בכיתה א' באחד מבתי הספר באלפי מנשה מצופפים בימים אלה 36 תלמידים, ויחד הם מנסים להבין את המורה. להוריהם יש אמנם רק נחמה אחת - במיומנויות היסוד החשובות ביותר, הכתיבה, הקריאה והחשבון - התלמידים לומדים בכיתות קטנות ומפוצלות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בשנים האחרונות, בשל הצפיפות הבלתי נסבלת בכיתות, זכו תלמידי כיתות א' וב' ללמוד את מיומנויות היסוד בקבוצות קטנות של עד 20 ילדים. כעת, בגלל קיצוץ בתקציב, החליט משרד החינוך לאחד מחדש את הכיתות - החל מהשנה הבאה.

"לא תהיה דרך להגיע לילדים כיתה של 37 ילדים בכיתה א'", אומרת דגנית גרינבוים, יו"ר ועד ההורים באלפי מנשה. "אי אפשר ללמוד את השפה בלי מורה מפוצלת או מורה פרטית".
"בכיתה א' התלמידים צריכים לקבל את הבסיס, גם של יכולות הלמידה וגם מבחינה חברתית", טוענת אודליה גוטל, שבנה עולה לכיתה א'. "במקום לעזור להם אנחנו לוקחים אותם ונותנים להם להתחרות על לב המורה".

"תהיה הרבה יותר אלימות בכיתה", מספרת קארן פארי-אור, אם לשלושה. "המחקרים מראים שבכיתות מלאות יש הרבה יותר אלימות. וגם מורה חלק מהתפקיד שלה זה לתווך בין הילדים וללמד אותם איך להסתדר עם ילדים אחרים. אני לא רואה את זה קורה".

הנטל על ההורים גדל. ארכיון (צילום: רויטרס)
הכיתות ימשיכו להיות צפופות. אילוסטרציה | צילום: רויטרס

"הורים יקחו שיעורים פרטיים עבור ילדיהם"

החלטה נוספת של משרד החינוך תחמיר את המצב עוד יותר: המשרד החליט למנוע מרשויות מקומיות לממן בעצמן פיצול של כיתות גדולות, מחשש לפגיעה בערך השוויון. "זו החלטה בעייתית", טוען רני סבירי, יו"ר ועד ההורים בקריית אונו. "ההחלטה תוריד את החזקים כלפי מטה במקום למשוך את החלשים כלפי מעלה".

"זה יגרום לכך שההורים ילכו לקחת שיעורים פרטיים עבור הילדים שלהם", מבהיר עו"ד גדעון פישר, יו"ר ועד ההורים הארצי. "בכך יוקר המחייה, שגם כך הוא בלתי נסבל, יוביל למצב שמבחינתנו קשה לעבור עליו לסדר היום".

כיום ניתן לדחוס עד 40 תלמידים בכל כיתה, כשהממוצע הוא 27 תלמידים לכיתה. לשם השוואה, הממוצע במדינות המפותחות, ה-OECD, הוא רק 21 תלמידים בכל כיתה. הצפיפות בבתי הספר היסודיים גדולה עוד יותר. ביותר מחמישית מהכיתות לומדים יותר מ-32 תלמידים. ב-9% מהכיתות מצטופפים יותר מ-35 ילדים.

כך, בזמן שמשרד החינוך מתפאר בקייטנות חינוכיות לתלמידי כיתות א' וב', הרחק מעיני התקשורת מתקבלות החלטות הרבה פחות פופולריות - החלטות שישפיעו על הרמה הלימודית של התלמידים הצעירים ועל הכלים שירכשו להמשך הדרך.