הציבור קבע: העיתונות מקצוע מכובד (צילום: חדשות)
סקר בנושא מעמד העיתונאי | צילום: חדשות

75% מהציבור סבורים כי העיתונות היא מקצוע מכובד. לעומת זאת, כנראה שהעיתונאים מעריכים פחות את עבודתם. 71% מהם סבורים כי מדובר במקצוע מכובד - כך עולה מסקר מעמד העיתונאי שנערך באוניברסיטת חיפה עבור כנס אילת השני לעיתונות. ממצאי הסקר המלא מוצגים בפאנל בנושא "מעמד העיתונאי". כרבע מהציבור בישראל חושב שהעיתונות היא מקצוע מכובד מאוד, זאת לעומת 14% מקרב העיתונאים עצמם.

כאמור, הציבור תופס את מקצוע העיתונות כמכובד יותר מאלה העוסקים בו. במדד של 1-7 (1 - לא מכובד כלל; 7 - מכובד מאוד) ענו 75% מהציבור בשלושת הרמות הגבוהות (5-7) לעומת 71% בקרב העיתונאים. ההבדלים העיקריים נמצאו בחלוקה בין שלושת הרמות הגבוהות - בעוד רוב העיתונאים -34.5% - בחרו ברמה 5, רוב הציבור - 25% - בחרו ברמה הגבוהה ביותר.

הציון הממוצע של "רמת המכובדות" בקרב העיתונאים עומד על ציון של 5. כשביקשו לדרג את רמת המכובדות של מקצועות אחרים התברר כי העיתונאים מאמינים כי מקצועות בתחומי החברה, כלכלה, צבא וביטחון ופוליטיקה מכובדים יותר.

ולאיזה מגזר עיתונאי רוכשים העיתונאים עצמם את הכבוד הרב ביותר? עיתונאי הרדיו הארצי קיבלו את הציון הגבוהה ביותר עם 5.5, אחריהם עיתונאי הטלוויזיה (5.46) ועיתונאי העיתונות המודפסת (5.45). אחרי השלישייה המובילה יש ירידה משמעותית למקום הרביעי, שם נמצאים עיתונאי האינטרנט (4.4), אחריהם עיתונאי העיתונות המגזרית (4.04) ולבסוף כתבי המקומונים (3.81).

המשתתפים בסקר אף ביקשו לדרג את רמת השכר שלהם, יחסית לשכר הממוצע במשק. כך מתברר כי 22% מרוויחים הרבה יותר מהממוצע ו-32% מרוויחים מעט יותר מהממוצע. כ-31% מרוויחים פחות או הרבה פחות מהשכר הממוצע במשק.

בסקר, אותו ערכו ד"ר יריב צפתי, ד"ר יונתן כהן, ד"ר אורן מאיירס וד"ר רועי דודזון מהחוג לתקשורת באוניברסיטת חיפה, השתתפו 331 עיתונאים מכלי התקשורת השונים במדינה - עיתונות מודפסת, משודרת, אינטרנט, עיתונאות ארצית, מקומית, מגזרית וזרה.