החופש הגדול רק התחיל, אולם כבר עכשיו מגיעים האיומים בנוגע לשנת הלימודים הבאה. הורים לתלמידים בבתי הספר היסודיים מאיימים לשבש את פתיחת שנת הלימודים הקרובה, במחאה על החלטת משרד החינוך לאלץ רשויות מקומיות לאחד כיתות לימוד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לפני חמישה שבועות הודיע משרד החינוך לרשויות המקומיות כי לא יאפשר להן לממן מתקציבן פיצול של כיתות לימוד במוסדות החינוך שבתחומן. בעקבות ההנחייה לא יתאפשר עוד לרשויות לממן מקופתן בנייה של כיתות חדשות. המשמעות הישירה העולה מההנחייה היא איחוד של כיתות לימוד וכתוצאה מכך גם עלייה חדה בצפיפות התלמידים הלומדים בהן.

באגפי החינוך שבעיריות לא מרוצים מההנחיה החדשה, כמו גם הורי התלמידים שכבר החלו להתארגן במטרה למנוע את יישומה בשנה הבאה. "הבת שלי חזרה מבית הספר בוכה עם פתק הזוי שאומר שעליה לציין את שמותיהם של 2 חברים, כי מאחדים את שתי כיתות של 25 תלמידים", הסבירה אורטל שניצר, ממובילי "מחאת הסרדינים". "כמחאה פתחנו קבוצה של 5 הורים בפייסבוק. תוך זמן קצר חברו אלינו עוד עשרות הורים, ולאחרונה כבר הקמנו מטה שלם".

את הגיבוי החשוב ביותר מקבלים ההורים מילדיהם, שמוצאים את עצמם מודאגים מפני המציאות החדשה בכיתות. "גם ככה קשה לנו", סיפרה שירה, אחת התלמידות שיצאה להפגין עם הוריה. "כבר היום יש בעיות משמעת, אז איך 40 ילדים יוכלו להיות בכיתה? זה ממש צפוף ומלא ברעש, פשוט לא נוכל ללמוד".

מרוויחים יותר? (אילוסטרציה) (צילום: אייל בן יעיש, חדשות 2)
"אם ההחלטה לא תבוטל - נשבש את הלימודים" | צילום: אייל בן יעיש, חדשות 2

במשרד החינוך לא מיהרו להיענות לדרישות ההורים והציעו פתרון ביניים, ולפיו החל מספטמבר 2015 תכלול כל כיתה שני מורים. הפתרון התגבש הודות להבנה כי בדרך זו יהיה ניתן לצמצם את היחס מורה-תלמיד בתקציבים פחותים בהרבה מאלה שיידרשו לבנייתן של מאות כיתות חדשות. בנוסף החליט משרד החינוך להמשיך ולאפשר לתלמידי כיתות א' ו-ב' ללמוד בקבוצות קטנות את מקצועות החשבון והעברית.

למרות ההצעות, ההורים עדיין עומדים בהתנגדותם. מובילי המחאה טוענים כי הם אינם מתכוונים לוותר ומאיימים כי אם דרישתם לבטל את ההנחיה לא תתקבל - לא יהססו לשבש את פתיחת שנת הלימודים הבאה.

יצוין כי בניגוד לטענות נגד יחסי הצפיפות הגבוהה בכיתות הלימוד בישראל, מחקרים בינלאומיים בנושא מוכיחים דווקא כי לנתון אין כל השפעה על הישגי התלמידים. הדוגמא הבולטת לכך היא קוריאה הדרומית, המדורגת ראשונה בעולם בהישגי תלמידים, כשבכל כיתה לומדים בממוצע 37 ילדים. גם ביפן המדורגת שניה המצב דומה, שם לומדים בכל כיתה 29 תלמידים בממוצע.