פותרים מבחן במתמטיקה (צילום: AP, חדשות)
הסוף להעתקות? | צילום: AP, חדשות

אגף הבחינות במשרד החינוך הודיע היום על יישום של תהליכים חדשים שיצמצמו את יכולת הרמייה ויגבירו את הפיקוח והבקרה על טוהר בחינות הבגרות. האמצעים הללו צפויים לפעול כבר במועד הקיץ הקרוב של בחינות הבגרות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

גולת הכותרת היא המלחמה בטלפונים הניידים: ילדי דור הסמארטפונים שהתרגלו להסתמס זה עם זה מתחת לשולחן ייתקלו בקרוב בקושי מסוג חדש. יישום טכנולוגי חדשני שיופעל בידי משרד החינוך, יאפשר לשבש את השימוש בתקשורת הסלולרית בחדרי הבחינות.

אבל לא רק במישור הטכנולוגי - משרד החינוך גם יפיק מדבקה אישית לכל משגיח בחינות כיתתי ולכל רכז בחינות בית ספרי, לצורך מעקב לאחריות אישית, במטרה למנוע מהמשגיחים ומהרכזים לעזור לתלמידים הנבחנים. בנוסף, גם מחברות הבחינה יעברו אריזה מבוקרת וקידוד בכדי למנוע מצב של החלפת מחברות והוצאתן מחוץ לכיתה.

ואם בכל זאת ייתפס תלמיד שלא ישמור על טוהר הבחינות, משרד החינוך מזכיר כי רמאות בבחינה עשויה לגרור השעיה עד כדי שלוש שנים ממועד הבחינה, תלוי בחומרת העבירה.

גייס במרמה 17 מיליון שקלים (צילום: חדשות 2)
התקשורת מתחת לשולחן תשובש. אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

ירידה חדה בשיעור המחברות הפסולות

ההחמרה בפיקוח על בחינות הבגרות מגיעה על רקע ירידה חדה בשיעור המחברות הפסולות בבגרויות. מנתוני משרד החינוך עולה כי בשנת הלימודים תשע"א נתפסו 8,840 מחברות פסולות שהיוו 0.66 אחוזים מסך מחברות הבחינה באותה שנה. לעומת זאת, בשנה שקדמה לה, תש"ע, נתפסו 11,256 מחברות פסולות שהיוו 0.81 אחוזים מסך מחברות הבחינה באותה שנה.

יום מרגש. שר החינוך פירון (צילום: ורדי כהנא)
"לבנות אמון בין המורים לתלמידים". פירון | צילום: ורדי כהנא

שר החינוך הרב שי פירון הנחה את המנהלים לקיים בבתי הספר פעולות הסברה והקפדה על טוהר המידות, כחלק מהצורך לבנות צעדים בוני אמון בין המורים והתלמידים. "העתקה בבחינה הינה אקט של מרמה הפוגע בשוויוניות הבחינה ובערכים שעל פיהם אנו רוצים שתתנהל החברה", אמרה מנכ"לית משרד החינוך דלית שטאובר, "ועל כן יש לפעול בתקיפות למיגור התופעה".

ממועצת התלמידים והנוער נמסר בתגובה כי "הטלפונים הסלולרים נלקחים ממילא לתלמידים לפני תחילתן של בחינות הבגרות. אם משרד החינוך רואה לנכון לנקוט באמצעי זהירות נוסף למניעת העתקות - אין לנו התנגדות, אם כי נדמה שהמאמצים מופנים לפתרון בעיה שכמעט לא קיימת במציאות. אולי עדיף להפנות את המשאבים לחינוך לערכים של הגינות וטוהר הבחינות".