א', תלמידת כיתה י', חוותה על בשרה מקרה של הטרדות והצקות מצד בני נוער אחרים באינטרנט. "באים ואומרים לי שפתחו עליי קבוצה - מי רוצה לאנוס אותי. אמרו את השם שלי", היא סיפרה. "אמרתי לאבא שלי: 'מה? אני לא ראיתי דבר כזה'. הוא אמר לי: 'אני ראיתי, אני אומר לך'".

א' היא רק דוגמה לאינספור הצקות והשפלות שעוברים בני נוער באינטרנט. רבים ששמעו את סיפורה מיהרו לקבוע שמדובר לכל היותר בבדיחה גרועה או אולי באלימות מילולית, אבל בגיל ההתבגרות - עלול להיות כל מקרה כזה הרסני.

ל-ד' נדלקו הנורות האדומות כשקרוב משפחה שלו, תלמיד כיתה י"ב, ניגש אליו והתחנן שיסייע לו להסיר סרטון מהרשת. "מתעללים בו, מטרידים אותו במילים תוך בית הספר - בשעות היום - לעיני המצלמה מול עוד 10 אנשים. אף אחד לא עשה כלום, בגלל שהוא טיפה שונה", הוא סיפר על מה שצפה בו בתיעוד.

מילד מלא שמחת חיים - למי שמתבודד לבדו בחדרו

מדובר בילד בעל צרכים מיוחדים. לפני שאותו הסרטון הועלה לרשת הוא היה מלא שמחת חיים ומוקף בחברים - למרות השוני. מאז שזה קרה הוא מסתגר לבדו בחדרו וכמעט שאינו אוכל.

"ילדים בני 15-17 יש לכל אחד מהם 5,000 חברים בפייסבוק. מספיק להקליק ולצפות בזה. זה כואב פי עשרה מאשר העובדה שזה קרה", סיפר קרוב המשפחה. "זה בגלל עצם העובדה שאנשים יושבים וצוחקים - וחוזרים על זה".

אתר youtube מלא בסרטונים אלימים. כל הצקה קטנה מונצחת - וזוכה למאות ואף לאלפי צפיות. הבושות כבר מזמן אינן רק מול הילדים שנקלעו לסיטואציה, אלא מול העולם כולו.

הילד שנרדם בטיול השנתי כבר יתוייג כמי שהתעללו בו אל מול המצלמות, ומי שזרקו עליו חפץ בכיתה יגלה מהר מאוד שאותן כמה שניות יחיו לנצח ברשת.

30% נפלו קורבן להצקות בפייסבוק

גלעד האן, חוקר עבירות ופשעי מחשב, הסביר כי "החשיפה הבלתי מבוקרת ברשת, הקלות שבה כולם רואים את הפגיעה, בהחלט מקצינה ולוקחת את זה לגבול הגבוה ביותר של הפגיעות. זה נגמר גם במקרים קשים שבהם ילדים נפגעו נפשית ואפילו בכך שחלקם פגעו בעצמם פיזית".

סקר שנערך ע"י החוקרות ד"ר מירן בוניאל-נסים ומיכל דולב-כהן בקרב יותר מ-700 צעירים בני 8-18 קבע כי 30% מהם נפלו קורבן להצקות בפייסבוק. 15% מהם העלו לרשת החברתית סרטונים מביכים על ילדים אחרים, ואחוז דומה הצטרפו לקבוצת שנאה נגד מורים.

"היה מישהו שיצאתי איתו. רבנו. הגענו למצב של לכתוב על ה'קיר' ולכתוב סטטוסים עליי וגם לפתוח קבוצה עליי שכתבו בה כל מיני דברים", סיפרה צעירה שנכוותה גם היא מהתופעה. על השאלה איך גרם לה הדבר להרגיש, השיבה: "לא יצאתי מהבית. לא היה לי חשק לעשות כלום".

רק מומחים "הצילו" את הילדה ממסכת השפלות

יד קלה על ה"אנטר" (צילום: חדשות 2)
יד קלה על ה"אנטר" | צילום: חדשות 2

במקרה אחר, סיפרה אם לנערה שנעשה שימוש בזהותה ברשת החברתית: "קיבלתי טלפון מחברה שאמרה לי שכדאי שאציץ בפייסבוק של הילדה", היא סיפרה. כמו כל אמא מודאגת, היא מיהרה לבחון את הדברים - אבל אפילו לה לקח מעט זמן עד שהגיעה להבנה שזהות בתה נגנבה.

"לקחו לילדה את התמונות שהיא העלתה והתחילו לרשום דברים איומים", סיפרה האם בזעם. "התחילו לכתוב בשמה שהיא מעוניינת להכיר את זה ולגעת בזה, ולעשות ממש דברים מחרידים".

התוצאה הייתה הרסנית, וחייבה גם התערבות של אנשי מקצוע. "נמצאת חבורה שלמה שלוגעת ובזה במשך כל היום לילדה בחטיבת ביניים כשהנושא של הבנים הוא כל כך רגיש", סיפרה האם. "זה גרם לפגיעה מאוד משמעותית בביטחון העצמי שלה ובתדמית שלה".

על סרטון שהועלה לרשת, שבו נראה תלמיד אחד מטיח בחברו לספסל הלימודים כיסא בכיתת לימודים, סיפר האן כי אותו המקרה נחקר, והנער שאותר כאחראי למעשה אמר בעדותו: "זה היה בשביל הקטע, בשביל הצחוקים. לא התכוונתי. הכיסא 'התפלק' לי מהיד. הקלות הבלתי נסבלת על מקש ה'אנטר' מוציאה מהילדים הרבה דברים שהם לא מודעים לכך שהם עוברים עבירות פליליות, חשופים לתביעות נזיקין ופוגעים".

בבתי הספר ילמדו על הסכנות ברשת

במשרד החינוך החלו לאחרונה ליישם בבתי הספר תכנית העונה לשם "כישורי חיים" - שמטרתה להביא לידעת התלמידים את הסכנות הגלומות בשיתוף מידע ברשת.

ומה יכולים לעשות ההורים? כדאי שאלו שאינם שולטים באינטרנט יחלו להבין בנעשה בה, וירבו לשאול ולהתעניין - גם אם בתגובה, יטיח הילד שהם אינם מבינים דבר וחצי דבר בכך.

אסור יהיה להרפות, וכדאי יהיה להציע לקבל סיוע ממומחים שיודעים איך להתמודד עם מצבים דומים ולהסיר מהרשת את החומר הפוגעני.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק