שעות ספורות אחרי ההכרזה על הרפורמה בחינוך, התייצב שר החינוך שי פירון באולפן חדשות 2 ובריאיון מיוחד הבהיר: "התכנית תעבור כחוק". לדבריו, "אם לא נביא לילדים למידה משמעותית ונהפוך את בית הספר למקום מסקרן רק מפני שנשתמט מאחריות - אנחנו מחמיצים דור". הוא הוסיף בתקווה: "הילדים החדשים שלנו יהיו זוכי פרס נובל של הדור הבא".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הדבר המרכזי זה למידה משמעותית", המשיך פירון. "להפוך את בית הספר למקום שבו תלמידים יכולים להגיע אליו עם ברק בעיניים, לקבל יותר זמן איכות עם המורה ולהפוך אותו למקור השראה".

בהתייחסו לרפורמה בבגרויות וביטול הפסיכומטרי, אמר פירון: "יש לנו וועדה משותפת ותוך חודשיים-שלושה נציג טבלה מסודרת שבה ייכתב מה יהיו התנאים לכל פקולטה ופקולטה מבחינת ציוני הבגרות והיחידות". לשיטתו, יהיו שניים או שלושה תחומים בלבד עם ציונים מבוקשים, כגון הנדסה או פיזיקה. "אנחנו רוצים להגיד להורים של הילד בכיתה א': 'תשתחרר, אל תדאג מה יהיה עם הציון שלו בסוף. אנחנו נרוויח הרבה יותר מצטיינים".

"צריך להתחיל מכיתה א' את הלמידה המשמעותית", אמר שר החינוך. "יש ילדים שלא יודעים לכתוב עבודה, לא יודעים להגיד משפט אחד שיש לו התחלה וסוף".

מס' 2 - גם ביש עתיד, גם במדד. פירון (צילום: חדשות 2)
"הדור הבא - חתני נובל". פירון | צילום: חדשות 2

פירון: "בחינות הבגרות הפכו לעגל זהב"

מלבד ביטול בחינת הפסיכומטרי כתנאי סף לקבלה לאוניברסיטה מממוצע בגרויות מסוים, הרפורמה קובעת עוד כי 70% מציון התלמיד יהיה על סמך הבגרויות ו-30% על סמך הערכה פנימית של בית הספר.

בנוסף, מספר הפעמים שבהם תלמיד ייגש לבחינת בגרות יצטמצם ב-40% בממוצע. כמו כן, תחול על התלמידים חובת התנדבות של 3 שנים. למרות ההכרזה, נראה כי לפחות בשלב הראשון יצטרכו עדיין לעבור את בחינת הפסיכומטרי כדי להתקבל לאקדמיה.

טרם נקבעו הקריטריונים המדויקים שיאפשרו קבלה לאוניברסיטאות רק על סמך תעודת הבגרות. יחד עם זאת, ברור כי הדגש יהיה על מקצועות היסוד: לשון, מתמטיקה ואנגלית. ככל הנראה, מי שייבחן במקצועות האלה בבגרות מורחבת ויקבל ציון גבוה יוכל להתקבל רק על סמך תעודת הבגרות למוסדות להשכלה גבוהה.

עשייה קהילתית לכל אורך התיכון

מוקדם יותר, במסיבת עיתונאים שקיים אחר הצהריים, הבהיר שר החינוך כי השינוי ידרוש תקופת היערכות, שמטרתה תהיה להתאים את תכני הלימוד ולהכשיר את המורים לשיטת ההערכה החלופית. "בחינות הבגרות הפכו לעגל זהב", הדגיש, וציין כי הרפורמה תתרחש בשתי פעימות: "הפעימה הראשונה תסמן את החזון, תתווה דרך, תעורר את השיח, תצמצם את מועדי הבחינות באופן ניכר, את מספר הבחינות לתלמיד, תחייב בעשייה קהילתית לכל אורך התיכון. היא מתחילה עכשיו".

לדבריו, בפעימה השנייה ימשיכו לצמצם את היקף הבחינות מתוך שיח משותף עם כלל השותפים. "נעודד מצוינות מפני שנביא שינוי בתנאי הקבלה להשכלה הגבוהה", הוסיף, "בהסכמה עם וועד ראשי האוניברסיטאות החלטנו שמעתה כל תלמיד יזדקק או לתעודת בגרות או לבחינה פסיכומטרית כדי להתקבל להשכלה הגבוהה".

שר החינוך אמר כי שינוי תנאי הקבלה לאקדמיה יחייב להקפיד עוד יותר על השמירה על טוהר הבחינות. "זה יחייב אותנו להקפיד יותר על רמת הבחינות ואיכותן", ציין.