מרוויחים יותר? (אילוסטרציה) (צילום: אייל בן יעיש, חדשות 2)
דורשים התערבות דחופה, מנהלי בתי הספר | צילום: אייל בן יעיש, חדשות 2

משבר במערכת החינוך העל-יסודית: 325 מנהלי בתי ספר - חטיבות ביניים ותיכונים - תוקפים את "השתיקה המביכה של משרד החינוך". המנהלים קוראים "להפסיק להחליש את בתי הספר העל יסודיים" ודורשים התערבות דחופה לשיפור תנאי העבודה. המנהלים והמנהלות טוענים, בפנייה דחופה לשר החינוך נפתלי בנט, כי אינם יכולים לעבוד בתנאים הנוכחיים: השכר הנמוך, המחסור במנהלים והמתיחות מול ארגון המורים, לדבריהם, הופכים את העבודה לבלתי אפשרית.

למכתב המלא של המנהלים - לחצו כאן

על פי ההערכות חסרים כ-250 מנהלי בתי ספר לשנה הבאה: רבים מהמנהלים עוזבים ומעטים רוצים להחליפם בתפקיד. המשא שעל כתפיהם של אותם מנהלים הוא עצום - הם אחראים להשכלתם של מאות תלמידים וגם לביטחונם האישי. המנהלים נתונים לפיקוח הדוק מטעם משרד החינוך, מופעלים עליהם לחצים מטעם הרשות המקומית וגם הורי התלמידים לא מקלים עליהם. לטענתם, השעות הרבות בבית הספר לא משתלמות: שכרם זהה לשל מורים ותיקים ופעמים רבות הלחץ נותן אותותיו ובריאותם נפגעת.

עילה נוספת לפנייה הדחופה היא סוגיית ימי העבודה של המורים: בתחילת החודש הנחה יו"ר ארגון המורים רן ארז את המורים העל יסודיים להפסיק לעבוד ב-20 ביוני. "אין לעבוד כל עבודה שהיא אחרי מועד זה ללא תמורה. אם בכל זאת רוצה מורה להיענות לדרישות המנהל ולעבוד, אזי הוא צריך להודיע שיבצע עבודה זו תמורת תשלום ולסכם זאת בכתב עם המנהל", כתב ארז למורים - וזאת למרות שבחלק מבתי הספר עדיין מתקיימות בחינות בגרות. המנהלים מצידם מבהירים שאינם יכולים לעבוד בתנאים הללו ודורשים ישיבה דחופה לתיקון המצב.

אילוסטרציה (צילום: פלאש 90 - יהונתן סינדל, חדשות)
מנהלים נטולי סמכויות, תלמידים נפגעים | צילום: פלאש 90 - יהונתן סינדל, חדשות

המנהלים כתבו: "אנו פונים בעקבות פנייתו של מר רן ארז למורים והשתיקה המביכה של משרד החינוך, וקוראים לכם להפסיק להחליש את בתי הספר העל יסודיים. אנו המנהלים עומדים בימים אלה בפני דילמות חינוכיות שאינן מאפשרות לנו לנהל את בתי הספר. מצד אחד המורים פועלים ע"פ החלטות ארגון העובדים שלהם ומצד שני משרד החינוך מטיל עלינו אחריות כבדה לחינוך התלמידים ולהצלחת בתי הספר, אנו נמצאים באופן קבוע בין הפטיש לסדן, ומול הנחיות שמעמתות בין המורים למנהלים דבר המונע מאתנו לנהל כהלכה את בתי הספר", הסבירו המנהלים.

בהתייחסות לסוגיית בחינות הבגרות כתבו: "לא ייתכן שבבתי הספר בהם מתקיימות בחינות בגרות עד אמצע יולי לא יוכלו מורים ללוות את תלמידיהם לבחינות הבגרות שמתקיימות אחרי ה-20.6 ולהשפיע על הערכות בתי הספר במהלך הקיץ. יש לשנות את המציאות הקיימת במערכת כשמנהלים צריכים לנהל בתי ספר עם כל האחריות אך נטולי סמכויות רבות".

"ההצהרה לא תילמד במערכת החינוך". בנט (צילום: החדשות)
יסייע? שר החינוך בנט | צילום: החדשות

עוד קוראים המנהלים "לפעול לחיזוק מעמד מנהלי בתי הספר, ביטוח אחריותם המקצועית ותגמולם המתאים. מנהלי בתי הספר עובדים מרבית ימי חופשת הקיץ ללא כל תגמול על עבודה קשה זאת. כואב לראות כי לא הצלחתם לדאוג , בתום חודשי מו"מ רבים, להסכם שכר הוגן למנהלים וזאת אמירה עצובה מבחינתנו. לאור זאת החלטנו להתחיל לבנות קבוצת מנהלים שתדאג לבתי הספר ולמעמד המנהלים ותפעל ליצירת השפעה על מערכת החינוך".

"החלשת מעמד המנהל ושחיקת תגמולו מביאה למצב בו אנשים ראויים בוחרים לא להמשיך בתפקידם ולרבים לא לגשת למכרזי ניהול", תקפו המנהלים. "באופן זה נפגע האיוש לתפקיד הכי משמעותי במערכת החינוך: אנו מבקשים פגישת חירום של הגורמים כדי לשנות את המצב הכואב והעצוב של בתי הספר העל יסודיים". המכתב נשלח לבנט וגם למנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב, יו"ר ארגון המורים רן ארז, יו"ר הסתדרות המורים יפה בן דוד ויו"ר ועדת החינוך בכנסת ח"כ יעקב מרגי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו