המרוץ לריטלין: תיכוניסטים רבים שמחזיקים במרשם לתרופה להפרעת הקשב הופכים בימים שלפני הבגרויות לתלמידים הכי מבוקשים בשכבה, ותלמידים רבים שאינם מחזיקים במרשם מבקשים מהם כדורים לתקופת הלמידה האינטנסיבית, ואף מציעים לקנות. בתיכונים מודים כי התופעה הפכה במהירות לסחר: "כ-70-80% מהתלמידים בכיתה שלי לוקחים כדור - זה נהיה מטורף".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ג', נער בכיתה י"ב שסובל מהפרעת קשב וריכוז, צורך כבר במשך שנים תרופות שיעזרו לו להתרכז בלימודים - גם ריטלין וגם קונצרטה. "מאז הבגרויות אני לוקח את המינון המקסימלי שהרופא אמר לי - כדור אחד של 27 מיליגרם ואחד של 36", הוא סיפר. "יש סחר לא קטן בבית הספר - למישהו יש כדור ואז הוא מתחיל למכור לאנשים והם מספרים לעוד תלמידים, וככה זה עובר מיד ליד ולפה לאוזן והשמועה מתרחבת שמוכרים כדורים בבית ספר", הוסיף ג'.

לדבריו, מחיר כדור בשוק שמתנהל בין התלמידים מגיע ל-"50-60 שקלים, ושמעתי גם על מישהו שמכר כדור אחד במאה שקלים". יש להזכיר שמחירה של קופסת ריטלין עם מרשם עומד על 37 שקלים, לפי משרד הבריאות - כלומר 1.20 שקלים לכדור. הפיתוי למכור בשוק השחור עצום, בייחוד כשזה לא חייב לבוא על חשבון בעל המרשם: אביו של ג' מסביר כי במהלך החודש ישנם ימים, כגון סופי השבוע, במהלכם בנו לא לוקח כדורים, וכך יכול להיווצר פער בין המרשם לחודש לבין המלאי בפועל - "יכול להיות מצב שאנשים יקנו עוד כדורים למרות שעדיין יש להם במלאי, ויווצרו להם עודפים שהם יוכלו למכור".

סכנה להתקף חרדה במהלך הבחינה

תחקיר: השוק השחור של הריטלין (צילום: חדשות 2)
תופעות לוואי מסוכנות | צילום: חדשות 2

לכדור יכולים להיות השפעות חמורות על נער שלוקח את הכדור ללא מרשם: "כשמישהו לוקח ריטלין ואין לו הפרעת קשב, תופעות הלוואי שלו יכולות להיות התקף חרדה לפני הבחינה ואפילו במהלכה", מסביר הפסיכיאטר, ד"ר אילן טל. "זה גם יכול להוריד תיאבון או להפריע בשינה, ואז התלמיד לא יישן טוב לפני השינה, או נהיה חסר שקט". 

גם בבתי המרקחת שמתמחים בתרופות להפרעות קשב וריכוז נרשם בימים אלו עומס חריג, גם מצד התלמידים וגם מהוריהם: "הרבה יותר אנשים מגיעים, מתקיפים אותנו בטלפונים, ההורים לחוצים", סיפרה לנו אחת הרוקחות. הצרכנים הקבועים רוצים מינון גבוה מהרגיל, ויש גם כאלה שטרחו להוציא מרשם במיוחד לתקופה הזו: "יש עלייה עם השנים בשימוש, וגם משנה לשנה הולך ויורד הגיל בו מתחילים לקחת כדור", הוסיף רוקח באחד מבתי המרקחת.

הנערה ד' נעזרת בריטלין רק לפני בחינות הבגרות, למרות שיש לה מרשם קבוע: "אני תמיד חייבת להיות בתזוזה, וכשאני לוקחת ריטלין אלו 8 שעות שאני רדומה, רק מתרכזת ובוהה ומרגישה שאני לא חלק מכלום", היא העידה על השפעות הכדור. במהלך ההכנות לבגרויות, נרשמה התעניינות רבה בכדורים שקיבלה: "באו אליי הרבה תלמידים, גם משכבות אחרות ושאלו אם אני יכולה לתת להם וכמה צריך לקחת את זה - אנשים שרק שמעו שזה עוזר".

"יש הרבה בני נוער שמרשים לעצמם לקחת את זה בלי לדעת מה ההשפעות של זה סתם כי הם שמעו שזה עוזר לפני מבחן, והם לוקחים מחברים שיש להם. אני יודעת שבין 50 ל-70 אחוז מהכיתה לוקחת כדור". נערה אחרת בבית ספרה העריכה שכחצי מהתלמידים משתמשים בריטלין: "יש אנשים שאין להם כוח להתאמץ, אז הם אומרים לעצמם שהם ייקחו כדור כדי להתרכז ולהצליח".

גם שר החינוך מודה בלקיחת ריטלין ללא מרשם

עלייה בביקוש בבתי המרקחת. ארכיון (צילום: חדשות 2)
עלייה בביקוש בבתי המרקחת. ארכיון | צילום: חדשות 2

האם אנחנו בדרך לעידן שבו כל הילדים יצטרכו לקחת תרופות כדי לשפר את ההישגים, ומי שלא ייקח יישאר מאחור? "זה הופך להיות נורמה, וזו שאלה חברתית: האם אנחנו נשתמש בעזרים רפואיים כדי להאדיר את היכולות?" שואל ד"ר טל. לדבריו מדובר גם בשאלה הורית וחינוכית: "האם נאפשר לילדים שלנו לקחת תרופות שלא מיועדות להם מלכתחילה כדי שיעברו בעוד חמש נקודות את שאר הילדים?"

התופעה שהחלה בשנים האחרונות באקדמיה ובמערכת ההשכלה הגבוהה זולגת לתיכונים ושם היא הולכת ומתרחבת. גם למשרד החינוך אין באמת מענה, ואפילו השר עצמו אמר לאחרונה שהוא לא רואה בלקיחת כדורים בודדים תופעה פסולה, ואף עושה זאת בעצמו: "דרך הילדים שלי ודרך המשפחה שלי, אני לא מתבייש אם צריך לקחת ריטלין, או כדור כזה או אחר, בימים מאוד מאוד מיוחדים. אני לא מתבייש באופן אישי להשתמש בזה", אמר השר בריאיון לטלוויזיה החינוכית, אך הדגיש כי הוא לא משתמש בכדור באופן יום יומי.

ואיפה ההורים, שהילד שלהם לוקח כדור ללא מרשם כמה ימים לפני הבגרויות מבלי לדעת אם הם באמת זקוקים לכך? מה הם משדרים לילדים כשהם מוכנים לממן את הכדורים ואפילו להשיג אותם?
"הם מעבירים מסר שהפיתרון לכל קושי רגשי, אפילו הכי קטן, הוא בחומר כימי שיכול לבוא בצורה של כדור או אלכוהול או סמים, וזה מסר שאנחנו כהורים לא רוצים להעביר לילדים", טענה אנאבלה שקד, מדריכת הורים במכון אדלר. "אנחנו רוצים שהילדים יגייסו כוחות מבפנים ועזרה מבחוץ לבעיות כדי להתמודד", הוסיפה.

התרופות לבעיות קשב וריכוז הם גלגל הצלה עבור התלמידים שבהאמת זקוקים להם. אבל האופנה הזו - לקחת ריטלין כלאחר יד - עלולה לפגוע במי שלא זקוק לתרופה, ובעיקר ליצור מציאות חדשה בבתי הספר שאף אחד לא באמת רוצה בה.

נאור דהן השתתף בהכנת הידיעה.