ברוב בתי הספר החרדיים נפתחה היום שנת הלימודים, אלא שיש תלמידות שנותרו ללא בית ספר - ונשארו בבית: כמדי שנה, עם פתיחת שנת הלימודים, שוב עולה תמונה מטרידה של אפליה כלפי תלמידות ספרדיות במגזר החרדי. ממדי התופעה אמנם פחתו בהשוואה לשנים קודמות, אך היא עדיין קיימת - ומכאיבה לבנות הצעירות ולבני משפחותיהן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

סמינר בית יעקב בירושלים לא קיבל קבוצה של יותר מ-20 בנות רובן ממוצא ספרדי. העירייה שיבצה את התלמידות לבית הספר - ואפילו הוראת משרד החינוך לקבלן לא שינתה להנהלה. "אנחנו קבוצה של 21 בנות והסמינר פשוט החליט לא לקבל אותנו", סיפרה אם לילדה שנדחתה מבית ספר בירושלים. "רוב הבנות שנדחו הן ספרדיות".

גם הנחיות משרד החינוך לקבל את הבנות לא עזרו: "שלחתי אותה כי במשרד אמרו שחייבים לקבל אותה. לא תיארתי לעצמי שהמוסד עצמו צריך לתת אישור. היא חזרה בוכה ששלחו אותה הביתה ושהיא לא התקבלה", שחזרה האם בכאב. "בבית הספר אמרו שזה היה שיבוץ של העירייה ולא שלהם. עכשיו הבת שלי יושבת מושפלת בבית וכל החברות שלה לומדות".

מהסמינר המדובר נמסר היום בתגובה כי אין להם כל בעיה עם הבנות, אלא שקבלתן תגדיל את הצפיפות בכיתות.

"הילדה שלי זרוקה בבית ובוכה, כל החברות שלה לומדות"

המצב דומה גם בערים חרדיות אחרות כמו אלעד או בית"ר עילית. עד לפני שבוע, 100 תלמידות באלעד נותרו ללא בית ספר - רובן ממוצא מזרחי או בנות לחרדים שיצאו לעבוד. אחרי שעתרו לבית המשפט, התקבלה פשרה - ושני סמינרים בעיר בשיתוף העירייה התחייבו לקלוט את כל הבנות. הרוב אכן התקבלו, אך 13 מהן עדיין בבית.

"קיבלו את האשכנזים בסוף השבוע ואותנו, הספרדים, השאירו בחוץ", סיפר אב לילדה שנדחתה מבית ספר בעיר. "הילדה שלי זרוקה כבר בבית, אז מה יעשו? יוציאו אותה לרחוב לשחוט אותה? הם לא יעשו את זה כי היא כבר בבית. גרוע יותר אי אפשר שיהיה".

ילדות דתיות, אפלייה בבית הספר (צילום: חדשות 2)
בנות ספרדיות נותרות מחוץ לשערי בית הספר | צילום: חדשות 2

הבעיה היא לא רק בכיתות הסמינר המקבילות לגיל תיכון, אלא גם בשכבות הצעירות. בבית"ר עילית, 40 בנות כיתה א' לא פותחות את שנת הלימודים אחרי שאחת החסידויות התפצלה לבית ספר נפרד. במקרה אחר בעיר, נותרה ילדה בת 3 ללא גן. "הילדה ראתה שכל האחים שלה הולכים ללימודים והיא בבית. היא בוכה וצריך להרגיע אותה שעוד מעט גם היא תלך לגן. זה קשה", סיפרו הוריה.

חוץ מהילדה הזו, יש עוד 4 בנות ממוצא מזרחי שלא התקבלו וממתינות לדיון בערעור שהגישו. "זו רוטינה שחוזרת על עצמה. צריך לנהל מלחמות להתקבל", סיפר אב לילדה מהעיר. "אם שם המשפחה שלי היה שונה או הייתי בן מוצא אחר, בלי שום בעיה היינו מתקבלים".

הצעת החוק שנועדה לשים סוף לתופעה - תקועה

במשרד החינוך רואים בחומרה את התופעה - ומבטיחים לעשות ככל הניתן על מנת למגרה. גם בכנסת פועלים על מנת לשנות את רוע הגזירה. בהצעת חוק שהגישה ש"ס שאפו ליישם רישום אזורי של כל התלמידות שלומדות יחד בכיתות א' עד ח' גם לתיכונים - כך שלא יצטרכו להירשם מחדש וייתקלו באפליה. "יש פה חורבן גדול מאוד. אנחנו עלולים להיתקל עכשיו בפרשת עמנואל ב'", הזהיר יו"ר ש"ס, השר אריה דרעי.

אלא שההצעה הזו של ש"ס, לה מסכימים גם גורמים בקרב החרדים האשכנזים - מוקפאת בינתיים. בכירי הרבנים הליטאיים חתמו על מכתב נגד יוזמת הרישום האזורי מסיבות פנימיות, זאת למרות שאין להם התנגדות עקרונית לשילוב הבנות בבתי הספר. נכון לימים אלה של פתיחת שנת הלימודים תשע"ו, האפליה עדיין קיימת.