ראשי המדינה ופוליטיקאים בכירים הרחיקו הבוקר עד כפר בלום על מנת לקחת חלק בוועידת הגליל המתקיימת זו השנה הרביעית, ביוזמת המשרד לפיתוח הנגב והגליל, הרשות לפיתוח הגליל והסוכנות היהודית. כאן בחדשות 2 באינטרנט העברנו בשידור חי את הכינוס, בהשתתפות נשיא המדינה שמעון פרס וראש הממשלה בנימין נתניהו. 

הוועידה השנה עמדה בסימן עידוד וחיזוק ההתיישבות בגליל וההשכלה הגבוהה. במסגרת הכינוס דנו המשתתפים בנושאים מגוונים המשיקים לתחומי החיים של תושבי האזור: מנופי צמיחה לגליל, פיתוח אזורי תעשייה, פיתוח תשתיות, הפוטנציאל של הכלכלה הערבית ועוד.

ראשון הנואמים היה נשיא המדינה שמעון פרס. בהמשך, התקיים פאנל בנושא מנופי צמיחה ופיתוח בגליל, בו נשאו דברים, בין השאר, סטף ורטהיימר, עו"ד יהודה רווה ואורנה הוזמן-בכור, מנכ"לית המשרד לפיתוח הנגב והגליל.

עוד נשאו דברים בכנס גם שר התמ"ת בנימין בן אליעזר, שר האוצר ד"ר יובל שטייניץ, שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס, השר לענייני מיעוטים, אבישי ברוורמן, סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, סגן השר לפיתוח הנגב והגליל איוב קרא, ושר החינוך גדעון סער.

נתניהו: אני אוהב את הגליל

בשעות הצהריים נשא ראש הממשלה בנימין נתניהו את "נאום הגליל". "יש דרך פשוטה לבחון מה אדם באמת מחוייב לעשות, וזה לפי מה שהוא עושה", אמר ראש הממשלה בנאומו. "אם מישהו אומר 'אני אוהב את הגליל' ולא נוסע לגליל, הוא לא באמת אוהב. אני ראש ממשלה שישה חודשים, ובזמן הזה הרשיתי לעצמי 3 ימי חופשה - בגליל".

נתניהו תיאר בפני הנוכחים את המקומות בהם טייל. "היינו בגליל המזרחי, בטבריה ובתל חצור. אחר היינו בצד השני, המערבי. במערות הכרמל ובחוף דור. טיילנו גם בגנים הבאהיים הנפלאים בעכו, ובראש הנקרה ובלוחמי הגטאות. אני אוהב את הגליל. אני מחוייב לגליל", אמר נתניהו.

ראש הממשלה סיפר כי כבר שנים רבות מדברים על פיתוח הגליל - וזה עדיין לא קרה, בהיקפים שאנחנו רוצים. "זה לא בגלל היעדר תכניות", אמר רה"מ. "יש שלושה מכשולים שמעכבים את הפיתוח: בירוקרטיה, כסף ומנהיגות. צריך כבישים ורכבות כדי שאפשר יהיה להגיע לצפון".

חיזבאללה הופך את לבנון לחבית חומר נפץ

"לפי דעתי חיזבאללה הופך את לבנון לחבית של חומר נפץ", התייחס נשיא המדינה שמעון פרס בנאומו לפיצוץ שאירע אמש בלבנון. "חיזבאללה מסכן את לבנון כמו שהחמאס מסכן את העניין הפלסטיני. כבר יכולנו לעשות שלום, אין שום סיבה שלא יהיה שלום בינינו, מי שמונע את השלום זה החמאס, יותר מכל דבר אחר".

הנשיא ציין כי לבית הנשיא מגיעות פניות ממאות צעירים ומשפחות צעירות המבקשים לעבור לגור בגליל, והן תקועות בסבך הבירוקרטיה. הנשיא פנה לממשלה והציע לעשות דבר מרכזי אחד: להוזיל את מחירי הקרקע ולקצר את הזמן הבלתי נסבל של מתן האישורים להתיישבות על הקרקע בגליל.

"אין סחבת גדולה מהסחבת הבירוקרטית הישראלית בשום מקום בעולם", אומר פרס. "עלינו לזכור כי הבירוקרטיה לא הובאה על ידי משה בהר סיני. אנחנו יצרנו אותה ועלינו לקצר אותה".

עוד אמר הנשיא כי המדינה חייבת להפשיר קרקעות ולתת אישורי בנייה לאוכלוסיה הערבית בגליל: "זו זכותם המלאה של זוגות צעירים ערביים לגור ליד משפחתם במורשתם ובתרבותם". 

פרס הוסיף כי על המדינה לפתח אזורי תעשייה משותפים ולהכניס תעשיות המבוססות על הייטק במגזר הערבי. "אנחנו רוצים שהאזרחים הערבים ירגישו שווים, מכובדים ורצויים: "הגליל הוא ביתם וצריך להיות בית של שלום ושותפות בין יהודים לערבים".

סילבן שלום: להביא עוד תושבים לגליל

"ועידת הגליל חשובה ומשמעותית ביותר", הדגיש השר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום. "זו הזדמנות להעלות לסדר היום הציבורי את הבעיות שהגליל מתמודד עמם ולהציג את דרכי ההתמודדות והפתרון".

לדברי השר שלום, הכינוס בכפר בלום מאפשר גם לבחון את ההישגים והפיתוח של הגליל בראי הזמן, זאת ביחס ליעדים המרכזיים שהציב משרדו: הבאתם של עוד כ-300 אלף תושבים חדשים לגליל תוך חיזוק האוכלוסייה הוותיקה, על ידי מציאת דיור לזוגות צעירים, יצירת מקורות תעסוקה נוספים והשקעה בתרבות ופנאי.