יומיים לתחילת שנת הלימודים, שר החינוך נפתלי בנט הודיע הבוקר (רביעי) כי הוא יפעל לקצר את ימי החופשה במערכת החינוך עד לחג החנוכה הקרוב. בתחילה המטרה הייתה לקצר את החופש כבר עם תחילת השנה, אך יישום התכנית התעכב כפי שפורסם בחדשות 2 Online.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

במהלך נאומו בפורום הפיס לחינוך בחולון הציג שר החינוך את היעדים וההישגים של המשרד בראשותו מתחילת הקדנציה. בהתייחסו למתווה קיצור החופשות הוא אמר כי הכוונה ימי החופש של התלמידים יקוצרו כבר מחנוכה הקרוב, אך לא פירט כיצד: "המטרה שלי היא לקצר את החופש בצורה משמעותית ובתיאום עם ארגוני המורים".

שר החינוך התייחס גם למרד תשלומי ההורים ולמחאה שפרצה בעקבות הסכומים שהם נאלצים לשלם עבור אירועים שאינם לימודיים ואמר כי הם פוגעים בילדים עצמם. לדבריו, הוא שוחח עם גופים וארגונים שונים והתקבלה החלטה לדאוג קודם כל לקיצור החופשות ורק אחר כך לטפל בבעיית התשלומים. "הורים שלא ישלמו על טיולים יענישו את הילדים שלהם", אמר בנט. "אני מציע לכל ההורים להתמיד בסיכום שלנו - קיצור חופשות תחילה ואחר כך היתר".

אילוסטרציה (צילום: Milan Markovic, 123RF)
החופשות יקוצרו בחנוכה. בנט | צילום: Milan Markovic, 123RF

בשבוע שעבר הגיע בנט לוועדת החינוך של הכנסת ופירט את ההיערכות לשנת הלימודים הקרובה. במהלך הדיון התייחס למתווה חדשות 2 לקיצור החופשים במערכת החינוך ואמר כי "הנושא שעל הפרק זה החופשות, אני נחוש להביא פתרון".

"אני עומד בקשר רציף עם שר האוצר בעניין הזה", עדכן. "אני מגלה אצלו רצון עז לספק פיתרון בסוגיה. אני לא יכול עדיין לבשר שהבאנו את הפיצוח, אבל אני נחוש שבחודשים הקרובים נביא פתרון, בלי לפגוע במורים. נתתי את מילתי ליפה בן דוד (מזכ"לית הסתדרות המורים) בהקשר זה ואני אעמוד בזה".

בנט הדגיש כי קיצור החופשים נועד "לתת מזור להורים. כפי שהוספנו סייעת שניה, נמצא פתרון מבלי לפגוע במורים, ואני עומד על כך". השר התייחס גם לסוגיית תשלומי ההורים ואמר: "היינו חייבים לעשות סדר עדיפויות. לא העלנו את התשלומים אבל גם לא הקטנו. בכוונתי כבר בדיוני התקציב 2019 לדרוש הקלה בתשלומים ולהעמיד את זה במקום בולט בסדרי העדיפויות שלנו".

בחודש שעבר הוצגו מסקנות ועדת המשנה בוועדת החינוך של הכנסת. מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב אמר אז כי "מתווה חדשות 2, זה מה שיעבוד - השר נפתלי בנט מקדם את המתווה מכיוון שבין כל החלופות, זו המעשית, המציאותית שיש לה היתכנות ביצועית".

"זו למעשה המתכונת של הרחבת בית הספר החופש הגדול", המשיך אבואב. "עכשיו זה יהיה בתי ספר בחופשים. בתי הספר יפעלו ומי שיפעיל את המסגרת יהיו מורים שרוצים. ממש כפי שזה נעשה עכשיו בחופש הגדול".

בחודש שעבר הגישה ועדת המשנה לבחינת ימי הלימודים לוועדת החינוך של הכנסת את המלצותיה לשינוי ימי החופשה במערכת החינוך. "כל מה שמעלים עכשיו אלו אפשרויות שהסיכוי שלהן לצאת לפועל הוא הנמוך ביותר", טען אבואב. "אין פתרון לקיצור ימי החופש על חשבון המורים. שום מורה לא יסכים לצמצם את ימי החופש. אי אפשר לעשות דבר כזה. זה בסדר שיעלו רעיונות, אבל זה רק מתסיס את ארגוני המורים ולמעשה חסר כל סיכוי".

בין מסקנות הוועדה שהוצגו בכנסת:

  •  קיצור החופש הגדול ל 6 שבועות והזזת תחילת שנת הלימודים ל-א' באלול.
  •  ביטול חופשת ל"ג בעומר.
  •  ביטול החופשה באיסרו חג של שבועות ושל סוכות.
  •  מנגד ממליצה הוועדה לקדם את תכנית 5 סופי שבוע ארוכים וליצור גשר בין יום הכיפורים לסוכות ובכך לפצות על חלק מהימים.
  •  בנוסף המליצה הוועדה להרחיב את "בית הספר של החופש הגדול" לשלושת השבועות של תחילת החופש הגדול ולחופשת פסח וחנוכה.

העלות המוערכת לתכנית זו היא עד 900 מיליון שקלים, אך צפי ההחזר למשק ולהכנסות המדינה כתוצאה מביטול ימי חופשה הינו זהה. "הגשנו המלצות מאוזנות שרואות את המשק בראייה כוללת וביכולתן להקל משמעותית על עומס החופשות שבמשק, ובמקביל להזניק את כל המשק כלפי מעלה", אמר יו"ר ועדת המשנה, ח"כ עודד פורר, וקרא לשרי החינוך והאוצר לא לפחד מלהיכנס למשא ומתן מול ארגוני המורים על המתווה. "היה והמתווה אלא יקודם על ידי שרי החינוך והאוצר, בכוונת חברי הוועדה לקדם אותו בחקיקה".

מקצרים את החופש - סיקור נרחב:

הכירו את מתווה חדשות 2 לקיצור החופש הגדול

מראש השנה לראש כואב: כך נראה לוח החופשות של התלמידים שמתיש את ההורים

מדינה אחת - שני עולמות: מערכת החינוך שבה לתלמידים יש 53 ימי חופשה ולא 80

במהלך סדרת הכתבות של חדשות 2 שעסקה בנושא, הוצג מתווה לשינוי לוח החופשות שיקל על ההורים וממש לא פחות חשוב מזה - לא יפגע במורים, ואולי אפילו יסייע גם להם. המתווה כולל קיצור חופשות תלמידי כל הגנים וכיתות א' עד ד' ב-13 ימים, הרחבת "בית הספר של החופש הגדול" לחמישה ימים בחנוכה וחמישה ימים בפסח (בשבוע שלפני החג), ומהלך של חופשה מול חופשה - המורים והגננות יבחרו שלושה ימי חופשה גמישים במהלך השנה תמורת שלושה ימי עבודה בימי אסרו חג: סוכות, פסח ושבועות.