חיסכון לכל ילד? לא אם יש לכם חוב (צילום: olegdudko, 123RF)
חיסכון לכל ילד? לא אם יש לכם חוב | צילום: olegdudko, 123RF

בתחילת השבוע יצאה לדרך תכנית "חיסכון לכל ילד" של משרד האוצר וביטוח לאומי. על פי התכנית, המדינה תפקיד 50 שקלים עבור כל ילד במסלול שייבחר על ידי ההורים - חשבון בנק או קופת גמל. אחת האפשרויות שעומדת בפני ההורים היא להפקיד 50 שקלים נוספים מתוך קצבת הילדים במטרה להכפיל את החיסכון ולהגדיל את ההטבה לילדים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בביטוח לאומי נוהגים לקזז חובות של ההורים מקצבאות הילדים, אולם בניגוד לקצבאות הילדים - במקרה של תכנית החיסכון מדובר בכסף שהולך ישירות לחשבון או לקופת גמל על שם הילד. בימים האחרונים פנו מספר אימהות לחברת הכנסת איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני) וציינו כי בביטוח לאומי סירבו לאפשר להן להכפיל את סכום החיסכון - בגלל חוב.

נחמיאס ורבין ציינה כי המהלך הזה פוגע בעיקר בשכבות החלשות ובילדים למשפחות במעמד סוציו-אקונומי נמוך - בדיוק האוכלוסייה שתכנית החיסכון אמורה לסייע לה ולצמצם את אי השוויון. "תכנית חיסכון לכל ילד מבורכת ובזכותה יתאפשר לילדים להתחיל את חייהם הבוגרים עם בסיס כלכלי", אמרה נחמיאס ורבין. "תמוה ומקומם כי מאותם ילדים, שחלקם ממשפחות חד הוריות, נשללת הטבה זו. תפקיד הביטוח הלאומי לסייע לילדים בעיקר משכבות אלה לשבור את מעגל העוני, ולא לשמש ככלי לחץ על ההורים להסדיר את חובם".

הח"כית לשעבר נחמיאס ורבין (צילום: הדס פרוש, פלאש 90, חדשות)
"תמוה ומקומם". ח"כ נחמיאס ורבין | צילום: הדס פרוש, פלאש 90, חדשות

מביטוח לאומי נמסר בתגובה: "המדינה מפקידה לכל ילד 50 שקלים בחודש, ללא שום קשר אם יש או אין להוריו חוב בביטוח הלאומי. הפקדה זו אינה מותנית. לגבי הכפלת הסכום; אם לאדם יש חוב שמתקזז מקצבת הילדים, ואם הקצבה הנותרת היא פחותה מ-50 שקלים, אזי ההורה מוזמן להסדיר את חובו כדין, ואז יוכל להכפיל את הסכום".