חודשיים אחרי שהתפרסם אירוע האלימות הקשה כלפי אושר בנד, הנערה הטרנסג'נדרית מאשקלון, בית הספר בו למדה ינקוט צעדים לשיפור ביחס לקהילה הגאה. בזמנו הבהירו במשרד החינוך כי בית הספר ערוך להעניק לה סיוע, ליווי ותמיכה, אך כעת מסתבר שהחליטו שם כי יש צורך בצעדים נוספים ומשמעותיים לשיפור המענה שנותן בית הספר לתלמידי הקהילה הגאה. "מודים לקהילה על הדרישה שהתקבלה בבית הספר - זו כבר התקדמות", אמרה אמה של אושר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על פי פרוטוקול שהגיע לידינו, ביום שלישי האחרון התקיימה פגישה בין נציגי הקהילה הגאה והנהלת בית הספר, בה השתתפו בין היתר מנהלת בית הספר, חברי קהילת גאווה באשקלון ונציג ארגון חוש"ן לי ארנן. בין הצעדים עליהם הוחלט: חשיפת המורים לקהילה הגאה על ידי הזמנת ארגון חוש"ן לימי היערכות המורים לקראת שנה הבאה וקבלת חומרי לימוד רלוונטיים מחוש"ן.

כמו כן, נכחו בפגישה נציגות מארגון תהל"ה המכיל הורים ובני משפחה ללהט"ב. בין היתר, סוכם כי יש לשתף את חברת הארגון, יועצת חינוכית ואמא לילד שיצא מהארון, בישיבות היועצות של בית הספר. רגינה בנד, אמה של אושר סיפרה: "אושר לא תחזור לבית הספר הזה. אבל אנחנו בהחלט מודות לקהילה האשקלונית על הדרישה שלהם שהתקבלה בבית הספר, זאת כבר התקדמות".

"הכתובת הייתה על הקיר"

בתחילת אפריל - כמעט חודש אחרי אירוע הבריונות החמור שהביא לאשפוזה של אושר בבית חולים, ואחרי שבמשרד החינוך לא מצאו עבורה פיתרון. היא הפגינה יחד עם עשרות פעילים מארגוני הקהילה הטרנסית מול בניין משרד החינוך בתל אביב, בעקבות "אוזלת יד", בטיפול בבנד ובטרנסג'נדרים בכלל.

"הכתובת הייתה על הקיר", משוכנעים המפגינים. "זכויות הקהילה הטרנסית במערכת החינוך ממשיכות להירמס באופן יומיומי וזה מגיע עד למצבים מסכני חיים. למרות בקשות חוזרות מארגון 'מעברים' לקהילה הטרנסית, משרד החינוך לא פירסם הנחיות שיגנו על זכויותיהם בחוזר מנכ"ל, ולא הוקצו משאבים לאכיפת חוק זכויות התלמיד האוסר אפליה על רקע זהות מגדרית".

המסמך עם עיקרי דרישות המפגינים ביחס לאוכלוסיה הטרנסית בבתי הספר הגיע לידי החדשות Online. בין הדרישות: פרסום חוזר מנכ"ל שינחה את בתי הספר כיצד להתייחס לתלמידים טרנסג'נדרים, הכשרות לכלל צוותי ההוראה במוסדות הכשרת המורים ואכיפת "חוק זכויות התלמיד". החוק החדש אמור לתת הגנה מפני אפליה על רקע "זהות מגדרית", דבר שלא קיים בחוקים הקיימים, כמו חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים.

בהפגנה נאמה בנד "אני עוברת התעללות נפשית ופיזית, הן מצד צוות בית הספר אך בייחוד מחבריי לשכבה. החלטתי לבקש מכם עזרה כדי להביא מודעות והסברה לתוך מערכת החינוך, בכל הפריפריה. אנחנו דורשים ודורשות אפס סובלנות לאלימות ואפס סובלנות להדרה מגדרית". בנד גם האשימה ישירות את משרד החינוך ואמרה: "פעם אחר פעם משרד החינוך דוחה את הבקשה שלנו להכיר בנו כשווים ושוות, להכיר במי ומה שאנחנו ללא הבדל דת גזע ומין. אנחנו דורשים ודורשות את זכויותנו הליגיטימיות כטרנסיות".

המפגינים השמיעו קריאות תמיכה בבנד ומניפים שלטים עם ססמאות נגד התנהלות משרד החינוך כלפי בנד, וכלפי תלמידים טרנסג'נדרים בכלל. "דורשות נהלים! דורשות שוויון!", הם קוראים. "טרנסיות לא שותקות - הן עושות מהפכות!". 

תגובת ארגון מעברים: "יחד עם החשיבות של הכשרות בבתי ספר, הקשיים של תלמידות ותלמידים טרנסים אינם מקרה נקודתי ומבודד שיפתר באמצעות הכשרות וחומרים חינוכיים בלבד, טובים ככל שיהיו. כך גם האפלייה המזעזעת כנגד מאבטחת בבית ספר בנתניה, רק בשל העובדה שהיא לא "נשית" מספיק בעיני מנהלת בית הספר. מעברים, בשם הקהילה הטרנסית, דורשת ממשאד החינוך לפרסם חוזר מנכ"ל ברור המסדיר את השילוב גם של תלמידים וגם של צוות חינוכי מגוונים מגדרית".

תגובת חוש"ן: "חינוך היא הדרך המשמעותית ביותר לקידום סובלנות כלפי הקהילה הגאה ואנו מקוים שהחלטתו של בית הספר לקדם סדנאות של חוש"ן כמו 320 בתי ספר אחרים ברחבי הארץ תוביל למציאות בה כל תלמיד ותלמידה יכולו לחיות את חייהם בביטחון ללא קשר למשיכתם המינית וזהותם המגדרית.

"אנחנו מברכות את בית הספר על החלטתו לקיים הכשרות לצוות המורים למטרת היכרות עם הקהילה הגאה ומתן כלים חינוכיים לקידום סובלנות ומיגור להט"בפוביה בבית הספר.  חשוב שאנשי חינוך ידעו כי כל בית ספר שמעוניין בכך יכול להגיש בקשה למשרד החינוך ולקבל תקצוב מלא עבור הפעילויות השונות של חוש"ן".

ליצירת קשר עם הכתב: carmell@ch2news.tv