זולה של צעירים חסרי בית (צילום: רעות גיא)
זולה של צעירים חסרי בית | צילום: רעות גיא

עמותת עלם, הפועלת למען בני נוער במצבי סיכון, פרסמה הבוקר (ה') את הדוח השנתי המצביע על החמרה במצב בני הנוער הסובלים ממצוקה בארץ. מנתוני הדוח עולה כי חלה עלייה במספר בני הנוער שדיווחו כי סבלו מאלימות מינית ובמספר הצעירים שאין להם קורת גג. עוד עולה מהדוח כי חלה עלייה של 15% במספר אירועי האלימות שבהם היו מעורבים בני נוער ממוצא אתיופי. לבסוף מגלה הדוח כי מחצית מבני הנוער דיווחו כי חוו אלימות באמצעות הרשתות החברתיות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הדוח שריכז את הנתונים העגומים הוגש על ידי העמותה לנשיא המדינה שמעון פרס. נתוני הדוח מתבססים על מידע שנאסף מכ-20 אלף בני הנוער להם סייעה העמותה במהלך 2013. בסך הכל מצביעים הנתונים על עלייה חדה של כ-20% במספר הפניות לעמותה של צעירים מעל גיל 18.

הנתונים שאספה העמותה מגלים כי נרשמה עלייה של 25% במספר הפניות לעלם מצעירים ללא קורת גג. במהלך 2013 הסתייעו 506 בני 18-26 בפרויקט שמפעילה העמותה בתל אביב, "מישהו לרוץ איתו", לעומת 400 צעירים אשתקד. הצעירים חסרי הבית מקבלים ממדריכי וממתנדבי העמותה סיוע נפשי ורפואי אך תכנית העמותה פעולת כמרכז יום ובתום יום הפעילות חוזרים הצעירים ללון ברחוב. לדברי אפרת שפרוט, מנכ"לית העמותה, "לו היה לנו את התקציב הדרוש היה ניתן להרחיב את המענה, להגיע ליותר צעירים חסרי בית ואף לספק להם מקום ללון בו".

ניידת חלוקת מזון של העמותה (צילום: עמותת עלם)
ניידת חלוקת מזון של העמותה | צילום: עמותת עלם

2013: 1,689 נערים פנו לעלם לאחר שסבלו מאלימות מינית

הדוח שהוגש לנשיא על ידי נשיאת עלם, נאוה ברק, ויו"ר העמותה, שלמה ינאי, מצביע על החמרה גם במצבם של בני הנוער יוצאי אתיופיה. במהלך שנת 2013 נרשמה עלייה של כ-15% במספר אירועי האלימות הקשים בהם היו מעורבים צעירי העדה. בשנת 2013 דווח על 1,667 מקרי אלימות בהם תקפו או הותקפו בני נוער יוצאי אתיופיה לעומת 1,450 מקרים בשנה הקודמת.

לטענת אנשי עלם, הפער התרבותי בין ההורים ממוצא אתיופי ובין ילדיהם הוא הגורם למעורבותם הרבה יחסית של בני העדה במעשי אלימות. "משפחות יוצאות אתיופיה אינן שותפות במהלך החינוכי של ילדיהן וזה מביא את בני הנוער למצבים של ניתוק ממשפחתם", ניתחה ד"ר שמחה גתהון, מנהלת תחום הרב תרבותיות בעמותה. בעמותה ובמשרדי הקליטה והרווחה יוזמים בימים אלו תכנית שתספק מענה למצב של בני הנוער, שבה יושם דגש על חיזוק הזהות התרבותית של הצעירים.

מנתוני הדוח עולה כאמור כי במהלך השנה שעברה חלה עלייה של 13% במספר התלונות של בני נוער על אלימות מינית. בשנת 2013 פנו למרכזי עלם 1,689 בני נוער שסבלו מאלימות מינית. בתקופה המקבילה ב-2012 התקבלו 1,495 תלונות של צעירים שסבלו מתקיפות על רקע מיני. בנוסף במהלך 2013 טיפלה עמותת עלם ב-700 בני נוער שעסקו בזנות. "לצערי אנו בעלם נתקלים במקרים של אלימות מינית כלפי נוער באופן יומיומי", סיפרה נאוה ברק, "כדי למגר את התופעה יש לקיים שיח מתמשך עם בני הנוער בנושא מין, מיניות והחפצה של נשים".

כתובת גרפיטי של צעירים חסרי בית (צילום: רעות גיא)
כתובת גרפיטי של צעירים חסרי בית | צילום: רעות גיא


יותר שימוש לרעה ברשתות חברתיות

לבסוף, חושף דוח עלם עלייה חדה בשימוש אלים ברשתות החברתיות. בשנת 2012 פנו לעמותה 8,000 בני נוער שחוו אלימות באמצעות רשת האינטרנט לעומת 10,000 פניות ב-2013. מדובר בעלייה דרמטית של 25% במספר התלונות.

הבריונות האיטנרנטית באה לידי ביטוי בעיקר בחרמות חברתיים או בהפצה של צילומים בעלי אופי פוגעני. גולן ז'ורנו, מנהל מערך התמיכה באינטרנט של העמותה סיפר כי "המדיות החברתיות הופכות את החרמות לדבר זמין וקל לביצוע. קל יותר להפגין תוקפנות כלפי אדם אחר שלא צריך להסתכל לו בעיניים. באותו אופן קל יותר לשלוח ולשתף תמונות משפילות כשאין צורך להתמודד עם התחושות של הקורבן".

במעמד קבלת הדוח פגש פרס בני נוער שהשתקמו לאחר שקיבלו סיוע ממתנדבי העמותה. הנשיא פרס הגיב לממצאי הדו"ח המדאיגים ואמר: "מעיוני בדו"ח למדתי שני דברים. האחד- אפשר להציל את הנוער הזה. יושבים לצידי צעירים נפלאים המהווים דוגמא לכך שניתן לצאת מהמצבים הקשים שהיו בהם, שלא באשמתם. מדובר באנשים שהשתקמו ותפסו את מקומם בחברה בצורה מעוררת כבוד. הדבר השני שלמדתי הוא שחלה עלייה מדאיגה במקרים הקשים של בני-נוער בסיכון. כאזרחים במדינת ישראל עלינו להושיט יד ולעזור לנערים והנערות הללו, לוודא שמקבלים את הטיפול הנכון. הילדים האלה הם העתיד שלנו- אין לנו חומר גלם יותר טוב ויותר חשוב".