ארכיון (צילום: רויטרס)
צניחה גדולה במועצת אשכול | צילום: רויטרס

משרד החינוך פירסם היום (שני) את נתוני הזכאים לתעודות בגרות לשנת הלימודים תשע"ג. ראשי המועצות המידרדרות מסבירים את הסיבות לצניחה בהישגי התלמידים שבתחומם, ומנגד הרשויות המובילות והמשתפרות חושפות את סוד ההצלחה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

את הצניחה הגדולה ביותר בהישגים רשמו תלמידי המועצה האזורית אשכול. בהשוואה לשנת תשע"ב, אחוז הזכאים לבגרות באשכול ירד ביותר מ-16%. ראש המועצה מוכת הרקטות, חיים ילין, טען כי הסיבה לנפילה בהישגים היא השפעתו של המצב הביטחוני על הנוער. "תלמידי המחזור הושפעו מאוד מ'עמוד ענן' וההסלמות האינטנסיביות שקדמו לו", אמר ילין, "אנחנו שואפים להיות במקום הראשון בהקניית ערכים חברתיים וכלים להיות אדם תורם לקהילה, לאו דווקא בציונים".

ואכן, למרות ההידרדרות בזכאות לבגרויות, ילין שואב עידוד מהמעורבות החברתית של בני הנוער שבתחום מועצתו. "אחוז גבוה מהם יצאו לשנת שירות והתגייסו ליחידות מובחרות בצה"ל, באופן מרשים ובולט", הוא טען. "הנתונים של השנתונים הבאים מראים על חזרה לנתונים גבוהים מאוד, אף יותר מבשנים קודמות".

"עובד כצוות". חיים ילין (צילום: youtube)
אחוז גבוה של מתגייסים. חיים ילין | צילום: youtube


"בעבר תשתיות החינוך לקו בחסר"

בקצה השני של הרשימה ניצבים תלמידי מועצת ירכא, שרשמו גידול של 18% בזכאות לבגרות תוך שנה אחת. "אני מאוד שמח על התוצאות המבורכות הללו", הצהיר בשיחה עם חדשות 2 Online שכיב אבו טריף, ראש ועדת החינוך במועצת הכפר הדרוזי הצפוני. "כדי להצליח במשימה צריך אמצעים ורצון. רצון כל הזמן היה, אך בעבר לא היו האמצעים".

לדברי אבו טריף, פירות ההצלחה שהם קוטפים כעת הם התוצר של הפניית משאבים רבים לחינוך: "בעבר נושא התשתיות בבתי הספר היה מאוד לוקה בחסר. ראש המועצה הנוכחי שם את מלוא כובד משקלו על הסוגיה הזו. השמיים הם הגבול מבחינתנו. היום יש בירכא קרוב ל-530 סטודנטים שלומדים באוניברסיטאות ובמכללות, מתוכם 23 לומדים רפואה. רבים אחרים לומדים מקצועות הנדסה, היי טק ויתר המקצועות הנדרשים. אני אופטימי מאוד לגבי העתיד".

"ראיתי את הנתונים ודפקתי את הראש בקיר"

ירידה חדה נוספת של יותר מ-16%, רשמו תלמידי המועצה האזורית עין מאה'ל. "ראיתי את הנתונים ומבחינתי מדובר בלא פחות מאסון", הצהיר בנחרצות ראש המועצה, וליד אבו ליל. "אמנם נכנסתי לתפקיד רק לפני פחות משנה, אך כאיש חינוך בעל ותק של יותר מ-40 שנה אני רואה בחומרה רבה את התוצאות. זו ירידה מדאיגה".

מי זכאי להקלות ומי לא? צפו בכתבה המלאה (צילום: חדשות 2)
כוכב יאיר בראש. ארכיון | צילום: חדשות 2


לדברי ראש המועצה, בכוונתו להתייחס לנתונים בכובד ראש. "כיום בבית הספר המקיף לומדים יותר מ-1,700 תלמידים", הוא תיאר. "בדקתי ונחרדתי לגלות שבבית הספר יש רק מעבדה אחת על כלל התלמידים. זה לא הגיוני. אנחנו לא יכולים להשלים עם זה. הנתונים גרמו לי לרצות לדפוק את הראש בקיר. אגייס את כל הכוח שלי כראש המועצה לשנות את המצב".

"סוד ההצלחה - האמונה ביכולת התלמידים"

בקוטב השני ניצבת המועצה האזורית של כפר מנדא שרשמה את הזינוק הגדול ביותר במספר הזכאים - גידול של 20.64%. טארק קדח, מנהל בית הספר התיכון בכפר ציין כי ההישג המרשים ריגש אותו. "אנחנו תמיד שואפים ל-100% הצלחה. סוד ההצלחה שלנו הוא האמונה ביכולת של התלמידים והרצון של מערך החינוך להישגים. אם נמשיך בדרך הזו נבנה עתיד טוב יותר ליישוב ולחברה בכלל".

צפו בסיפורים המעניינים של 1.9 לאורך השנים (צילום: ארכיון חדשות ערוץ 2)
תלמידי כפר מנדא - המשתפרים. ארכיון | צילום: ארכיון חדשות ערוץ 2


את טבלת נתוני שיעור הזכאים לבגרות מובילה זו השנה השנייה ברצף מועצת כוכב יאיר, למרות שביישוב אין תיכון, ובני הנוער של כוכב יאיר לומדים בתיכונים של יישובים אחרים בשרון. לדברי ראש המועצה, שימי אליאל, "העובדה שאנחנו שוב מובילים את הדירוג היא תעודת כבוד ליישוב ולנוער המצויין שלנו".

גם שוהם, שדורגה במקום השני עם אחוז זכאים של יותר מ-90%, רגילה להופיע בצמרת טבלת הזכאים. "ההישג הזה מעיד על כך שמערכת החינוך בשוהם היא חזקה, איכותית ושומרת על יציבות בהישגיה", ציין ראש המועצה, גיל ליבנה. "אני גאה במיוחד בשיעור הנשירה האפסי המעיד ששוהם משכילה לשמור על כמעט כל תלמידיה במסגרת החינוך".