ניצולי השואה העניים ביותר בישראלים מקבלים מענק של 2,700 שקלים בכל שלושה חודשים מ"החברה לאיתור השבת רכוש נספי השואה". מדובר בחברה עם תקציב נכבד הנמצאת בבעלות ממשלתית ונועדה לסייע לניצולים שנמצאים על קו העוני, אך כעת מתברר כי החברה לא תעביר את המענק בשל סכסוך משפטי. מדובר בכ-250 מיליון שקלים שמעוכבים בגלל הליך משפטי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לחברה לאיתור השבת רכוש נספי השואה יש תקציב פעילות של 20 מיליון שקלים, שכולל שכר למנכ"ל - שהרוויח 35 אלף בחודש ב-2013 וכמובן נמצא רחוק מאוד מאותו קו עוני. גם העובדים והדירקטוריון ממשיכים לקבל את שכרם למרות הסכסוך בין החברה לבין חברת "אוצר התיישבות היהודים", ששייכת גם היא לחברה לאיתור והשבת נכסים של נספי השואה.

לפני מספר ימים קיבלו 11 אלף ניצולי שואה, שמוגדרים כנזקקים ביותר, מכתב לקוני מהחברה שבגלל הסכסוך המשפטי הכסף לא יועבר לניצולים ברבעון השלישי: "לצערנו, בשל העובדה כי אין לחברה את הכספים המזומנים לצורך סיוע לניצולים - החברה אינה יכולה, בשלב זה, להמשיך את העברת המענקים לניצולים".

מאחת ניצולי שואה, ארכיון (צילום: חדשות 2)
מאחת ניצולי שואה, ארכיון | צילום: חדשות 2

ניצולת שואה: "מספיק סבלנו"

אי מתן המענק יגרום לניצולים לצלול אל מתחת לקו העוני. ניצולת שואה שקיבלה אתמול (שני) את המכתב סיפרה לחדשות 2 על ההשלכות הקשות: "החיים לא זולים עכשיו, ירקות ועופות  - הכל אפילו יותר מכפול. זה קשה, זה לא קל בשביל ניצול שואה. מספיק סבלנו".

בעלה, ניצול שואה גם הוא, הוסיף: "אנחנו חיים על הבסיס הזה, ולוקחים את זה מאיתנו כאילו הורגים אותנו". בעקבות המכתב פנתה השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל לשר האוצר כחלון בבקשה שיתערב במשבר. 

מהחברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה נמסר בתגובה: "כ-250 מיליון שקלים, המיועדים לסיוע לניצולי שואה, כלואים בידי 'אוצר התיישבות היהודים' וההסתדרות הציונית העולמית.
לאחר שהחברה להשבה ניסתה כל הליך לקבלת שוויים המלא של אחזקותיה ב'אוצר התיישבות היהודים', נאלצה לפנות לבית המשפט בדרישה לשחרר את הכספים לידי החברה כדי לסייע לניצולים שנותרו בחיים ולעשות זאת בהקדם".

"עמדת החברה והצורך בקבלתם לאלתר של הכספים השייכים לה נתמכת בעמדת היועץ המשפטי לממשלה. בימים אלה מתקיים ההליך המשפטי ואנו תקווה שבסופו יוכרע על העברה מיידית של הכספים לידי החברה וממנה לניצולים בטרם יהיה מאוחר מדי".

מאוצר התיישבות היהודים נמסר כי "לצערנו החברה להשבת נכסים, במקום למלא את ייעודה לסייע לניצולי השואה, עושה שימוש במצבם של אלה התלויים בה כדי להתקיים, תוך ניסיונות הטעיה בוטים. יש בידי החברה להשבה יכולת מידית לפתור את המצוקה הזמנית שאליה נקלעה, ולגייס את הכספים שיחולקו לטובת ניצולי השואה, באמצעות שימוש בעשרות מיליוני השקלים אשר מצויים בקופתה, מכירה של מניות אוה"ה שבידיה, ששוויין נכון למועד זה כ- 220 מיליון שקלים, או קבלת הצעתה של אוה"ה להלוואה מיידית בסכום של כ- 30 מיליון שקלים, אשר הוצעה עקב החשיבות שרואים חברי דירקטוריון אוה"ה בדאגה לניצולי השואה, ללא קשר ובמקביל להמשך הדיון המשפטי.

"לצערנו, הדיון אשר יזמה ח"כ מיכאלי, בועדת חוקה חוק ומשפט לאחר ש'בדיון הקודם ... עלה שהחברה להשבה שריינה לעצמה את כל הכספים הדרושים לתפעולה עד לשנת 2017, במקום להעביר את הכסף לניצולות והניצולים', נדחה לשבוע הבא. אנחנו תקווה שהחברה להשבה תתעשת עוד לפני כן ותפעל מיידית על מנת להעביר את הכספים עליהם הופקדה, לאלו אשר זקוקים להם נואשות, במקום להמשיך לזרות חול בעיני הציבור".