אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
המדינה נגד זוגות גאים | צילום: רויטרס, חדשות

אחרי הסערה שעוררה עמדת המדינה, שהתנגדה לאימוץ ילדים על ידי זוגות חד מיניים, פנה הבוקר (שלישי) שר הרווחה חיים כץ לבג"ץ, בבקשה למתן הארכה לטובת "בחינה מחודשת של הסוגייה". כץ ציין כי הבקשה נועדה לכך "שגורמי המקצוע יבחנו את הנושא מחדש ויביאו בחשבון את כלל השיקולים העומדים על הפרק". בהסתדרות הפסיכולוגים הבהירו במכתב לכץ: "גידול ילדים במשפחות להט"ביות לא פוגע בבריאות נפשית בקרב ילדים".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

עוד כתב כץ בבקשת הדחייה לבג"ץ כי "נדגיש כי תיושם הרפורמה בשירותי האימוץ על מנת לייעל את התהליך לטובת כלל האזרחים הרוצים לאמץ במדינת ישראל". אתמול, יממה לאחר פרסום העמדה, הבהיר כץ באופן חריג כי "הניסוח היה כושל". בתגובת המדינה לבג"ץ, שנוסחה על ידי משרדי הרווחה והמשפטים, נכתב כי "רצוי ככל הניתן להימנע מהעמסת 'מטען נוסף' על הילד".

"לצערנו הניסוח שהוגש לבג"ץ היה ניסוח כושל שראוי שלא ייאמר", נמסר אתמול מלשכתו של שר העבודה והרווחה. "לשר אין כל כוונה למנוע או לשלול את היכולת לאמץ מקבוצה כזו או אחרת".

שר הרווחה חיים כץ (צילום: Flash90, חדשות)
"לערוך רפורמה". השר כץ | צילום: Flash90, חדשות

עוד נמסר מלשכת השר כץ כי "מדיניות השר לגבי אימוץ, כפי שנתקבלה על ידי משרד המשפטים ומשרד הרווחה, היא שיש לערוך רפורמה מקיפה בשירותי האימוץ ובמקביל להשקיע יותר בטיפול בקהילה. הרפורמה חיונית משום שמשך הזמן הממוצע עד לאימוץ ילד בישראל כולל אימוץ מחו"ל עומד על יותר מ-7 שנים, ובכל שנה נמסרים לאימוץ 100 ילדים בלבד".

"טוב ששר הרווחה החליט לבחון מחדש את הזכות לשוויון בהורות עבור הקהילה הגאה", אמרה ח"כ מיכל רוזין (מרצ), יו"ר שותפה בשדולה הגאה בכנסת. "הזכות להורות היא זכות בסיסית לכל אדם ואישה, ללא הבדל מין, נטייה מינית או מגדר. לא ייתכן שהממשלה תמשיך להתייחס ללהט"בים כאזרחים סוג ב' ותותיר את מעמדם כמשוללי זכויות בסיסיות". רוזין הוסיפה כי מחר תעלה במליאת הכנסת הצעת חוק שמבקשת לתקן את חוק האימוץ העכשווי ולפתוח את השוק באופן מלא לחברי הקהילה הגאה.

הסוף לדיכאון אחרי לידה? (צילום: Mirza Sudzuka, 123RF)
אילוסטרציה | צילום: Mirza Sudzuka, 123RF

"תחושה של חריגות"

תשובת המדינה הוגשה בתגובה לעתירה לבג"ץ, שהוגשה בשבוע שעבר, לקראת דיון שיתקיים בסוגיה ביום חמישי. לפי נימוקי המדינה, במקרה של ילד שנמסר לאימוץ, העברתו לזוג גאה עלולה להוות "מטען".

עוד נכתב בעמדת המדינה כי "השירות למען הילד לא המליץ על שינוי הדין מכיוון שהתפיסה בשירות היא ש'הילד הנמסר לאימוץ נושא תחושה של חריגות', ולכן רצוי ככל הניתן להימנע מהעמסת מטען נוסף על הילד, בדמות השמתו בתא משפחתי שנתפס בחברה הישראלית עדיין כתופעה חדשה ושונה".

ח"כ רוזין: (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות)
"הזכות להורות - בסיסית". רוזין | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות

"עמדת המדינה - בניגוד למחקרים"

בהסתדרות הפסיכולוגים שיגרו הבוקר מכתב לשר הרווחה ובו הסבירו כי "עמדת המדינה ומשרד הרווחה עומדת בסתירה לממצאים מעולם מחקרי משמעותי ועשיר". עוד כתבו במכתב כי "גידול ילדים במשפחות להט"ביות לא משפיע באופן שלילי על בריאות נפשית בקרב ילדים ואינו פוגע בהתפתחותם הפסיכולוגית והרגשית".

"הורות נמדדת ביכולת להעניק אהבה בלתי תלויה, יציבות רגשית, גבולות וביטחון לילד", הוסיפו במכתב. "על כן הכרחי להמשיך ולבדוק לטובת הילד את 'המסוגלות ההורית' של המבקשים לאמצו, בדגש על התאמתם האישית והאישיותית וללא התייחסות 'כובלת' של שיקולי מגדר , נטייה מינית וכו'".