האם המדינה מעודדת תרומות לימין הקיצוני? סעיף 46 לפקודת מס הכנסה, שמאפשר למדינה לפטור תרומות לעמותות ממס הכנסה, אמור לסייע לה לקדם מטרות חשובות דרך המגזר השלישי, כמו למשל לתמוך בעמותות לא פוליטיות שבקונצנזוס הציבורי. עם זאת, מבדיקת חדשות 2 עולה, כי בין העמותות שנהנות מסעיף 2, נמצאות גם עמותות ימין קיצוני.

בשנת 1990 רצח עמי פופר שבעה פלסטינים ונגזרו עליו שבעה מאסרי עולם, בהתאם. כיום כלוא פופר באגף התורני בכלא מעשיהו. עמותת "חוננו", שמעניקה ייעוץ משפטי לפעילי ימין קיצוני, פרשה עליו את חסותה.

עם זאת, לא רק חוננו פרשה את חסותה על פופר, אלא גם מדינת ישראל. כבר ארבע שנים שהעמותה זוכה לפטור ממס על תרומות. התורמים מקבלים מהעמותה החזר של 35% מגובה התרומה שהעבירו ועל כן - המדינה עצמה משתתפת למעשה בסיוע. באתר העמותה מוזמנים הגולשים לשלוח מכתבים לפופר ולתרום באמצעות העמותה.

"התרומות האלה לא עולות בקנה אחד עם המטרות של מוסד ציבורי וכזה שמדינת ישראל צריכה לתמוך בו", אומר עו"ד ירון קידר, לשעבר רשם העמותות. "זה מזמין לחצים פוליטיים ושיקולים זרים".

"אפליה על רקע פוליטי"

גם חברי מחתרת בת עין, שתכננו לבצע פיגוע סמוך לבית ספר לבנות במזרח ירושלים, זוכים לסיוע עקיף מהמדינה בזכות סעיף זה. חגי עמיר, אחיו של רוצח רה"מ, גם הוא נמנה על לקוחות "חוננו". בחיפוש באתר רשות המסים נמצאו עוד שלוש עמותות שתומכות בארבעה מאחזים בלתי חוקיים, ביניהם גבעת אסף ואף מגרון - אלו אף מדגישות בפני התורמים את ההחזר לו יזכו מהמדינה.

"זו אפליה על רקע פוליטי", אומר יריב אופנהיימר, מזכ"ל שלום עכשיו. "עמותות שמתנגדות לממשלה נותרות ללא הטבות מס ועמותות שהממשלה אוהבת - מקבלות". כך, למשל, סורבו ארגונים כמו בצלם, רבנים לזכויות אדם ומרכז פרס לשלום - חלקם בטענה שהם פוליטיים.

לא מדובר רק בעמותות ימין קיצוני שזוכות לפטור ממס בחסות החוק. 75% מהעמותות שמקבלות פטור הן דתיות וחרדיות, וזו ההוכחה להטיה הפוליטית. יש לציין כי רשות המסים היא גורם אחד בתהליך. מי שנותן אישור סופי לעמותה לזכות בפטור הוא שר האוצר ווועדת הכספים של הכנסת.

תגובות

מרשות המיסים נמסר בתגובה: "מדיניות הרשות לעניין מתן הטבות מס למוסדות ציבור הינה שלא להעניק אותן למי שפעילותו פוליטית או מנוגדת לחוקי המדינה. כאשר מתברר כי מוסד ציבורי כלשהו חרג מהתנאים לקבלת הטבות המס, או הציג מצג לא נכון בעת קבלתן, זכאותו לעניין אותן הטבות תישלל".

מעמותת "אם תרצו" נמסר בתגובה: "החלוקה הנכונה איננה בין עמותות שמאל לעמותות ימין, אלא בין עמותות שפועלות למען מדינת ישראל, לבין עמותות שחותרות תחת הדמוקרטיה הישראלית".

בעמותת חוננו אמרו: "העמותה מסייעת לא רק לאסירי ימין, אלא גם לשוטרים, חיילים ואזרחים שנקלעו למצוקה משפטית".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק