המאבק על עתיד בית הספר עבר לרחוב: הורים וילדים המתחנכים בבית הספר האנתרופוסופי "בית חינוך אביב" בעיר הפגינו היום מול בניין עיריית תל אביב וקיימו שיעורים בכיתה מאולתרת שהקימו בשטח כיכר רבין - זאת במחאה על הכוונה לסגור את בית הספר היחידי מסוג זה השוכן בעיר. לטענת המפגינים, ראש העיר רון חולדאי מסרב להכיר בקיומו של המוסד החינוכי, שאף הוכר על ידי משרד החינוך, ומעוניין לבנות במקומו גורדי שחקים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עשרות הורים, שעומדים מאחורי הקמת בית הספר, הגיעו הבוקר לפתח בניין העירייה, כשהם מלווים בילדיהם - תלמידי כיתות א'-ג'. ההורים והילדים לא הסתפקו בקיום הפגנה סטנדרטית, אלא קיימו במקום שיעור כהלכתו - עם שולחנות, כיסאות ולוח גדול עליו כתבו "ביי ביי כיתה א'". כשההורים ניסו להיכנס לבניין העירייה ולהגיע ללשכתו של ראש העיר, הם נהדפו על ידי המאבטחים, סיפרו.

הכיתה שהוקמה בכיכר רבין, הבוקר (צילום: נועה עילם-שדה)
הכיתה שהוקמה בכיכר רבין, הבוקר | צילום: נועה עילם-שדה

"באנו להפגין כדי למנוע את סגירתו של בית הספר", סיפר אחד ההורים לחדשות 2 באינטרנט. "העירייה הורתה לנו לפנות את מבנה בית הספר ברחוב סלמה עד אוגוסט, בלי לספק לנו פתרון ומבנה חלופי". לדבריו, העירייה סיפקה פתרון-דמה לסוגיה לאחר שבמקביל לאישור שהייה במבנה לשנה נוספת, ניתן ליזם הנדל"ן אישור להתחיל בחפירות במקום לצורך בניית מרכז מסחרי וגורדי שחקים - מצב שעלול, לטענתם, לסכן את 150 הילדים המתחנכים במוסד.

"לא ניתן לרון חולדאי לזרוק ילדים לרחוב", אומרים הורים ומורים מבית הספר ששבים וקוראים לחולדאי להיפגש עימם ולהציל את בית חינוך אביב. "רצוננו להיות בית ספר ממלכתי לטובת כלל תושבי העיר. בחרנו לגדל ילדים בתל אביב ולממש בה את זכותנו לחנכם על פי זרם חינוכי מוכר ונפוץ בארץ ובעולם", מחתה אורנה שם-טוב, מנהלת בית החינוך אביב.

מחויב לפיתוח הסביבה ולאהבת האדם

מפגינים למען פלורליזם חינוכי (צילום: נועה עילם-שדה)
מפגינים למען פלורליזם חינוכי | צילום: נועה עילם-שדה
בית הספר שההורים מבקשים להשאירו פתוח הינו הראשון והיחידי מסוגו בתל אביב המתנהל על פי עקרונות האנתרופוסופיה. הוא הוקם לפני שלוש שנים בידי ההורים בעצמם, וכבר בשנתו השנייה קיבל הכרה ממשרד החינוך כבית ספר מוכר שאינו רשמי. בית הספר אף מלמד את כלל מקצועות הלבה - בהתאם לדרישות משרד החינוך.

"זהו בית להתפתחותה של קהילה הפועלת על בסיס ערכי החינוך אותם אנו מנחילים לילדינו", הסבירה שם-טוב. "קהילה המחויבת לפלורליזם, לאחריות חברתית, לפיתוח הסביבה ולאהבת האדם".

"היחיד שמסרב להכיר בקיומו של המוסד הייחודי הזה הוא ראש העיר", אמרה נועה עילם-שדה, אם לשתי בנות המתחנכות בבית הספר ובכיתת הגן שבמוסד החינוכי. "הוא חושב שכל האנשים צריכים ללמוד באותה הדרך. ב-39 מוסדות חרדיים להם הוקצה מבנה על ידי העירייה הוא דווקא כן מכיר".

בישראל קיימים 17 בתי ספר המתנהלים על פי עקרונות האנתרופוסופיה: במוסדות חינוך אלה תכנית הלימודים מותאמת להשקפתו של רודולף שטיינר, לפיה על הילדים לגדול ולהתפתח בזמן קבוע. תפקיד המסגרת החינוכית האנתרופוסופית הוא להעניק לילדים כלים שיסייעו לצמיחתם האישית בהתאם לגילם - זאת מבלי לנסות לזרז את הליך גדילה. במערכות החינוך האנתרופוסופיות מאמינים שהתפתחותו השכלית והרגשית של הילד תושג באמצעות חוויות המפתחות חושים ויכולות פיזיולוגיות - זאת ללא התמקדות בתהליכים קוגנטיביים או מוגדרים ומוגבלים.

ח״כ ניצן הורוביץ יגיש מחר במליאת הכנסת שאילתה בנושא ביה״ס לשר החינוך שי פירון. "אני בעד קידום החינוך הציבורי בתל אביב ואפעל לחזקו, אולם אסור שהחיזוק הזה יבוא על ידי דיכוי חינוך פלורליסטי שמאופיין ברצון של הורים לחינוך בצבע אחר", אמר ח"כ הורוביץ המתמודד לראשות עיריית תל אביב. "גישת העירייה נובעת מבורות ומאטימות. היא צריכה ויכולה להקצות מבנים למוסדות חינוך שמוכרים על ידי מדינת ישראל ועונים על הצורך והרצון של הורים רבים מקרב תושבי העיר".

מעיריית תל אביב יפו נמסר בתגובה כי "העירייה עושה ככל הניתן לחזק ולשמור על חינוך ממלכתי-ציבורי לכולם. פלורליזם בחינוך אינו יכול לשמש תירוץ לפיתוח מערכת פרטית שבה כל קבוצת הורים ממנה מנהל ומורים, קובעת תכנית לימודים, גובה סכומים גבוהים מההורים ואז באה לציבור ומבקשת לממן את בית הספר. לעירייה בתי ספר שונים המאפשרים גיוון ואופציות טובות לכלל הציבור. בית ספר אביב הוא יוזמה פרטית שלא תואמה עם העירייה. נכון להיום, לעירייה אין בנמצא מבנה פנוי המתאים לבית הספר ".