בשבוע הבא יתקיים בבתי הספר בכל רחבי הארץ המבחן לאיתור מחוננים בכיתות ב' ו-ג'. 15% יעברו את השלב הראשון, את השלב השני יצלחו רק כ-1.5% מכלל התלמידים. הילדים שהוריהם רוצים לתת להם יתרון יחסי עוברים קורסי הכנה לבחינות המחוננים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כיום ישנם בשוק מספר מכונים שמציעים קורסים כאלו. רובם מציעים שתי אלטרנטיבות: קורס הכנה שמחירו בין 650 ל-800 שקלים או ערכת למידה באינטרנט שמחירה בין 200 ל-350 שקלים. אולי זו חולשתה של מערכת החינוך הציבורית, אולי המודעות הגוברת של ההורים, אבל דבר אחד בטוח - תכניות ההעשרה למחוננים הופכות ליותר ויותר מבוקשות.

השאלות הגדולות הן האם הקורסים האלו לא פוגעים בערך השוויון? האם אותם הילדים שהגיעו לבחינה אחרי שעברו קורס הכנה, אינם מקבלים יתרון אדיר על פני חבריהם ועלולים לתפוס את מקומם של ילדים ראויים אחרים?

"אין ספק שעשיית מבחנים כאלה שמיועדים רק למי שיכול לשלם בשבילם היא פגיעה קשה בזכות השוויון, בעיקר כשאנחנו מדברים על ילדים יחסית בגיל הצעיר", אמר רן מלמד, סמנכ"ל עמותת ידיד. "כל מי שרוצה להתקדם בחיים זכאי להזדמנות שווה".

במשרד החינוך יוצאים נגד התופעה ואומרים שההורים זורקים את הכסף לים ומגבירים את הלחץ על הילדים שלא לצורך. עד לפני כמה שנים אף אחד בכלל לא ידע או התעניין מתי מתקיימת הבחינה לאיתור מחוננים. מי שהיה מחונן פשוט עבר והיתר לא ייחסו לזה שום חשיבות. השאלה היא אם בעתיד, כמו בפסיכומטרי, מי שירצה להתקבל יצטרך להתכונן לבחינה הזו, ומי שלא יכול להרשות לעצמו יישאר מאחור.