פרצת פרטיות באפליקציית פייס-טיים (צילום: רויטרס, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס, חדשות

יותר ילדים, יותר גולשים בסמארטפון ויותר נפגעים מאלימות והתעללות: המועצה הלאומית לשלום הילד פרסמה היום (חמישי) נתונים על אוכלוסיית הילדים בישראל. מהדוח עולה כל ילד שני בישראל חווה סוג כלשהו של פגיעה אלימה ממבוגר במהלך חייו, וכל ילד חמישי בישראל סובל מהתעללות ומפגיעה מינית. המחקר גם כולל נתונים מדאיגים על היקף השימוש של הילדים בטלפון, כולל הקשר בין שימוש של הילדים באינטרנט לבין פיגעה מינית וחשיפת תמונות אינטימיות של בני נוער.

ילדי ישראל מול העולם - צפו בהשוואה העולמית

הדוח שהוגש היום לנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין כולל מספר נתונים מדאיגים נוספים: כל ילד שלישי בישראל הוא עני ורבע מהילדים לא אוכלים ארוחת בוקר. אחד מכל שישה ילדים בישראל מוכר לשרותי הרווחה, בעוד כל ילד שביעי נפגע מהתעללות פיזית או הזנחה. להבדיל, כל ילד שמיני סובל ממוגבלות פיזית או שכלית. על פי הודעת הארגון, בסוף שנת 2014 חיו בישראל 2,739,500 ילדים – שהיוו 33% מכלל האוכלוסיה. בשנת 1970, לשם השוואה, היו רק 1,830,000 ילדים בישראל – כלומר, מספרם של הילדים הוכפל ואף יותר מכך בתוך 44 שנים. חלק ניכר מהגידול חל אצל הילדים המוסלמים. על פי נתוני המועצה, כמעט כל ילד בישראל משולב במערכת החינוך ומקבל את מרבית החיסונים ומספר הילדים הממוצע במשפחה (2.4) נותר יציב בעשור האחרון.

לצפייה בעיקרי הדוח לחצו כאן

היקף השימוש בסמארטפון
היקף השימוש בסמארטפון | צילום:

חלק מרכזי בדוח עוסק גם בשימוש של ילדי ישראל במחשבים ובטלפונים חכמים (סמארטפונים), ועולה ממנו כי כמעט כל ילד בישראל גולש באינטרנט בתדירות גבוהה ול-83% מהילדים יש סמארטפון. כל ילד שני בישראל נחשף לתכנים מיניים שליליים באינטרנט, וכל ילד שלישי בישראל צופה בטלוויזיה יותר מ- 4 שעות ביום. חצי מבני הנוער הצהירו כי הם בודקים מה חדש באינטרנט תוך 15 דקות מהרגע בו התעוררו.

כמעט שליש מההורים דיווחו כי הם אינם מגבילים את בני הנוער בגלישה ברשת. לרוב הילדים בארץ יש טלפון חכם מגיל 9, ומרבית הילדים בגילאים 8-15 משתמשים בטלפון בשביל וואטסאפ, משחקים ודיבור. כרבע מבני הנוער דיווחו כי קיבלו תמונה חושפנית של מישהו שהם מכירים בדואר אלקטרוני או בטלפון הנייד, והמגמה ניכרת יותר אצל בנים מאשר אצל בנות.

עם זאת, רק 3.0% דיווחו כי הפיצו תמונה חושפנית של מישהו שהם מכירים. קרוב לרבע (23.9%) מבני הנוער נפגעו מפשיעה או בריונות ברשת, ואחוז הבנות שדיווחו כי נפגעו מפשיעה או בריונות ברשת גבוה מזה של הבנים. "יותר ויותר ילדים 'משועבדים' לאינטרנט ויותר ויותר מהם נחשפים לתכנים שליליים ומסוכנים", סיכמו במועצה.

מדד העוני של ילדים בישראל
מדד העוני של ילדים בישראל | צילום:

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

נתונים מדאיגים - וגם מעודדים

נתון מדאיג שעולה מדוח המועצה הוא הסיכון לעוני בקרב הילדים: ישראל מובילה את הטבלה הלא-מחמיאה, לאחר שנקבע כי 38.6% מבני 0-17 שנים הם בסיכון לעוני. ספרד נמצאת במקום השני עם 29.9%, וממוצע ה-OECD עומד רק על 19.7%. 7% מהילדים בארץ חיים במשק בית ללא מפרנס, כלומר בבית בו ההורים לא עובדים – נתון זה נמוך בהרבה מממוצע ה-OECD.

במועצה לשלום הילד ציינו גם מספר נתונים חיוביים: ניכרת מגמה בולטת לאורך השנים האחרונות בירידת עבריינות הנוער, בשימוש באלכוהול, בפגיעת ילדים בתאונות דרכים ובתמותת תינוקות. עם זאת, הדגישו במועצה, מדינת ישראל לא הגדילה את כמות כוח האדם והשירותים שניתנים לילדים למרות שמספר הילדים עלה בתוך ארבעה עשורים פי 2.3. "אילו ניתן היה להם השירות המגיע להם, היו נמנעות רבות מן התופעות הקשות שאנו עדים להן כמו נשירה מהלימודים, פשיעה, שימוש בסמים, התעללות וכדומה", טענו.

באילו יישובים יש הכי הרבה ילדים?
באילו יישובים יש הכי הרבה ילדים? | צילום:

איזו עיר מובילה את טבלת הלידה?

למרות הזינוק במספר הילדים בישראל, שיעורם בתוך האוכלוסיה קטן במעט בעשורים האחרונים: ב-1970 היו אמנם פחות ילדים, אבל גם פחות מבוגרים, וכתוצאה מכך 39.2% מכלל האזרחים אז היו ילדים. ב-2014 נולדו בישראל 176,427 ילדים, 77.1% מהם יהודים. העיר בה נולדו הכי הרבה ילדים הייתה ירושלים, עם 23,320 ילדים. במקום השני תל אביב עם 8,495, ובני ברק הגיעה למקום השלישי עם 6,827 תינוקות.

כאמור, 33% מכלל האוכלוסיה בישראל היא ילדים. לשם השוואה, ברשות הפלסטינית כ-67% מכלל התושבים הם ילדים, וגם בשכנות נוספות של ישראל כמו סוריה וירדן הילדים מהווים חלק גדול יותר מהאוכלוסיה. תוחלת החיים הממוצעת בלידה – כלומר מספר שנות החיים הצפויות למי שנולד בארץ – היא מהגבוהות בעולם ועומדת על 82 שנים.

כמה ילדים יש בארץ - ובעולם
כמה ילדים יש בארץ - ובעולם | צילום:

במועצה הוסיפו כי בישראל יש כ-350,650 ילדים הסובלים ממחלות כרוניות או נכויות - 12.8% מסך כל הילדים. 365,981 ילדים הוגדרו על ידי המחלקות לשירותים חברתיים כילדים בסיכון ישיר או משפחתי, ולרובם יש גם בעיות נוספות  - למשל כלכליות - ומספרן הוכפל מאז 2001. 

כמה תלמידים יש בישראל ובעולם
כמה תלמידים יש בישראל ובעולם | צילום:

מנכ"ל המועצה: "חשפנו רק את קצה הקרחון"

מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, אמר בתגובה לממצאים: "ישראל דורכת במקום מבחינת מצב הילד, וכשדורכים במקום נותרים מאחור! לא הורדנו את שיעור הילדים העניים, לא העלינו את שיעור הזכאים לבגרות, לא צמצמנו פערים בין ילדים, לא הפחתנו את המספר העצום של תאונות של ילדים, לא צמצמנו את ההתעללות בילדים, אך גם לא חשפנו יותר מאשר קצה הקרחון של הבעיה". קדמן הוסיף כי "יש יותר מדי מצוקות ופחות מדי מענים, בתחומי החינוך, הרווחה, הבריאות, אכיפת החוק וההגנה על ילדים".

"הגיע הזמן להתעשת, להשקיע בילדים, לראותם כנכס ולא כנטל ולהבטיח כי ילדות מאושרת תהיה נחלתם של כל הילדים בישראל, לא רק של רובם", טען קדמן. "ישראל צריכה להיות מדינת שפע לא רק של יחידי סגולה,
אלא גם וקודם כל של כל ילדיה".

ד"ר יצחק קדמן, ארכיון (צילום: חדשות 2)
ד"ר יצחק קדמן, ארכיון | צילום: חדשות 2

נשיא המדינה ראובן ריבלין הגיב לדוח החמור ואמר: "אסור להתעלם ממעגלי עוני, מצוקה וסיכון, במיוחד בחברות סגורות- ילד עני הוא ילד עני, ילד רעב הוא ילד רעב, ולא משנה אם הוא חרדי, ערבי, או חילוני".