קיץ לא קל עבר על אלכס סטרלץ, סטודנט מבאר שבע, ובסופו גם הכינה לו בעלת הדירה אותה הוא שוכר הפתעה. "התבשרנו כי המחיר הועלה באופן פתאומי ל-3,300 ש"ח בחודש" הוא אומר. אלכס וחבריו סרבו לשלם עוד 200 שקלים בכל חודש, ולמזלם שבועות בודדים לפני פתיחת שנת הלימודים הם הצליחו למצוא חלופה זולה יותר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"יש פה ניצול של בעלי הדירות את העובדה שסטודנטים מגיעים מרחוק וחייבים לגור בבאר שבע", אמר אלכס. הנתונים מראים שבשנה האחרונה חלה עלייה של בין 2%-4% במחירי הדירות השכורות. בשכונות הסמוכות לאוניברסיטאות נרשמו עליות תלולות במחירי דירות שני חדרים להשכרה.

על פי אתר "winwin" בשנת 2013 עלתה דירת שני חדרים בסמוך לאוניברסיטת חיפה 2,177 שקלים לחודש לעומת 2,600 בשנת 2014, עלייה של 483 ש"ח. בירושלים עלו המחירים אף הם כאשר בשנת 2013 מחירה של דירת שני חדרים בסמוך לאוניברסיטה העברית עמד על 2,177 שקלים לחודש, בעוד שהשנה קפץ המחיר לסכום של 3,460, עלייה של 243 ש"ח.

גם בתל אביב המצב דומה, כאשר המחיר הממוצע של דירת שני חדרים בסמוך לאוניברסיטת תל אביב עמד על 4,265 שקלים ב-2013 לעומת 4,640 ב-2014, עלייה של 375 ש"ח. בהרצליה נרשמה עלייה ממוצעת של 226 שקלים במחיריהן של הדירות הסמוכות למרכז הבינתחומי.

מומחים: המחירים צפויים להמשיך ולעלות

"בארבע השנים האחרונות אנו רואים מגמה מתמדת של עליית מחירי השכירות בסמוך למוסדות אקדמיים, ואני צופה כי המחירים יוסיפו לעלות", הסביר עמי לאור, מנהל תחום הנדל"ן בלוח "winwin". סמנכ"ל יד 2, רועי שגב הוסיף כי "ככל שההיצע יהיה ברור וקבוע וכמות הנכסים לא תגדל, לעומת כמות סטודנטים הולכת וגדלה, המחירים יוסיפו לעלות".

לקראת פתיחת שנת הלימודים שכרה קארין ליפובצקי דירה בשכונת הגבעה הצרפתית בירושלים. השכונה אמנם סמוכה לקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית, אך לא נחשבת לאחת המבוקשות בעיר. כל אחת משלוש השותפות משלמת 1,400 שקלים, לא כולל ועד בית והוצאות בסיסיות.

למרות ההבטחות - לא נבנים מעונות חדשים לסטודנטים

"הסכום מהווה את מרבית המשכורת שלנו. זהו נטל כלכלי", טענה קארין. כיום קרוב למחצית הסטודנטים לא גרים אצל ההורים ושוכרים דירות בעלות ממוצעת של 1,674 שקלים בחודש לאדם. אחת ההבטחות שהשמיעה הממשלה בעקבות המחאה החברתית הייתה להגדיל את מספר המעונות לסטודנטים.

מסתבר שמאז לא חל שינוי משמעותי ורק כ-6% מהסטודנטים זוכים לגור במעונות, וגם זה לא תמיד בזול. "שיטת הישראבלוף והביורוקרטיה הורגת אותנו. הכסף באמת הועבר, אך הוועדה לתכנון ותקצוב ומוסדות המדינה לא מצליחים לבנות את המעונות" אמר אורי רשטיק, יו"ר התאחדות הסטודנטים בישראל.

הוצאות הדיור של הסטודנטים כבר עברו מזמן את סעיף ההוצאה על שכר לימוד. בהתחשב בכך שרובם מרווחים הרבה פחות משכר מינימום, גם בשנות ה-20 לחייהם נאלצים הסטודנטים להשען על הוריהם.