לא מקיים את החוק של עצמו. המוסד לביטוח לאומי (צילום: חדשות 2)
לא מקיים את החוק של עצמו. הביטוח הלאומי | צילום: חדשות 2

מאז 1 בינואר 2014 מאפשר המוסד לביטוח לאומי למבוטחים שתביעותיהם נדחו, לבקש דיון חוזר בעניינם בערכאת ביניים של ועדה מיוחדת. כעת מתברר, כי השירות החדש הוא למעשה נוהל ישן שאינו מיושם הלכה למעשה, זאת למרות היותו קבוע בחוק הביטוח הלאומי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

יותר מ-300 אלף פניות עוברות מדי שנה תחת עיניהן של הוועדות הרפואית במוסד לביטוח הלאומי, כאשר בפועל רק אחוז קטן מהן זוכה לאישור והכרה. עד כה נאלצו מבוטחים שעתירותיהם נדחו להגיש בקשת ערער לאחד מחמשת בתי הדין האזוריים לעבודה, ואלה היו פוסקים בנושא ללא מעורבות של ועדה מקצועית. מי שביקשו להביא את עניינם לדיון נוסף בפני ועדת רופאים חיצונית, נתקלו במסכת בירוקרטית שריפתה את ידיהם.

לפני כשנה וחצי קיבל בג"ץ עתירה שהגישה תנועת אומ"ץ בנושא, ובו דרשה לחייב את המוסד לביטוח לאומי להחיל את ההליך המדובר ולפרסמו בציבור.

"למרות שכינוס ועדות הערער קבוע בחוק, לא התכנסה ועדה כזו כבר 15 שנה", מסביר מגיש העתירה, עו"ד אבינועם מגן. "המכשול הוא בכך שמרבית המבוטחים כלל לא מודעים לקיומה, ומטבע הדברים איש לא דורש לכנסה".

בראשית השבוע האחרון פנתה התנועה שוב לבג"ץ לפי פקודת ביזיון בית משפט, בטענה כי המוסד לביטוח לאומי אינו מקיים את פסיקתו בנושא.

"מטריד מאוד שהביטוח הלאומי דוחה בקשות בהתאם לסעיפי החוק לביטוח לאומי, אך לא מכבד סעיפים אחרים שמחייבים אותו לערוך דיונים חוזרים בעניינם של העותרים", הוסיף עו"ד מגן.

_OBJ

יישום הנוהל - סיכוי נוסף לתיקון עוולות

במסגרת החוק, יוכל מבוטח שתביעתו נדחתה לבקש דיון שני בעניינו בוועדות מיוחדות בסניפי המוסד לביטוח לאומי בערים תל אביב, ירושלים, חיפה ובאר שבע. אלו יתכנסו אחת לחודש ללא נוכחות המבוטח. את הבקשות יהיה ניתן להגיש למוסד לביטוח לאומי בתוך חצי שנה ממועד קבלת החלטתו בתביעה הראשונה.

"לחוות הדעת הניתנת בוועדות יש משקל מסייע בלבד", הדגיש שר הרווחה והשירותים החברתיים, מאיר כהן. "עם זאת פקיד התביעות יהיה חייב להתייחס להמלצות הועדה, שלמעשה באה לסייע לציבור למצות את זכויותיו בביטוח הלאומי".