בית ספר, תלמידים, ילקוט, כיתה (צילום: הדס פרוש, פלאש 90, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: הדס פרוש, פלאש 90, חדשות

לאחר דיון סוער בוועדת החינוך הבוקר (שלישי), הוחלט לאשר כמדי שנה את תקרת תשלומי הרשות אותם מציע משרד החינוך. משמעות ההחלטה היא כי ההורים ימשיכו לשלם אלפי שקלים לבתי הספר מדי שנה. זאת, למרות הבטחות חוזרות ונשנות להקל על ההורים בתשלומים הגבוהים ועל אף מחאת ההורים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בוועד ההורים הישוביים הביעו אכזבה מהחלטת הוועדה, ואמרו כי מדובר ב"הליך הצבעה מבזה בישיבה, במהלכה דיברו הח"כים כולם נחרצות ובהתלהבות בעד ביטול תשלומי ההורים אך בפועל הרימו את ידם בעד המשך הפלת העול הכספי הכבד על ההורים כמס גולגולת".

הוועד קרא להורים "לא לאשר את חוזר התשלומים, לא להוסיף את חתימתם, לא להירתע מהאיומים של שלוחות משרד החינוך עד להקמת צוות משימה משותף למשרדי החינוך, האוצר ולנציגי ההורים".

"בהחלטתה משלימה הוועדה עם התנערותו של משרד החינוך מקיום חוק חינוך חובה חינם ומאפשרת פגיעה קשה בעקרון של שוויון הזדמנויות בחינוך", טען חבר הכנסת יוסי יונה (המחנה הציוני). "שוב בחרה הוועדה שלא לקחת לידה את הסמכות הנתונה לה לפי חוק להבטיח פיקוח ובקרה על תשלומי ההורים במערכת החינוך".

"תשלומי ההורים לבתי הספר הם נטל כלכלי כבד", אמר במהלך הדיון סגן השר ירון מזוז (ליכוד). "במצב הקיים בתי הספר גובים סכומים גבוהים יותר מתקרות הגבייה שנקבעו, כך ש'תשלומי הרשות' כביכול הם לא תשלומי רשות כלל וכלל. באמצעותם לוחצים המנהלים על ההורים, מאיימים שמי שלא ישלם את תשלומי הרשות לא יצא לטיולים ואפילו לא יקבלו תעודות".

על אף המונח "חוק חינוך חינם", הורה משלם במהלך השנה עשרות אלפי שקלים לבית הספר. משרד החינוך מגביל אמנם את הסכומים אותם ניתן לדרוש, אך עדיין מדובר בסכומים גבוהים שאף אינם כוללים תלבושת, ציוד לבית הספר, ימי שיא ואוכל. גם התשלומים שמאושרים על ידי משרד החינוך הם רק חלק ממה שההורים משלמים, שכן בבתי ספר רבים נאלצים הורים לשלם סכומים גדולים בהרבה בהיעדר פיקוח על הנושא.

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "מנכ"לית משרד החינוך בדיון בוועדה בנושא תשלומי ההורים: משרד החינוך יתמוך בהחלטה לבטל את תשלומי ההורים. מדובר בסכום מאוד גדול, אשר עומד על כ-5 מיליארד שקל, שיש למצוא לו מקור תקציבי אחר. כמו כן, המשרד יתמוך בהצעה של יו"ר ועדת החינוך של הכנסת, ח"כ יעקב מרגי, לפיה גביית התשלומים מההורים לא תעשה על ידי בתי הספר עצמם, אשר נאלצים להתמודד עם סוגיה מורכבת זו".