הנתונים היבשים מצביעים על כך שכ-5% מהמורים בבתי הספר היסודיים מאוימים באלימות על ידי התלמידים. מדובר בכ-3,000-4,000 מורים - שאחת מהן אזרה אומץ, גוללה באינטרנט את מסכת מעשי האלימות שנאלצה לספוג והסכימה להיחשף.

למען הסר ספק, לא מדובר במורה המלמדת בחינוך המיוחד - אלא בבית ספר יסודי נורמטיבי הממוקם באזור יוקרתי למדי. בכיתה שהיא מחנכת רשומים כ-30 תלמידים, אבל די באחדים כדי להפוך את חייה שלה ושל חבריהם לספסל הלימודים לסיוט מתמשך.

"בחודשיים האחרונים נפגעתי לא פעם אחת", היא סיפרה - והרחיבה: "השליכו לעברי כיסאות. היו שולחנות שניסיתי להדוף כדי שלא ייפגעו בילדים - אז הם פגעו בי. היה ילד שבעט את הדלת בעוצמה רבה כך שהיא פגעה בי פיזית. יש לכך כרגע השלכות רפואיות, אבל אני מרגישה שזה בעיקר פגע בי בפנים".

"מגיעה לבית הספר עם כדור הרגעה"

הנזק שנגרם לאותה המורה לא התבטא רק במישור הגופני, אלא גם בזה הנפשי. "זה הגיע למצב כזה שהחרדות היומיומיות פשוט הביאו אותי לקחת כדורים", היא סיפרה. "אני מגיעה לבית הספר עם כדור הרגעה כי יש לי חרדות עצומות מהמחשבה על איך ייגמר היום".

בימים שהעבירה בביתה, בחופשת המחלה שבה התאוששה מהפגיעה בה, גוללה המורה הפייסבוק את הדברים שעברה. התגובות לא איחרו לבוא: "אנשים קראו את המכתב הזה ואמרו לי שהם חשבו שאני אישה מוכה, שאני חוטפת מבעלי, כי ככה היו התחושות. עד שהם הגיעו לשורה שזה ילד בן 10 שמערער לי את החיים".

התגובות לדברים שכתבה המורה כללו גם הזדהות כואבת מצד חברותיה של המורה בצוות ההוראה בבית הספר וגם מקרב עמיתותיה האחרות למקצוע. כך, למשל, הגיבה גננת על הדברים וכתבה: "אינני יודעת איך הדברים עובדים בבית ספר. בגן אין שום עזרה במקרים כאלה, ואת ממשיכה להיות שק איגרוף. הילדים, אגב, יותר מסכנים ממני".

"מי שקבע שיש לשלב את כל הילדים בחינוך הוא שצריך להציע פתרון"

אחת המורות כתבה: "אני מזועזעת וכואבת, אבל ממש לא מופתעת. אסור לשתוק". עמיתה נוספת רשמה: "לפני חופשת החנוכה, למורה אצלנו נשברה אצבע והיא פנתה למשטרה. עולם כמנהגו נוהג".

את האצבע המאשימה מפנה המורה בבירור לעבר ראשי משרד החינוך ולעבר המדיניות שהנהיגו - שלטענתה, הביאו למצב שעמו היא מתמודדת. "מי שצריך להציע את הפתרונות הם אותם מקבלי החלטות שקבעו שיש לשלב את כל הילדים בבית הספר, גם כאלה שסובלים מבעיות התנהגות", היא מחתה.

נוסף על כך, אמרה אמורה: "אני חושבת שאם מקרה כזה חוזר על עצמו - אז לא בבית ספרנו. אין לנו מה לעשות מלבד לחטוף".

במשרד החינוך הגיבו על הדברים ומסרו: "המשרד מעניק גיבוי מלא למורים ומייחס חשיבות עליונה להגנה עליהם. במקרים של אלימות כלפי עובד הוראה, מטופל העניין באופן מיידי. בשנתיים האחרונות נקט המשרד פעולות לטיפול בתופעה, בין היתר באמצעות השעיה מיידית של תלמיד מבית הספר".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק