בעקבות הפרסום בחדשות 2 Online מגיעות עדויות נוספות של תלמידות שלמדו בבית הספר לחינוך העצמאי והחרדי "נווה בת שבע קליין" בנווה יעקב בירושלים, הטוענות כי המוסד מפלה בין תלמידות ספרדיות לאשכנזיות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"לצערי הרב למדתי שם", מספרת ב', "כל הנאמר לגבי האפליה הוא אמת לאמיתה. בשכבה שלי היו שלוש כיתות ואני הייתי בכיתה של 'הספרדיות'. כל הבנות היו ספרדיות בכיתה שלי חוץ מילדה אחת שהייתה חצי אשכנזייה אבל הייתה נראית כספרדייה לכל דבר בגלל עורה השחום".

"בכיתה אחרת היו 'אשכנזיות בלבד' - בעלות צבע עור בהיר ועיניים בהירות", היא טוענת. בת אל מספרת כי כשעלו כיתות, "הרגשנו אני וכיתתי את האפליה הקשה. תמיד היו בוחרים את האשכנזיות לתפקידים ייצוגיים, לכל מיני טקסים שבית הספר צריך למצוא מתנדבות ומשתתפות. ואנחנו? היינו מתות מזה! כל כך רצינו גם להשתתף, גם להיבחר לתפקידים בקדמת הבמה, אבל היה ברור שלא נקבל שום דבר כזה".

עוד טוענת בת אל, כי בכיתה ד' כבר היה ברור לה שמדובר באפליה. "היה לנו מופע גדול בכיתה ד' בבנייני האומה", סיפרה. "אותנו מיקמו בסוף הבמה, שלא ייראו אותנו בסרט. וזה נמשך ככה עד כיתה ח".

"העדיפו אשכנזיות". ארכיון (צילום: ארכיון חדשות 2)
"העדיפו אשכנזיות". ארכיון | צילום: ארכיון חדשות 2

ט' למדה אף היא בבית הספר. "כולם ידעו שהיו כיתות נפרדות. כיתה לספרדיות וכיתה לאשכנזיות. במופעים ובהצגות תמיד אנחנו היינו מאחורה. היום אני יכולה להגיד שהתנכלו לנו. 8 שנום למדתי שם, זה בית ספר "נחשב", כולם "עפים" עליו. אבל אחותי השנייה כבר לא הלכה לשם. יש שם אפליה פשוט בכל דבר", אמרה.

תלמדה נוספת שלמדה בבית הספר סיפרה לחדשות 2 Online כי "הייתה אפליה קיצונית בין אשכנזיות לספרדיות. היו שמים אותנו בשתי כיתות נפרדות, ואנחנו, הבנות הספרדיות, הרגשנו את העדיפות שלה זכתה כיתת ה"אשכנזיות".

"גם במסיבות של הופעות בת המצווה ושל גמר בית הספר, תמיד התפקידים הראשיים ניתנו לבנות ה'אשכנזיות', מבלי לבדוק בכלל את כישורי הבנות האחרות", סיפרה, בדומה לעדותה של בת אל. "יש לי כל כך הרבה זיכרונות רעים מהמקום הזה, אני לא לומדת שם כבר הרבה שנים אבל לעולם לא אשכח איך בכיתה א' המנהל איים שמי שתתקרב לשלולית, הוא יכניס אותה לתוכה ויושיב אותה שם. הוא גם היה נותן שמות גנאי לבנות ומפחיד באמצעות צעקות. אני מקווה שלפחות זה נפסק", אמרה.

"הבנות עוברות שם חוויות קשות"

"בוחרים אותן הצגות, למופעים, מעצימים אותן, אפילו עבודה על גדולי ישראל שנתנו להן לעשות - פסלו כל גדול ישראל מזרחי. כשדיברו על רבנים, הכוונה לרבנים אשכנזיים בלבד", מספרת אמה של התלמידה. "יש לבית הספר הזה עולם אוטומטי של שקרים, מאוד משומן. הבנות עוברות שם חוויות קשות שאנחנו בדור שלנו אפילו לא חווינו. לבת שלי יש טראומה עד היום".

בשבוע שעבר פרסמנו בחדשות 2 Online, כי 15 משפחות קיבלו מכתב מבית הספר שבנווה יעקב, ממנו עולה כי בנותיהן ילמדו ב"מבנה נפרד" בסמוך לבית הספר, המכיל כ-130 תלמידות. בבית הספר טענו כי הסיבה לכך היא משום שהן מתגוררות בשכונת פסגת זאב - ולא בנווה יעקב. אלא שהמשפחות עשו בדיקה וביררו כי לשתיים מהמשפחות, ממוצא אשכנזי, נשלח מכתב ובו הן מתבקשות לשנות את הכתובת הרשמית שלהן לשכונת נווה יעקב, כדי שיוכלו להיכלל במסגרת הרגילה של בית הספר ולא במבנה הנפרד.

מטעמה של המנהלת, פנינה וולפסון, נמסר כי "הדברים לא נכונים. לא היה ולא נברא. כל העניין אינו על רקע עדתי. יש מגעים להפריד את אזור פסגת זאב השנה כי אין מקום ל-6 כיתות א' שונות, והעניין נמצא במגעים עם העירייה, משרד החינוך והחינוך העצמאי. הפרדה, אם תיעשה השנה, תיעשה מפאת חוסר מקום ולא בגלל שיקולים עדתיים".

מעיריית ירושלים נמסר כי "העירייה אינה נותנת יד לשום אפליה ופועלת כבר שנים בתקיפות כנגד כל ביטוי של אפליה כולל מניעת תקציבים. לאור הטענות המועלות תבוצע בדיקה מקיפה".