צוות החינוך של בית הספר היסודי רמב"ם שבנתניה התרגש הבוקר לקבל את התלמידים. אלא שבמהלך השנים האחרונות אנחנו מלווים את בית הספר הזה, ודבר לא השתנה. ברמב"ם לומדים כ-120 תלמידים, וכולם למעט ארבעה מהם הם בני העדה האתיופית.

סיון ולינוי הן תלמידות כיתה א'. יחד איתן פתחו 19 תלמידים נוספים את שנת הלימודים החדשה בכיתה שכל תלמידיה הם בני העדה האתיופית, למרות שלטענת ההורים נאמר להם שהכיתה תהיה מעורבת. "היה אמור להיות בבית ספר ב-2013 כבר לערבב ילדים", אמרה דבי וונדה, אם לילדה שעלתה היום לכיתה א', בריאיון לחדשות 2.

"האמת, אחד הדברים שבגללם רשמתי אותו פה, כי אמרו שמערבבים", הוסיפה הבוקר אהובה מלסה, אם נוספת לתלמידת כיתה א'. "אבל עכשיו ראיתי שכל הילדים אתיופים".

"אמרו שמערבבים, אבל כל הילדים אתיופים" (צילום: חדשות 2)
"אמרו שמערבבים, אבל כל הילדים אתיופים" | צילום: חדשות 2

"אנחנו לא איזושהי כת שרוצה להתבדל"

תקופה ארוכה שבני העדה מנהלים מאבק נגד העירייה ונגד משרד החינוך במטרה לסגור בתי ספר דוגמת רמב"ם, שבהם רוב מוחלט של תלמידי בני העדה האתיופית. לפני שנתיים קיבל שר החינוך לשעבר גדעון סער החלטה לסגור 17 בתי ספר כאלה ברחבי הארץ. בנתניה נסגרו שלושה, אך את רמב"ם השאירו פתוח.

"אנחנו לא איזושהי כת, או איזו קבוצה אתנית שרוצה להתבדל. ממש לא", אמר הפעיל החברתי דני מהרט. "רוב ההורים פה רוצים שתהיה אינטגרציה במקום הזה, לא מאפשרים להם את זה".

ההפרדה נמשכת באין מפריע. חלק מהתלמידים גרים בשכונות מרוחקות, אבל העירייה ומשרד החינוך שולחים אותם לבית הספר רמב"ם באמצעות ההסעה, למרות שבמקום מגוריהם ישנם בתי ספר. "הייתי מעדיפה בית ספר שהוא מעורבב", אמרה גילה אשיטו, אם לבן שעלה היום לכיתה א', "הייתי מעדיפה שהוא יכיר את הילדים האחרים, לא רק אתיופים. שייחשף".

תקופה ארוכה שבני העדה נאבקים. ארכיון (צילום: חדשות 2)
תקופה ארוכה שבני העדה נאבקים. ארכיון | צילום: חדשות 2

משרד החינוך: "תמונת המצב תשתנה"

"בשכונת אזורים בעיר, 40% הם מבני הקהילה. 60% הם לא מבני הקהילה. ופה לומדים 99% מהקהילה האתיופית", אמר הפעיל דני מהרט ותהה: "לאן השאר הולכים?". פעיל חברתי נוסף, אהוד צגהון, טען כי "הפתרון הכי טוב הוא שעיריית נתניה צריכה לשנות את אזורי הרישום".

ההורים והפעילים החברתיים הבטיחו היום להילחם בגזענות המכוונת לטענתם, עד שיסגרו את בית הספר רמב"ם, ועד שילדיהם ירגישו שווים בין שווים.

ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי הוא "מצוי בשיאו של תהליך במסגרתו נסגרים בתי ספר עתירי עולים מאתיופיה ובית הספר רמב"ם הוא אחד מהם. לבית הספר מונה צוות היגוי, כדי שבשנת הלימודים הבאה תשתנה תמונת המצב ובית הספר יכיל תלמידים מעורבים מכלל האוכלוסיה".