שינוי היסטורי במערכת החינוך בישראל: שרי האוצר, החינוך והרווחה הכריזו על קיצור החופש הגדול, או כפי שהם קוראים לתכנית החדשה - "בתי הספר של החופש הגדול". על פי התכנית, כבר השנה ימשיכו כל ילדי כיתות א' ו-ב' ללמוד בבתי הספר למשך שלושה שבועות נוספים לאחר 30 ביוני, במתכונת קיץ. "כדי לייצר חברת מופת, אנחנו צריכים להיות אחראים גם על שעות הפנאי", אמר שר החינוך שי פירון במסיבת העיתונאים שהעברנו בשידור ישיר בחדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 באינטרנט

בנוסף לתלמידי כיתות א'-ב', יצטרפו לתכנית השנה כ-30 אלף תלמידי כיתות ג'-ה' מהפריפריה הגיאוגרפית והחברתית. בשנה הבאה יצטרפו לתכנית תלמידי כיתות ג' ו-ד' בכל רחבי הארץ, ובהמשך גם תלמידי כיתות ה' וילדי הגנים בכל הארץ. ביישובים המשוייכים לאשכולות 1-4 התכנית תוענק בחינם, באשכולות 5-7 המחיר יהיה 300 שקלים וביישובים הכלולים באשכולות 8-10 ישלמו ההורים 450 שקלים.

על פי התכנית החדשה, ילמדו התלמידים מהתאריך 1 ביולי ועד 21 ביולי, בין השעות 8:00-13:00, במשך חמישה ימים בשבוע (ראשון-חמישי). התכנית תופעל בכל רחבי הארץ בבתי הספר הציבוריים, בהנחיית מורים, פרחי הוראה ומדריכים מקצועיים. בכל בית ספר יהיה רכז מוביל. בהתאם להיקף הפעילות ומספר התלמידים יהיה גם רכז מסייע. בכל קבוצה ילמדו בממוצע 28 תלמידים.

כך יתחיל השינוי (צילום: רויטרס, חדשות 2)
כך יתחיל השינוי | צילום: רויטרס, חדשות 2

"ההורים מוציאים בכל שנה אלפי שקלים בחודשי הקיץ על קייטנות וסידורים אחרים עם ילדיהם", אמר שר האוצר יאיר לפיד. "אין התאמה בין ימי החופש של הורים עובדים לבין ימי החופש של התלמידים. זה מכביד על ההורים, ותפקידנו לשנות את המצב. יש ערך מיוחד לזה שמי שמובילה את השינוי היא מערכת החינוך כי זה אומר שנוכל לצקת תכנים וערכים בתקופה הזאת שלא תמצאו בשום קייטנה או בייביסיטר".

"חינוך, חינוך, חינוך"

שר החינוך שי פירון, מי שיזם את המהלך, אמר כי "בסך הכל אנחנו מחזירים את החינוך להיות השפה המרכזית של החברה הישראלית. בסופו של דבר יש לנו אחריות לכל ילד בישראל, בכל שעות היממה, בכל מקום בארץ, בכל שלב גיל".

פירון הוסיף: "כדי לייצר חברת מופת, אנחנו צריכים להיות אחראים גם על שעות הפנאי חשוב לי מאוד שתצא מכאן בשורה עמוקה שאומרת: חינוך, חינוך, חינוך".

שר הרווחה מאיר כהן ציין כי "שיתוף פעולה בין חינוך ורווחה ובגיבוי האוצר הוא מנוע ליצירת שינויים חברתיים משמעותיים ביותר, כפי שמביא מיזם זה. כשאמרתי כי שרי יש עתיד נטלו על עצמם תיקים חברתיים וחשובים, בדיוק לזה התכוונתי. מאות אלפי ילדים למשפחות מוחלשות ייהנו ממסגרת חינוכית ברמה גבוהה".

הקרן לידידות הודיעה כי תתרום 30 מיליון דולר לשנים הקרובות בכדי לסייע להורים שיתקשו לשלם לתכנית הלימודים הקייצית החדשה.

התכנית החדשה תבטל את קיצור החופש הגדול הנוכחי. כך שנת הלימודים שוב תיפתח ב-1 בספטמבר, ולא ב-27 באוגוסט. בהתאמה, ימי החופשה שהוחזרו לתלמידים במהלך השנה עקב הקדמת פתיחת שנת הלימודים, יבוטלו.

"תוצאה מרגשת"

בארגון "הורים עובדים למען שינוי", שהובילו את המאבק לקיצור החופשה, התבשרו על קיצור החופש הגדול כבר אמש באמצעות כלי התקשורת ובירכו על המהלך וטענו שמדובר ב"תוצאה מרגשת" של מאבקם. עם זאת, הם דורשים לעשות יותר.

"אחרי 5 וחצי שנים של מאבק הדברים זזים" אמרה יו"ר "הורים עובדים למען שינוי", יערה ישורון. "יש עדיין מה לעשות, אבל זאת כבר התחלה טובה. סוף סוף משרד החינוך מבין שיש פה בעיה לאומית. החופש הגדול אמנם הכי ארוך, אך הוא אינו החופש היחיד שצריך לטפל בו".

צפו בדבריו של שר האוצר לפיד (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
ההורים מברכים. ארכיון | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

ישורון הוסיפה כי "שוק התעסוקה לא מאפשר להורים להתמודד עם החופשים האלה. 12 ימי חופשה בשנה זאת בדיחה. זה לא חופש - זאת עבדות. צריך להיפטר מזה מהר".

לדברי ישורון, לפני יישום תכניתו של פירון, יש לשקול את ההשלכות הכלכליות מבחינתם של ההורים. "אפשר להאריך את הקייטנה כך שתופעל כל ימי הקיץ", אמרה. "צריך לראות מה יהיו המחירים ומה תהיה המשמעות הכלכלית, אבל יש עוד לפחות חודש וקצת שגם בזה צריך לטפל. גם אז הקייטנות יעלו אלפי שקלים".

מזכ"ל הסתדרות המורים, יוסי וסרמן, התייחס אף הוא לתכנית והבהיר לשר החינוך שאין לו התנגדות לתכנית להפעלת התלמידים במהלך חודש יולי. עם זאת, וסרמן הדגיש כי אסור שהתכנית תפגע בשום פנים ואופן בחופשתם של עובדי ההוראה.

"כל עובד הוראה שיבקש להשתלב יעשה זאת על פי רצונו בלבד", ציין מזכ"ל ההסתדרות. "בשום מקרה הדבר לא יפגע בחופשת עובדי ההוראה".