הנאים השכנים בעינך? (צילום: חדשות 2)
לא ייבחרו לוועד הבית | צילום: חדשות 2

אף שרוב הישראלים מודאגים מאוד מהשחיתות, איבדו אמון בפוליטיקאים ומשוכנעים שבעוד שנים אחדות תפרוץ מלחמה נוספת, הם ממשיכים לרצות להתגורר בישראל, גאים במדינתם ומרגישים שייכים לקולקטיב הישראלי, כך עולה מתוצאות מדד הדמוקרטיה לשנת 2010 שפרסם המכון הישראלי לדמוקרטיה.

המדד, שמשלב נתונים מסקר דעת קהל, כלל מרואיינים יהודים וערבים, והוא התבסס על סקר השנה, שנערך בחודש מרץ ובחן את מצב הדמוקרטיה הישראלית לפי שורה של מדדים כמותיים מוכרים. משכלול כללי של הנתונים מסתבר שבשנים האחרונות לא חלו שינויים גדולים בדירוגה של הדמוקרטיה הישראלית ביחס לעולם.

אבל ישראל מקבלת ציון גרוע במיוחד בתחום השסעים החברתיים, שאינם מתמתנים. בחינת מידת הסובלנות של ישראלים יהודים כלפי שכנים מעלה כי השכנות המפריעה להם ביותר היא השכנות עם ערבים (46%), לאחר מכן, ובאותה המידה, עם חולי נפש בשיקום ועם עובדים זרים (39%). שכנות עם זוג הומוסקסואלים מפריעה ל-25%, עם חרדים 23%, עם עולים מאתיופיה - 17%, עם מי שאינם שומרים שבת וחג 10% ועם עולים מחבר המדינות 8%.

הציבור הערבי מתברר על פי נתוני הסקר כסובלני פחות בהשוואה לציבור היהודי כאשר מדובר בשכנות עם "אחרים". כאן השכנים הבלתי רצויים ביותר הם זוג הומוסקסואלים (70%), חרדים (67%) ומתנחלים לשעבר (65%). ה"נסבלים" ביותר בעיניהם כשכנים הם העובדים הזרים (48%).

מעדיפים שלטון יותר ריכוזי

תיבת קלפי (צילום: רויטרס, חדשות)
לא מרוצים מהשפעת בחירתם בקלפי | צילום: רויטרס, חדשות

סקר שהתמקד בהערכות ובעמדות של הציבור כלפי מימוש הדמוקרטיה בישראל, מצא שהציבור הישראלי נוטה לאפיין את הדמוקרטיה הישראלית כחלשה ולא יעילה. הפתרון המועדף לדברי הנשאלים הוא שלטון ריכוזי יותר.

רוב המשיבים בסקר (60%) מעריכים את היתרונות שיש במנהיגות חזקה, הפותרת (בעיניהם) בעיות ביעילות. הרוב מעדיפים משטר מומחים (59%), שיקבלו החלטות המבוססות על שיקולים מקצועיים ולא על שיקולים פוליטיים.

הישראלים מאוכזבים ממידת ההשפעה הנמוכה על מדיניות הממשלה של העדפותיהם כפי שהשתקפו בהצבעתם בבחירות. לכך מתלווה אכזבה מתפקוד המוסדות הנבחרים וחוסר אמון בכנסת ובמפלגות.

צה"ל והיחס לפלסטינים

נהנה מתמיכה. הנשיא פרס (צילום: חדשות 2)
נהנה מתמיכה. הנשיא פרס | צילום: חדשות 2

כמעט שני שלישים (62%) מהיהודים סבורים שכל עוד ישראל נמצאת בסכסוך עם הפלסטינים, אסור להתחשב בדעות של הערבים אזרחי ישראל בנושאי חוץ וביטחון. 86% מהציבור היהודי (76% מכלל הציבור) סבורים שהחלטות גורליות למדינה צריכות להתקבל ברוב יהודי. כשני שלישים (67%) מהציבור היהודי סבורים כי אין לאפשר לקרובי משפחה מדרגה ראשונה של ערבים להיכנס לישראל במסגרת איחוד משפחות.

כמו בעבר, גם השנה צה"ל זוכה לאמון גבוה של הציבור הישראלי (81%). בניגוד למנהיגים בממשלה ובכנסת, מוסד נשיא המדינה ממשיך לשפר את תדמיתו בשנים האחרונות, והשנה יש רוב המביע אמון רב בנשיא המכהן (70% תמיכה). 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק