שביתה באוניברסיטת תל אביב אחרי פסח? שימו לב לתאריך. מחר יחול ה-1 באפריל, יום המתיחות הלאומי, ובאגודת הסטודנטים של אוניברסיטת תל אביב החליטו לצאת בספין תקשורתי ספק מבריק - שהתפוצץ להם בפנים.

"בעקבות הודעות משרד האוצר על כוונתו לעלות את שכר הלימוד ללא רפורמה במערכת ההשכלה הגבוהה ובחיי הצעירים בישראל, יושבתו הלימודים בקמפוס אוניברסיטת תל אביב עם החזרה מחופשת הפסח", נכתב בהודעה שנשלחה מטעם מחלקת הסברה לציבור הסטודנטים בקמפוס.

"למרות מאמצינו להגיע מראש להסכמות עם משרד האוצר, פרסמו בשבועות האחרונים פקידי משרד האוצר הודעות זדוניות ושקריות בדבר הסכמת הסטודנטים להעלאה של שכר הלימוד. לצערנו ובעקבות ההתנהלות הילדותית וחוסר תום הלב של פקידי האוצר, אנו לא מהססים להוביל את הסטודנטים משולחן המו"מ חזרה לרחובות", צוין בנוסף בהודעה ולחלק מהסטודנטים החלו כבר לעלות זיכרונות לא נעימים מהשביתות הארוכות של השנים הקודמות.

חייכו - נמתחתם

עם זאת, מהר מאוד התברר כי למעשה מדובר במתיחת ה-1 באפריל. סטודנטית זועמת שמיהרה ליצור קשר עם גורמים באגודה פרסמה את הדברים בחשבון הפייסבוק שלה וסביב הנושא התפתח דיון סוער. "תתביישו לכם שאתם מנצלים את המעמד, הקשרים והכוח שלכם כדי לעבוד על סטודנטים", כתבה הסטודנטית בחשבון הפייסבוק.

"אם אתם נהנים להיות בני עשר ולזרוק אחד על השני רפש - תהנו, אבל אל תערבו אותנו", הוסיפה הסטודנטית. "אם זו מתיחה אז זה פשוט הדבר הכי מטומטם ששמעתי", כתב סטודנט אחר. בעקבות כישלון המתיחה מיהרו באגודת הסטודנטים לפרסם כי מדובר בניסיון למתיחת 1 באפריל. בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט אישר דובר האגודה אדיר ינקו את הדברים. "אנחנו צעירים שעשו מתיחה. אל תקחו את זה אישית", פרסם יו"ר האגודה שחר בוצר בהודעה לתקשורת, לאחר שנחשפה המתיחה.

הכל בגלל "חוק הצעירים"

ככל הנראה החליטו באגודה לנסות את המתיחה על מנת לקדם את "חוק הצעירים" שהיא יוזמת בשיתוף אגודות הסטודנטים הנוספות ברחבי הארץ. "חוק הצעירים" הוא יוזמה לאגד זכויות שקיימות לאזרחים צעירים במדינות אחרות בעולם ולדברי גורמים באגודה נועדו "להפוך את מדינת ישראל למקום שבו יחושו צעירים כי יש להם את היכולת לרכוש השכלה ראויה ולהתפתח במובן האישי והמקצועי".

לדברי גורמים באגודה, החוק יוצר מערכת הסדרה חוקית שתכלול את כלל ההיבטים הנוגעים לחייו של הצעיר והסטודנט במדינת ישראל, על מנת שיוכל להתפתח ולבנות את עתידו.

"חוק הצעירים" נועד לכלול הטבות שונות לסטודנטים ולאוכלוסיה הצעירה בתחומים כמו דיור, השכלה גבוהה, תחבורה ועוד תחומים אשר "מהווים את עיקר הנטל הכלכלי של הצעיר במדינה, נטל העולה על הכנסותיו ודורש הלוואות או סיוע משפחתי", כפי שמפורסם באתר ההסברה לחוק.

עם זאת, לא בטוח כי הפעם הצליחו באגודה במטרתם וכעת הם יצטרכו להתמודד בעיקר עם סטודנטים זועמים.

לפני שבוע וחצי - הסטודנטים הגיעו להסכמות עם האוצר

במסיבת עיתונאים משותפת להתאחדות הסטודנטים, לשר החינוך ולשר האוצר הוכרז לפני שבוע וחצי על "הסכם מסגרת" בין האוצר לבין הסטודנטים, במסגרתו יושבו בשלב הראשוני 100 מיליון שקלים לסטונדטים. פרטי ההסכם יידונו במשא ומתן בין נציגי הסטודנטים לנציגי משרד האוצר.

"יש הסכם עקרונות מקובל על כל הצדדים שקובע את הדרך שבה נחזק ביחד את מערכת ההשכלה הגבוהה, נגדיל את התקציבים שלה ונפעל ליתר מעורבות של הסטודנטים", אמר לערוץ החדשות שר החינוך גדעון סער, בתום מסיבת העיתונאים.

"אין עדיין פרטים להסכם", הסביר שר החינוך. "הם יושגו במשא ומתן מפורט. הסכמנו כעת רק על הסכם מסגרת ואנחנו נדון על הפרטים בהסכם. שר החינוך הוסיף כי בראייתו, הסטודנטים הם לא רק הלקוחות של מערכת החינוך, אלא העתיד שלה ולכן יש להשקיע בהם. "ההסכם הזה כולל עקרונות מאוד חזקים וברורים שמשותפים לכולם", הוסיף סער.

יו"ר התאחדות הסטודנטים, בועז טופורובסקי, אמר כי "אנו מדברים על יציאה לרפורמה מהפכנית בהשכלה הגבוהה והתחייבות של 3 שנים מצד המדינה - לא לשנות את שכר הלימוד ללא הסכמת הסטודנטים".