לא משאירה מקום לספק. מפת הנישואין של חדו"ש (צילום: צילום מסך)
לא משאירה מקום לספק. מפת הנישואים של חדו | צילום: צילום מסך

אתר "מפת חופש הנישואים בעולם" לא מספק הרבה מחמאות לישראל. עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון העלתה אותו השבוע לרשת במסגרת מחקר מקיף שכלל 194 מדינות, ובו זכתה ישראל לציון 0, שלא משאיר הרבה מקום לספקות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מהמחקר עולה כי ב-45 מדינות ברחבי העולם, שהן 23% מתוך אלה שנבדקו, יש מגבלות קשות על חופש הנישואים, ב-56 (29%) יש מגבלות חלקיות וב-93 (48%) שורר חופש נישואים. כ-33 מתוך המדינות שקיבלו את הציון 0, המעיד על מגבלות קשות, הן מוסלמיות.

ישראל קיבלה אף היא את הציון 0 בגלל "המונופול הדתי על הנישואים", כפי שהגדירו אותו בעמותה וכן "העובדה שמאות אלפי אזרחים אינם יכולה להינשא במדינה וסיבות נוספות". ישראל, על פי חדו"ש, היא הדמוקרטיה המערבית היחידה בעולם שקיבלה את הציון הזה והיא ממוקמת לצד איראן, פקיסטן, אפגניסטן, ערב הסעודית ושאר מדינות האסלאם הקיצוני. כתובת המפה בעברית, ובאנגלית.

"מטרתה המקורית של המפה הייתה להמחיש את מיקומה העגום של ישראל לצד החשוכות במדינות האסלאם, ובניגוד למקובל בעולם הדמוקרטי", הסביר מנכ"ל העמותה, הרב עו"ד אורי רגב, עם פרסום המחקר. "אנו מקווים שהתמונה הקשה העולה מהמפה תסייע לקדם שינוי מדיניות בישראל שיביא לחופש נישואים מלא, כמובטח בהכרזה העולמית בדבר זכויות האדם וכמתחייב מהבטחת מגילת העצמאות לחופש דת ומצפון".

לדברי הרב רגב, "רוב ברור בציבור הישראלי תומך בכך, והבחירות האחרונות יצרו הזדמנות היסטורית להנהגת נישואים אזרחיים בישראל שאסור להחמיץ אותה".

דירוג המדינות לפי יבשות (צילום: צילום מסך)
דירוג המדינות לפי יבשות | צילום: צילום מסך

16% מהישראלים המתחתנים מדי שנה - עושים זאת בחו"ל

בסך הכל המפה מתארת תמונה גיאוגרפית ברורה. בעולם מתקיים גרעין קשה של מדינות שבהן מגבלות קשות על חופש הנישואים בצפון, מרכז ומזרח אפריקה, המזרח התיכון ומערב ומרכז אסיה. הוא יוצר את הכתם השחור הגדול במרכז המפה. את הגרעין הזה מקיפות ממזרח (אסיה) ומדרום (דרום ומערב אפריקה) מדינות רבות שבהן מגבלות חלקיות על חופש הנישואים. הן יוצרות את שני הכתמים האפורים הגדולים במפה.

בצפון, במערב ובדרום מזרח: ארבע היבשות שצבועות בלבן ובהן חופש נישואים כמעט מלא: שתי האמריקות, אירופה ואוקיאניה. היבשת שבה התמונה הברורה ביותר היא אירופה. מתוך 46 מדינות ב-44 יש חופש נישואים, במדינה אחת (אלבניה) יש מגבלות, ובמדינה אחת (הוותיקן) יש מגבלות קשות.

עורכי המחקר הסבירו מדוע ניתן לישראל ציון 0. "החוק הישראלי מאפשר רק נישואים דתיים המבוצעים על ידי עדות דתיות מוכרות ואינו מאפשר נישואים אזרחיים", ציינו. "באוכלוסיה היהודית יש לרבנות הראשית המייצגת את הזרם האורתודוכסי מונופול על הנישואים. כ-300 אלף אזרחים המוגדרים חסרי דת, המהווים כ-4% מהאוכלוסייה, אינם יכולים להינשא בישראל והמונופול האורתודוכסי גם שולל מזוגות רבים, חילונים, מסורתיים, דתיים לא-אורתודוכסים, ואף אורתודוכסים מתונים - את הזכות להינשא על פי אמונתם. זאת, בין היתר משום שהטקס האורתודוכסי אינו שוויוני כלפי האישה".

"על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה", הוסיפו עורכי המחקר, "9,262 זוגות דיווחו ב-2010 למשרד הפנים שנישאו בחו"ל. זאת, לעומת 47,855 זוגות שהתחתנו באותה שנה בישראל. כלומר 16% מהנישואים של ישראלים נערכו בחו"ל".

אין תמונה
"מיקומה של ישראל - מדאיג ומביש". יחימובי

יו"ר האופוזיציה יחימוביץ': "ישראל חייבת לאפשר בחירה חופשית"

יו"ר מפלגת העבודה שלי יחימוביץ' הגיבה לממצאי הדוח והצהירה - "מיקומה הנמוך של ישראל במדד חופש הנישואים, יחד עם איראן, אפגניסטן וערב הסעודית הוא מדאיג ומביש ואינו עולה בקנה אחד עם היותנו מדינה מערבית ודמוקרטית".

"לא ייתכן שבישראל 2013 בני זוג לא יוכלו להתחתן אלא בנישואים אורתודוכסיים", הוסיפה יחימוביץ', "ישראל חייבת לאפשר נישואים אזרחיים לצד הנישואים האורתודוכסיים ולאפשר בחירה חופשית של כל אדם - עם מי הוא רוצה להינשא וכיצד, ובכלל זה, נישואים בין בני אותו מין, כפי שהוכרזו רק לאחרונה בצרפת ובניו זילנד".