הקיץ הגיע ואיתו מתחילות שוב בבתי הספר המדידות של אורך המכנסיים של התלמידות. בבית הספר החקלאי "כדורי", שבו לומדת דניאל ברונפן בכיתה ז', יש תקנון לבוש שדורש מכנסיים קצרים עד אורך הברך לכאורה גם מבנים וגם מבנות, אבל נאכף רק על התלמידות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"יש תקנון לבוש בבית הספר שאומר שמותר לבוא עם מכנסיים עד הברך, אבל הוא לא בדיוק נאכף. בנים באים עם מכנסיים יותר קצרים מעד הברך", אמרה דניאל שמתגוררת בכפר תבור. היא סיפרה שמנהלת בית הספר זימנה אותה לשיחה במשרדה ונזפה בה על כך שמכנסיה היו גבוהים מדי מהברך.

"היא אמרה לי שזה בעצם מכנסונים, שזה לא עומד בתקנון ושאסור לי להגיע ככה יותר לבית הספר", היא תיארה. "בגלל שנולדתי בת ולא בן אז מפלים אותי. אני צריכה להגיע עם ארוך בשיא החום ולבנים כן מותר ולא אומרים להם כלום. אנחנו פשוט צריכות לסבול רק בגלל שאנחנו בנות".

אכיפה שונה נגד בנים, ארכיון (צילום: החדשות)
"אצל הבנים זה פשוט לא נאכף" | צילום: החדשות

בתיכונים המצב לא משתפר ולעיתים אף מאיימים על התלמידות שלא יוכלו לגשת לבחינת הבגרות אם לא יקפידו על אורך המכנסיים, איום שאף תלמיד זכר לא זוכה לו. בתיכון של ליהי פרחי ביפו מודאגים מאורך המכנסיים של הנערות. הבנים מגיעים במכנסי ספורט קצרים ובגופיות. והבנות, אלו שמפחדות להיענש, נאלצות להגיע בימי הקיץ עם מכנסיים ארוכים.

"כשמעירים לך על זה זה טיפה משתק אותך. את לא יודעת איך באמת להגיב לדבר הזה", סיפרה ליהי, תלמידת כיתה י"א מתל אביב. "זה בעצם משהו שמאיימים עליו רק על הבנות. זה משהו שנאכף רק אצלן. שלא יגישו אותן לבגרות או שלא יכניסו אותן לשיעור, כשאצל הבנים זה פשוט לא נאכף".

לדבריה, זה בסדר לגמרי שיש קוד לבוש אבל הבעיה מתחילה כשזה הופך להיות קוד צניעות. "כשמתחילים למדוד לנו את המכנסיים עם סרגל זה אומר לנו בעצם הגוף שלכן הוא אובייקט מיני", היא הסבירה. "תכסו אותו כי אתן מפריעות לנו הנוכחות שלכן מפריעה לנו במרחב הציבורי".

"בנות משלמות על הופעתן בניגוד לבנים"

לפני חצי שנה פרסמנו כיצד בבתי ספר רבים עוברות התלמידות מה שהן מכנות "מסדרי צניעות" ובעקבותיהם פעמים רבות הן נשלחות הביתה באמצע יום הלימודים. הורים ותלמידות החלו לצאת נגד המדיניות המפלה, לטענתם, של בתי הספר. כעת מצטרפים למחאה הזו גם 15 ראשי ערים.

"הפנייה למנהלים אומרת קוד לבוש ראוי שיהיה ויעשה כל בית ספר בדרכו אבל מרגע שנקבע הוא צריך להיאכף בצורה שוויונית ללא הבחנה בין בנות לבנים ובטח בתנאי מזג האוויר בארץ לא הגיוני שהבנות יצטרכו מאילוצים כאלה ואחרים ללכת עם מכנסיים ארוכים בעוד שהנערים או הבנים יכולים ליהנות מלבוש קצר יותר", אמר כרמל שאמה הכהן, ראש עיריית רמת גן.

גלית שאול ורותם ידלין, ראשות מ.א. עמק חפ (צילום: חדשות)
גלית שאול ורותם ידלין, ראשות מ.א. עמק חפ | צילום: חדשות

מחר, תעלה יוזמה חדשה של הפורום החילוני ושדולת הנשים שפנו אל ראשי הערים השונות להרים את הכפפה שמשרד החינוך השאיר מאחור. במסגרת קמפיין אינטרנטי יעלה כל ראש עיר תמונה שלו במכנסיים קצרים, עם פוסט שקורא למנהלי בתי הספר להימנע מיחס מפלה של תלמידות בתקנוני הלבוש.

רשימת הרשויות שהצטרפו לקמפיין: תל אביב-יפו, רמת גן, טבריה, עמק חפר, גזר, יואב, הוד השרון, רמת השרון, טבעון, חוף הכרמל, כפר סבא, פרדס חנה, גני תקווה, דרום השרון וקריית אונו.

"משרד החינוך בעצם מסיר את ידיו מנושא התקנון הוא רק ממליץ לבתי הספר מה לעשות", אלינור דוידוב, מנהלת תחום הדרת נשים בשדולת הנשים. "בסופו של דבר נוצר מצב אבסורדי שבנות משלמות בציונים שלהן וברמה הלימודית שלהן על הופעה על אף שגם הבנים מגיעים עם אותה הופעה לבית הספר".

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "ההחלטה על קוד הלבוש של התלמידים נקבעת על ידי מנהלי בתי הספר. המשרד סומך על שיקול דעתם בנושא".