מתכוננים לחסום את הכבישים (צילום: ישראל מלובני)
חוסמים את המדינה | צילום: ישראל מלובני

עימותים בין נהגי המשאיות למשטרה: המשטרה עצרה נהגי משאיות שנסעו באיטיות על כביש 1 לכיוון ירושלים. מהשלטון המקומי טוענים כי המשטרה עצרה את המשאיות ללא צו, הורידה אותן מהכביש והפנתה את הנהגים לתחנות המשטרה.

"מאות שוטרים פזורים בכל רחבי הארץ בצמתים המרכזיים במטרה לפגוע במחאת השלטון המקומי שתואמה עם המשטרה מבעוד מועד", זועמים בשלטון המקומי. שלמה בוחבוט, יו"ר מרכז השלטון המקומי, לא מבין מדוע פזורים כל כך הרבה שוטרים בכבישים. "הפכנו להיות אירן", כועס בוחבוט, "הלוואי שבכל יום היו פזורים בכל רחבי הארץ אלפי שוטרים ומאות ניידות משטרה כפי שנוהגת המשטרה היום, לצערנו באופן חד פעמי".

לדברי בוחבוט המשטרה מתעוררת רק במחאה של נבחרי ציבור שתואמה כחוק ללא כל הפרה של הסדר הציבורי.  

הבוקר הדגישו במשרד החינוך כי הלימודים יתקיימו סדרם, אך הנחיית השלטון המקומי עומדת בעינה - ממשיכים לשבות. משעות הבוקר המוקדמות חלים שיבושי תנועה כבדים בשל שיירת משאיות שעולות לירושלים מכל הארץ.

מאות רכבים יצאו בנסיעה איטית לכיוון ירושלים. משאיות אשפה, רכבי כיבוי אש, טנדרים ואוטובוסים של המועצות האזוריות יסעו משולטים בשלטי המאבק: "ביבי הורס שוב את הרשויות המקומיות".

במקביל, מתקיימות הפגנות נקודתיות וחסימות כבישים על-ידי רשויות מקומיות שונות. 

מפת הכבישים הצפויים להיות עמוסים:

בדרום:
צומת מסמיה
צומת בית קמה

בצפון:
צומת יקנעם
צומת מגידו
ואדי ערה
יגור
פארדיס

במרכז:
צומת מסובים
צומת שפירים
איזור נתב"ג

ממרכז השלטון המקומי נמסר שעד כה התעמתו השוטרים עם נהגי המשאיות באזור דימונה, חולון, רמת גן, וכביש מספר 1. המשטרה מנסה למנוע את הפקקים שעלולים להיגרם בשל כוונת נהגי המשאיות להגיע לקריית הממשלה ושם למחות על הקיצוץ בתקציבי הרשויות המקומיות

מחכים לתשובת בג"ץ

כפי שהבטיח, פתח מרכז השלטון המקומי בשביתת אזהרה בת יומיים, במחאה על הקיצוץ בתקציב. אמנם לא כל הרשויות המקומיות שיתפו פעולה עד כה עם ההנחיות, אך עדיין לא התקיימו אתמול לימודים ברשויות רבות ברחבי הארץ, בדגש על גני הילדים.

אמש הגישו נציגי ארגון ההורים את תשובת המדינה לבג"ץ בדבר החלטת מרכז השלטון המקומי להשבית את הלימודים ואת שירותי הרשויות. כפי שמופיע בכתב התגובה, כ-350 אלף תלמידים וחניכי גני ילדים לא הגיעו למוסדות החינוך בשל השביתה ב-68 רשויות שונות ברחבי הארץ.

בתשובה שהוגשה לבג"ץ טוענים נציגי ארגון ההורים, כי אין לרשויות המקומיות סמכות לסגור את מוסדות החינוך בשל מחלוקת עם הממשלה, ולכן הם מבקשים מבג"ץ להורות על הפסקת השביתה.

בג"ץ אמור להתכנס רק בשעה 11:00 בבוקר כדי לדון בעתירה. בישיבה שהתקיימה אתמול במרכז השלטון המקומי הוחלט להמשיך את השביתה והעיצומים גם היום, לכן לא צפוי לחול שינוי עד להחלטה אחרת של בית המשפט הגבוה לצדק.

מעבר לכך, הוחלט להחריף את המאבק ולהוציא אותו גם לכבישים ולרחובות.

הערים הגדולות לא משביתות גם היום

ישיבת המרכז לשלטון מקומי (צילום: גלעד שלמור, חדשות 2)
הישיבה במרכז השלטון המקומי, היום | צילום: גלעד שלמור, חדשות 2

"אין לנו כל רצון להתעמת עם המשטרה" אמרו נציגי השלטון המקומי, "אך צריכים לעורר את מודעות הציבור". במהלך המפגש, בו השתתפו הגיעו גם שיחות מהורים לילדים הזקוקים לחינוך מיוחד שהודיעו על כוונתם להצטרף גם כן למחאה.

במרכז השלטון המקומי הודיעו שהם מתנצלים על אי הנוחות הזמנית והוסיפו כי הם מזמינים את הציבור להצטרף למחאה. "אנחנו עושים את זה למען הציבור", נאמר, "זוהי שביתת הכנה. במידה והאוצר לא יקבל את דרישות מרכז השלטון המקומי, נראה כי תהיה שביתה מלאה".

ובצל השביתה, גם עובדי חצור הגלילית - מתוגברים בעובדי "פרי הגליל" שבאו להפגין סולידריות - חזרו למחות. התושבים שוב יצאו להפגין אתמול בבוקר כשהם צועדים בכביש 90 עד לצומת חצור, ונשאו שלטים הקוראים למדינה שלא להזניח את הפריפריה וללחזיר למועצה המקומית את מענקי האיזון. 

נראה כי הערים הגדולות לא לקחו יותר מדי ללב את הביקורת שהושמעה כלפיהן מצד מרכז השלטון המקומי. פורום ה-15 המאגד את את הערים הגדולות, הודיע כי גם היום לא תתקיים שביתה ברשויות. מעבר לכך, ברוב הרשויות לא תתקיים גם השביתה הסמלית שהתקיימה היום בצורת אי קבלת קהל ומענה טלפוני.

מי לא שובת?

צפו בסיפורים המעניינים של 1.9 לאורך השנים (צילום: ארכיון חדשות ערוץ 2)
המאבטחים לא יגיעו לבתי הספר | צילום: ארכיון חדשות ערוץ 2

מרבית הערים הגדולות הודיעו כי מוסדות החינוך בתחומן לא יצטרפו לשביתה והלימודים יתקיימו כרגיל. היישובים בהם נמסר רשמית כי הלימודים מתקיימים כסדרם בבתי הספר ובגנים הם: ירושלים, תל אביב, נתניה, הרצליה, פתח תקווה, חיפה, ראשון לציון, חולון, חדרה, באר שבע, רמת גן, הוד השרון, אשדוד, טבריה, גבעתיים, רחובות, יבנה, באר יעקב, גבעת שמואל, כרמיאל, לוד, רמלה, כפר סבא, כפר שמריהו, קריית גת, ראש העין, קריית אתא, שוהם, כפר יונה, בנימינה, גבעת עדה, מודיעין עילית, קריית אונו ורעננה.

במרבית הערים הגדולות , כמו ירושלים ותל אביב, מתקיימת מה שמוכנה על ידי הרשויות "שביתת סולידריות". הרשויות לא מקבלות קהל ולא מספקות מענה טלפוני בשעות הבוקר. חוץ מזה, הכל מתנהל שם כשגרה: לימודים, איסוף אשפה, דוחות ושאר שירותים מוניציפאליים.

ברשות המקומית באריאל הודיעו כי לא ישביתו את הלימודים. המזכירות ואבות הבית, אמנם שובתים, אך ניתן לקיים לימודים בלעדיהם. הסייעות בגני הילדים באריאל לא הגיעו לגנים והגננות עובדות בסיוע הורים מתנדבים. גנים שבהם אין הורים מתנדבים - לא פועלים.

הרשויות השובתות - הרשימה המלאה

במחוז דרום: אופקים, דימונה, חורה, כסיפה, לקיה, מצפה רמון, מרחבים, נתיבות, ערערה בנגב, קרית מלאכי, רהט, שגב שלום, שדרות, תל שבע.

במחוז חיפה: אום אל-פחם, אור עקיבא, באקה-ג'ת, בסמ"ה, ג'סר א-זרקא, חוף הכרמל (לא כולל גני ילדים), כפר קרע, מעלה עירון, ערערה, פוריידיס, פרדס חנה-כרכור, קרית אתא (רק בגני הילדים), קרית מוצקין (שביתה חלקית).

במחוז ירושלים: אפרתה (קיצור יום הלימודים), מבשרת ציון (שביתה חלקית).

במחוז מרכז: אריאל (שביתה חלקית רק בגנים), בני עי"ש (שביתה רק בגנים), גדרה (התלמידים לא מגיעים), גן יבנה (שביתה רק בגנים), לוד (שביתה חלקית רק בגנים), מזכרת בתיה (התלמידים לא מגיעים), צורן קדימה (רוב גני הילדים שובתים), ראש העין (שביתה חלקית בגני הילדים).

במחוז צפון: אכסאל, אל בטוף, בוסתאן אל מרג, בוסתאן אל מרג, ביר אל-מכסור, בית ג'ן, בית שאן, בסמת טבעון, בעיינה-נג'יידאת, ג'וליס, דבוריה, הגלבוע, חורפיש, חצור הגלילית, טורעאן, טמרה, ינוח-ג'ת, יפיע, ירכא, כאבול, כאוכב אבו אל-היג'א, כסרא-סמיע, כעביה-טבאש, כפר מנדא, כפר קמא, מגדל העמק, מזרעה, מעלה יוסף, מעלות תרשיחא, נהריה, נחף, נצרת, סח'נין, עילוט, עין מאה'ל, עכו, שבלי, שלומי, שעב.

מחוז תל אביב: אור יהודה (שביתה חלקית בגני הילדים בלבד).

במוסדות החינוך החרדי ובמוסדות החינוך המיוחד לא שובתים.

כאן בחדשות 2 באינטרנט נמשיך לעדכן על הרשימה המלאה של היישובים גם לאורך היום.

מה כוללת השביתה?

על פי הודעת מרכז השלטון המקומי, השביתה כוללת את בתי הספר היסודיים, חטיבות הביניים והתיכונים וגני הילדים. העובדים ששובתים במוסדות החינוך הם השרתים, המאבטחים, עוזרות הגננות, הפסיכולוגיות והמזכירות.

חשוב לציין כי ארגוני המורים עצמם אינם משתתפים בשביתה, אולם על פי החוק לא ניתן לקיים ימי לימודים בבתי הספר ובגנים ללא אבטחה, לכן במידה ולא יימצא תחליף - הלימודים בכל מוסדות החינוך יושבתו.

בנוסף למוסדות החינוך, לא פועלים שירותי הניקיון ואיסוף האשפה בערים, ההסעות בוטלו, לא ניתנים דוחות, משרדי הרשויות המקומיות סגורים ואין קבלת קהל בלשכות הרווחה או בכל שירותי העירייה או המועצה.

גם במגזר הערבי מתקיימת השביתה במלואה: ועד ראשי הרשויות הערביות הודיעו כי הם ייטלו חלק במאבק הרשויות המקומיות וכי הם משביתים גם את היישובים הערביים - כולל בתי הספר וגני הילדים.

ממרכז השלטון המקומי נמסר כי הם קוראים להורים לגלות הבנה, וכי הם מצרים על אי הנוחות שנגרמת בעקבות השביתה. "אנחנו מקווים שההורים ירתמו למאבק", הוסיפו בשלטון המקומי, "מכיוון שהמדינה פוגעת בסופו של דבר ישירות בתלמידים, והרשויות המקומיות מנסות במהלך זה להגן על זכויותיהם".

לאן לפנות? לחדר המצב של משרד החינוך או למוקד 106

במקום שביתה? (צילום: חדשות 2)
בשלטון המקומי נערכים לפקק | צילום: חדשות 2

ממשרד החינוך נמסר כי כבר בשבוע שעבר החלו להיערך לשביתה הגדולה. לדבריהם, נציגי המשרד פועלים בכדי לאפשר את קיום הלימודים. לטענת גורמים במשרד נעשה מאמץ עילאי לספק גורמי אבטחה במוסדות החינוך ולקיים את הלימודים כרגיל. משרד החינוך פתח חדר מצב מיוחד בכדי לספק תשובות לתלמידים ולהורים המבולבלים.

מספר הטלפון של חדר המצב במשרד החינוך: 1-800-250025

בכדי לקבל מידע מדויק יותר אודות השביתה, מזמינים נציגי מרכז השלטון המקומי את ההורים והתלמידים לפנות למוקדי 106, שם יינתן מידע ספציפי מוסדות ושירותים הניתנים ברחבי המועצה המקומית.

הצטרפו ל"חדשות 2" בפייסבוק

מדינה תקועה - סיקור מיוחד

הכבאיות חוסמות את כביש 1

הרכבות נוסעות לאט מהרגיל