רבים הזדעזעו לשמוע את גיל המעורבים בשלל פרשיות המין שנחשפו לאחרונה - בני 12 ו-13. רק בני הנוער לא הופתעו. איך בלי ששמנו לב, גיל 12 הפך להיות ה-16 החדש?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אני מרגישה בת 15 וגם נראית מבוגרת מגילי", סיפרה ענבר אבוטבול, בת 13 מבאר שבע. אביה דני לא יודע איך זה קרה לו - הילדה הקטנה שלו הפכה לנערה. "לראות אותה ככה גדולה זה פתאום מוזר, היא התפתחה נורא מהר מכיתה ו' לכיתה ז'", אמר.

גם הסביבה לא נותרה אדישה להתפתחות המהירה של ענבר וחברותיה: "מתחילים איתנו, את מעלה תמונה ואנשים שאת לא מכירה אומרים לך שאת יפה. אצלנו בשכבה יש מלא בנות שהן לא בתולות. רוב הבנות לא כאלה, אבל יש את אלה שכולם מדברים עליהן".

"האווירה כמו במסיבות של בני 16" (צילום: חדשות 2)
"האווירה כמו במסיבות של בני 16" | צילום: חדשות 2

"התקשרנו לזונות בכיתה ג'"

ומה עם הבנים? כשהם לא ליד ההורים, הם מודים מה הם באמת עושים בשעות הפנאי. "התחלתי בכיתה ב' עם הפורנו. חבר שלי הראה לכולם. יש גם בנות שמצטלמות ערומות בפייסבוק וילדים נמשכים לזה", סיפרו נערים בכיתה ז'. "הרבה פעמים התקשרנו לזונות, הפעם הראשונה היתה בכיתה ג'".

גם מסיבות בר ובת המצווה של הילדים נראות בוגרות יותר. "מי שנכנס לרגע יכול לחשוב שזו מסיבה של בני 16, אם מסתכלים מהצד - המוזיקה והתפאורה אותו הדבר", סיפר איתי עשת, בעל חברה לעריכת בת מצוות ואב לשלוש בנות בעצמו. "אנחנו היינו ככה בגיל 16 או 17". בשנים האחרונות הוא שומע את אותה בקשה מהלקוחות - לגרום לילדים להרגיש בוגרים יותר.

האם זו רק תחושה או שגיל ההתבגרות באמת יורד? ואם כן, האם הילדים באמת בשלים להתמודד עם זה? ההתפתחות הנורמלית אצל נערות מתחילה בגילאים 8-13, הבנים מתבגרים בגיל 9-14. אבל מה שחשוב הוא הממוצע - בעבר אצל בנות גיל 11 היה הממוצע להתבגרות מינית, היום - גיל 10.

"אנשים שאת לא מכירה מתחילים איתך" (צילום: חדשות 2)
"אנשים שאת לא מכירה מתחילים איתך" | צילום: חדשות 2

הבעיה העיקרית: חשיפה למדיה 

במכון לאנדוקרינולוגיה וסכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים עורכים בדיקות גופניות להתפתחות מוקדמת. "תולים את זה בסיבות תזונתיות - התזונה טובה יותר", הסבירה דוקטור ליאת דה-פריס, אנדוקרינולוגית בכירה. "אין לזה קשר לסויה כמו שנהוג לחשוב". דוקטור גרטה בריל הסבירה כי "תחילת המחזור קשורה למסת שומן מסויימת בגוף, כשיש מספיק אוכל - הגיל יורד".

אז אולי יש שינוי ביולוגי, אבל הבעיה היא בעיקר בחשיפה למדיה. המחקירם מראים שהנוער בישראל מוביל בצריכת מדיה אלקטרונית, מחשב וטלוויזיה. אמנם סקר שפורסם לאחרונה מראה שרק 16% אחוזים קיימו יחסי מין מתחת לגיל 15, אחד הנתונים הנמוכים במדינות המפותחות, אך נתון זה כולל את כל המגזרים בישראל.

ומה אפשר לעשות? הכי קל להתרפק על העבר ולצקצק על בני ה-12 וה-13 של היום, אבל האמת היא כי להורים יש הרבה השפעה - אם הם לא נמצאים בעצמם מול המסך.