יום שני למחאת מבקשי המקלט: אלפי פליטים צעדו הבוקר (ב') מרחוב לוינסקי בתל אביב אל לעבר תשע נציגויות זרות - כחלק ממאבקם במדיניות הממשלה. הפליטים מפגינים מול השגרירויות ובכוונתם למסור לידי הנציגים בשגרירויות מכתב בו הם קוראים להם להביע הזדהות עם המאבק לפתרון כולל לבעיית הפליטים בישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפיייסבוק

המפגינים הגיעו בקבוצות של מאות אל הנציגויות הזרות: ארה"ב, קנדה, אתיופיה והאיחוד האפריקאי, צרפת, גרמניה, שבדיה, איטליה בריטניה ונציבות האו"ם לפליטים. בכוונתם להקים משמרות מחאה מול השגרירויות. במקביל, ממשיכים מבקשי המקלט בשביתה שהחלה אתמול, וגם היום הם לא התייצבו במקומות עבודתם - בעיקרם מסעדות ושירותי ניקיון וסיעוד.

במהלך הצעדה לעבר שגרירות קנדה, הלכו המפגינים על הכבישים וגרמו לעיכובים בתנועה באזור מחלף לה גרדיה. הנהגים שנאלצו להמתין זעמו: "איזו מדינה זו? לא מספיק שיש לנו צרות אנחנו צריכים לתת להם זכויות, אנחנו לא יכולים לקבל את כל העולם", קרא איציק תושב דרום תל אביב.

אלפים נאספו ברחוב לוינסקי (צילום: גלעד שלמור, חדשות 2)
אלפים נאספו ברחוב לוינסקי | צילום: גלעד שלמור, חדשות 2

שלומי, תושב אחר, דווקא מזדהה עם מאבקם של מבקשי המקלט. "צריך למנוע מהם להמשיך להגיע אך יש להסדיר הזכויות של מי שכבר נמצא כאן", אמר, "אני מזדהה איתם באופן מסויים ולא אכפת לי לעמוד בפקק בשביל זה". 

שביתת הפליטים נמשכת

אתמול, כ-15 אלף פליטים התאספו בכיכר רבין בלב תל אביב, שם קיימו עצרת מחאה גדולה כחלק מהמאבק על זכויותיהם. "אנחנו רק רוצים שיתנהגו אלינו כמו בני אדם, הם מתנהגים אלינו כמו חיות", אמר ג'ון, שהגיע לארץ מאריתריאה לפני שלוש שנים ועובד במסעדה, "לא נותנים לנו אישור לעבוד אז מה עלינו לעשות?". 

פליט אחר, בכרי, לא מבין הבין איך אחרי שלוש שנים בארץ היחס אליו לא השתנה: "אני כועס כי הם מתנהגים אלינו לא יפה. 4-5 אריתראים מבצעים עבירה, והם מתייחסים אלינו כאילו אנחנו אדם אחד".

הפגנת מסתננים (צילום: חדשות 2)
מוחים על מדיניות הממשלה | צילום: חדשות 2

בין הנואמים בעצרת היו גם השף אייל שני והשחקן אורי גוטליב. "מבקשי המקלט רוצים לחשוף את הצביעות של הממשלה. המשק כולו תלוי בהם, כולם בהיסטריה. לא יודעת איך ייראו בתי המלון באילת כשלא יהיה מי שיחליף סדינים", הסבירה בשיחה עם חדשות 2 online אורית מרום, פעילה בארגון הסיוע לפליטים.

זעם בדרום ת"א: יש להם חוצפה לשבות

אמש, בעקבות השביתה עליה הכריזו מבקשי המקלט, מסעדות רבות התקשו לתפקד ובעליהן שינסו מותניים שטפו כלים וניקו שירותים. "אנחנו לא מפחדים לעבוד - אנחנו הולכים להרים את הסחבות בידיים ולנקות שירותים ורצפות", סיפר בשיחה עם חדשות 2 Online עומר, מבעלי רשת "דרינק פוינט".

מבקשי מקלט (ארכיון) (צילום: גלעד שלמור, חדשות 2)
יקימו משמרות מחאה מול הנציגויות | צילום: גלעד שלמור, חדשות 2

"זה לא פשוט", הוסיף איתן טרבלוס בעליה של רשת "אגדיר". "אבל בינתיים אנחנו מסתדרים ונותנים כתף האחד לשני. המטה עוזר, המנהלים שוטפים את הרצפות, והצוות מתנדב להשלים את השורות במשמרות".

בוועד השכונות בדרום תל אביב הביעו זעם על המחאה. "פליט שמגיע למדינה כלשהי, צריך להתנהג כמו פליט", קרא יו"ר ועד השכונות שלמה מסלאווי, "יש להם חוצפה לשבות".

בהכנת הכתבה השתתף עזרי עמרם