה מתבגרת. זה על גבול הבלתי אפשרי".

שמו של התקליט החדש, העשירי במספר, הוא "מתים, שרים, הולכים". שמונה שנים עברו מאז הוציאה משינה אלבום חדש והיום הציפיות הן שונות. "אני לא מצפה לזעזע את הנוער בישראל", הסביר בנאי. "אני חושב שעשינו אותו בשבילנו, הוא פתח משהו ביחסים ביני לבין שלומי שהרבה זמן לא היה. אין לי ציפיות להיות מקום ראשון במצעד אבל יש לי ציפיות להיות מגניב".

"לא מעניין אותנו כמה עותקים ימכור האלבום", סיפר שלומי ברכה הגיטריסט של הלהקה. "פעם התפרנסנו ממכירת האלבומים שההופעות קידמו. מהרגע שהתחילו לצרוב דיסקים הפלח העיקרי של הפרנסה שלנו נפגע ומה שקרה זה שההופעות התפתחו". ברכה הסביר את משמעות האלבום החדש. "הכוונה שלו היא לגרום לאנשים להתעורר", הסביר ברכה. "להגיב ולהרגיש במקום להיות עדר במקום שבו הם חיים".

"אף פעם לא קיבלתי מהמדינה חצי גרוש"

יובל בנאי לא חושש לקחת צד במלחמת התרבות שמתנהלת בישראל בשנים האחרונות והמתקפה על אמנים שונים. "כל התרבות נמצאת תחת התקפה", אמר. "כל מי שחושב שהתרבות הזאת מסכנת אותו, את השלטון, את המשטר, את האג'נדה, את הפופוליזם, אז הוא ישר תוקף את התרבות הישראלית. קל לתקוף אותה. כי מי יענה? ההוא שמקבל שתי לירות ממשרד התרבות? הוא יכול לענות? גם את זה ייקחו לו. אני לא מקבל אז מה אכפת לי. אני אף פעם לא קיבלתי ממדינת ישראל חצי גרוש".

"אני חושב שהמדינה הזאת לא הייתה קיימת דקה בלי האנשים שכתבו פה שירים", הוסיף בנאי. "זה לא משנה אם קוראים לזה אלכסנדר פן או אלתרמן. זה לא משנה אם הם אשכנזים או ספרדים. כל הטריק הזה של ההפרדה מאוד מקומם אותי. ברור שיש אפליה ושקרו דברים אני לא עיוור. אבל הרעיון הזול הזה - לחלק לאלה נגד אלה, עליי הוא לא מקובל במיוחד כי אני גם מאלה וגם מאלה".

כבר עשרות שנים משינה פועלת בתוך הסביבה המוסיקלית בישראל שעברה שינויים דרמטיים. ועדיין גם בגיל 56, בנאי עדיין מייצר רוקנרול. "זה לא איזה מקצוע שבאמת יש לך פנסיה ממנו", סיפר. "ראינו דברים שאף אחד לא ראה בחיים שלו. היינו ברוקנרול ואנחנו עדיין ברוקנרול".