אילוסטרציה
אילוסטרציה | צילום:

הפנים העגומות של הדיור הציבורי: בדוח נציב תלונות הציבור שפורסם היום (שלישי) מועלות מספר תלונות על מצב הדיור הציבורי בארץ - מרשימות המתנה ארוכות וחוסר מענה בחברות הדיור ועד מספר מקרים של הזנחה ותנאים ירודים. 436 תלונות הוגשו נגד חברות משכנות בישראל, ועשרות מהן נמצאו מוצדקות. עשרות אחרות עדיין מטופלות על ידי הנציבות.

לצפייה בדוח המלא לחצו כאן

אחד המקרים הקשים שמופיע בדוח הוא סיפורה של קשישה בשנות ה-90 לחייה, שפנתה לנציבות תלונות הציבור וטענה כי בנה הנכה קיבל דירה המוצפת במי ביוב. מדובר בדירה השייכת לדיור הציבורי בקומת קרקע של בית משותף - דבר שעשוי לעורר קושי מכיוון שהחברה המשכנת זקוקה להסכמת התושבים לעבודות מבנה ותשתיות.

כשהגיעה הקשישה לדירה לבדוק אם הושלמו העבודות להתאמתה לצרכיו של הבן, "היא מצאה כי הדירה מוצפת במי שופכין" - כך נכתב בדוח הנציב. בשלב זה, לדברי האם, היא פנתה בדחיפות לחברת עמידר האחראית לדירה כדי שתטפל לעניין - אך החברה לא נענתה לפניות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

לבסוף עמידר תיקנה את הצנרת. ארכיון (צילום: חדשות 2)
לבסוף עמידר תיקנה את הצנרת. ארכיון | צילום: חדשות 2

בירור התלונה בנציבות גילה כי הסיבה להצפה היא פיצוץ בצינור הביוב הראשי של הבניין. בעקבות התערבות עובדי הנציבות, ובהיעדר ועד לבית המשותף, "ניאותה חברת עמידר לתקן בעצמה את צנרת הביוב של הבניין".

החברה הצליחה לחייב את דיירי הדירות שאינן שייכות לדיור הציבורי לשלם את חלקם בהוצאות התיקון. כמו כן תיקנה החברה את הטיח והצבע בדירת הבן ומימנה את ניקוי הדירה "לפנים משורת הדין בשל מצב המתלוננת ובנה" - כך נכתב בדוח.

במקרה אחר, תושבת נצרת עילית הסובלת ממחלת ריאות חמורה טענה כי הוצעו לה דירות שאינה יכולה להתגורר בהן מכיוון שהן דורשות טיפוס במדרגות רבות. לבסוף, בזכות התערבות הנציבות והעירייה נמצאה לה דירה שמובילות אליה שש מדרגות בלבד.

עיקרי הדוח
עיקרי הדוח | צילום:

תור ארוך לדיור ציבורי: "חובה להבטיח את הזכות לקיום"

תלונות רבות התקבלו על מצב הדירות ובעיקר על היעדר שיפוץ לפני כניסת הדיירים. דייר אחר מהצפון התלונן כי חברת "שקמונה" סירבה להחזיר לו הוצאות על תיקון פיצוץ בצינור הביוב והתעכבה בשליחת שרברב משלה. לאחר התערבות הנציבות, השתתפה הבחרה בהוצאות החומרים שרכש הדייר לצורך התיקון.

נציב תלונות הציבור, מבקר המדינה יוסף שפירא, הוסיף כי "למדינת ישראל יש חובה חוקתית להבטיח את הזכות לקיום אנושי בכבוד". מלאי הדירות השייכות לדיור הציבורי הן 61,000, יותר מאלפיים משפחות זכאיות ממתינות לדיור - והתור ארוך בעיקר במרכז הארץ.

מבקר המדינה, יוסף שפירא (צילום: חדשות 2)
נציב תלונות הציבור, השופט בדימוס שפירא | צילום: חדשות 2

אזרחים נוספים התלוננו על זמני טיפול ממושכים בתלונות ועל טעויות בשיבוץ, והנציבות סייעה לזכאים לדיור ציבורי להיכנס לרשימות ולקבל דירות שתואמות לצרכיהם.

הדוח עוסק לא רק בבעיות ותלונות בדיור הציבורי: בין השאר חשף הנציב תנאים קשים בתאי המעצר בירושלים - שם למשל העצירים נאלצים לעשות את צרכיהם כאשר המחיצה לא מסתירה אותם ו"לא מאפשרת שמירה מספקת על צנעת הפרט".