לא מעט תלמידים כמעט ויתרו על המסע לפולין. היו להם סיבות רבות ומגוונות, אבל מעל כולן היה הסכום הגבוה שדרש בית הספר עבור הצטרפות למסע - קרוב ל-6,000 שקלים. "בתור אחד שלא לוקח כסף מההורים שלו, אני לא יכול להרשות לעצמי לשלם סכום כזה", אמר אחד מהם. "זה בלתי אפשרי - גם אם אתה עובד כל הקיץ"

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אבי אברהם, בן לניצולי שואה, החליט להרים את הכפפה ולנסות לארגן מסע אלטרנטיבי. כל תלמיד שילם לבסוף 3,000 שקלים בלבד, וההורים יכלו להצטרף באותו המחיר. כך, ב-6,000 שקלים, במחיר המסע של בית הספר לתלמיד אחד, יצאו ילד והורה. "ב-6,000 שקל אפשר לטוס לאירופה, זוג, ליעד מרכזי כמו פריז, ברלין או לונדון, לגור בבית מלון טוב, לקנות מתנות לילדים ולחזור הביתה עם עודף. אנחנו לא מוכנים לקבל שבמחיר כזה יוציאו תלמיד אחד", הסביר אברהם.

במשרד החינוך משלמים על הטיסה עצמה 2,005 שקלים, ואילו במשלחת הפרטית קצת פחות - 1,944 שקלים. החיסכון המרכזי הוא בסעיף המלונות וההסעות: במסע של משרד החינוך משלמים עליהם 2,196 שקלים, ובמשלחת הפרטית - אלף שקלים בלבד. רק ההוצאות בארץ היו קצת יותר יקרות במסע הפרטי: 190 שקלים, מול 108 שקלים שמוציא משרד החינוך.

בנוסף, הצליחו ההורים במשלחת הפרטית לגייס מלגה בשווי 1,000 שקלים לכל תלמיד, כך שמחיר המסע הפרטי עומד על 3,040 שקלים מול המסע של משרד החינוך שעולה 5,324 שקלים. "אני מציעה שמשרד החינוך ייקח את המודל הזה ויהפוך אותו למודל שלו", אמרה נטלי בן אבי, אמא שיצאה למשלחת המוזלת לפולין. "אולי טיפה לקצר, לצמצם, ליצור שוויון הזדמנויות לכל ילד בארץ. הדור הבא חייב לראות את זה".

"רק 30 אלף יוצאים מדי שנה למסע"
"רק 30 אלף יוצאים מדי שנה למסע" | צילום:

"משהו פה לא עובד בצורה נכונה"

התלמידים במסע הפרטי ראו את אותם האתרים וזכו להדרכה מאחת המדריכות המקצועיות בארץ. אז איך הם עשו את זה? המסע הוא בן חמישה ימים במקום שבעה ימים, כמו שנהוג בצה"ל; ההכנה ממוקדת יותר עם אנשי מקצוע; שכירת כל השירותים נעשית מחברת נסיעות אחת; וגם נעשה ויתור על הטסת איש עדות. את עדותו שומעים התלמידים בארץ.

"כשיש 100 אלף תלמידים שמסיימים כל שנה את המחזור, ורק 30 אלף מתוכם יוצאים למה שמוגדר 'משימה לאומית', משהו פה חורק, משהו פה לא עובד בצורה נכונה", אמר אברהם. במשרד החינוך הסבירו לנו שהם מחוייבים בהתקשרויות וסטנדרטים שמשלחת פרטית אינה מחוייבת בהם, והם מציינים שבשנים האחרונות הוכפל פי ארבעה מספר התלמידים שקיבלו מלגה.

מכל הסיפור הזה אפשר ללמוד בעיקר דבר אחד: מחיר הנסיעות לפולין אינו קדוש ועם קצת יצירתיות ומאמץ, אפשר לעבור את המסע החשוב הזה, גם בלי לשבור תכנית חיסכון.