הקרב בין הרשויות שאמורות לסייע לניצולי השואה: עד לאחרונה ניצולי שואה היו מגיעים לרשות לסיוע לניצולי שואה של משרד האוצר, על מנת לבדוק מה מגיע להם במדינה. אלא שבחודשים האחרונים הכל השתנה. מדוע?

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

במשרדי הרשות בחיפה ישבו עורכי דין מטעם הסיוע המשפטי, גוף ששייך בכלל למשרד המשפטים ומעניק בחינם עזרה במילוי טפסים וביורוקרטיה. גם כשהרשות הייתה דוחה את הבקשה, עורכי דין של הסיוע היו מערערים בשם הניצול ומנסים לראות איך הוא כן יכול למצות את זכויותיו.

לאחרונה הניצולים כבר לא מצליחים להיעזר בשירותיהם של עורכי הדין של הסיוע המשפטי במשרדי הרשות.  ברשות לניצולי שואה אמרו בשיחה עם החדשות: "סיוע משפטי זה לא אנחנו, אנחנו מטפלים בניצולי שואה. הסיוע המשפטי נמצא בבניין הטיל בקומה 11 וזה שייך למשרד המשפטים... לא אלינו, אנחנו הרשות".

משרד המשפטים (צילום: חדשות 2)
משרד המשפטים, ארכיון | צילום: חדשות 2

עוד הודו ברשות כי עד לאחרונה ישבו יחד אך כיום הם פועלים במבנים נפרדים: "אני פה אירחתי עורך דין אבל הקשר הופסק לפני חודשיים, ומהיום ניצול שרוצה עזרה משפטית פונה ישירות אליהם".

"נגמר הסיפור, אין לנו חתונה איתם"

גם בירור מול הסיוע המשפטי מעלה תמונה דומה: "היינו נותנים בעבר ייעוץ משפטי אבל זה הופסק, הרשות לא רוצה אותנו שם. היינו שולחים עורך דין והוא היה נותן ייעוץ משפטי בחינם כמובן בשיתוף פעולה איתם אבל שיתוף הפעולה הופסק". עובדת בסיוע המשפטי הודתה כי ביטול שיתוף הפעולה "לא בא מאיתנו" והוסיפה: "זה היה גם הכי נוח לנו".

מה שנוח לניצולים כנראה לא באמת משנה, אלא מה שנוח למשרד: מאחורי הקלעים אמרו לנו גורמים כי היה פיצוץ בין הגופים הממשלתיים: מישהו ברשות לניצולי השואה הרגיש שהניצולים מקבלים "קצת יותר מדי עזרה". אחד מעורכי הדין שנהג לסייע לניצולים אמר לנו: "נוצר מתח בין הרשות לסיוע המשפטי הסיוע נתן לניצולים את מה שהרשות לא נתנה, או נמנעה או גררה רגליים, כדי לחסוך מאמץ או כסף. עד שהסיוע נכנס לתמונה כמעט ולא היה מיצוי זכויות ומי שיעזור להם לקבל את ההכרה והכסף".

מתברר שזה קורה לא רק בחיפה: בכל רחבי הארץ התקבלה הנחיה חד משמעית מהרשות לסיוע לניצולים לא לאפשר גישה לעו"ד המסייעים. כשלא ענו לנו בטלפון על השאלות הלכנו למשרדי הרשות כדי לקבל תשובות: "נגמר הסיפור איתם. אין לנו חתונה איתם. הם היו באים לפה והם הפסיקו לבוא. זה לא משנה בכלל, זה לא שלנו בכלל, אנחנו פשוט נתנו להם חדר".

100 אלף ניצולים לא מממשים את זכויותיהם

עוד השיבו לפניית החדשות כי הסיוע המשפטי "הפסיקו לבוא לפה לפני חודשיים או שלושה, לא יודעת למה. לא רוצים לבוא אלינו, אוקיי? או שאנחנו לא רוצים או שיש איזשהו בלאגן עם זה. אבל זה לא קשור, הם סיוע משפטי של משרד המשפטים ואנחנו הרשות שייכים למשרד האוצר. זה לא אותו משרד. זה לא קשור - זה היה זמני שנה שנתיים, כנראה ניסו והיה זמני ולא הלך".

שמואל רוגובסקי, ניצול שואה, מספר על ההתנהלות במאבק על זכויותיו: "אמרו לי 'לא, זה לא מגיע לך', בית המשפט קבע שלא אז הלכתי לסיוע המשפטי. במשפט לא היה לי עו"ד כי לא היה לי כסף ללכת לעו"ד". שמואל מתחייב להשקיע "את כל הגרושים שיש לי" בקרב המשפטי: "אני כל הזמן מרגיש שמגיע לי, אבל לא נותנים, הם מסרבים".

דווקא בשנים האחרונות, יותר ויותר קבוצות חדשות של ניצולי שואה זכו להכרה על ידי משרד האוצר וזכאים לתגמול כספי ומיצוי זכויות מול הרשות - על פי ההערכות בממשלה יש כ-100,000 ניצולים שלא ממצים את זכויותיהם ולא מקבלים את כל מה שמגיע להם, במקום עוד החלטות ממשלה ודוחות מבקר מדינה איך מצמצים את הביורוקרטיה - צריך לדאוג שזסכסוכים כאלה לא יפגעו בניצולים.

תגובת הסיוע המשפטי במשרד המשפטים: "לאחרונה החליטה הרשות על הפסקת האפשרות להעניק מתן יעוץ מטעם הסיוע המשפטי בשטח משרדיה. הסיוע המשפטי פועל מול הרשות למציאת פתרון מהיר לסוגיה, ובמקביל ממשיך ללוות את ניצולי השואה ולייצג אותם. נדגיש כי הסיוע המשפטי ערוך לחידוש השירות ומתן הייעוץ המשפטי במשרדי הרשות באופן מיידי, וסבור שכך ראוי לפעול בנושא חשוב זה".

תגובת הרשות לזכויות ניצולי השואה: "הרשות לזכויות ניצולי השואה היא זו שהובילה ויזמה את הכנסת הסיוע המשפטי למשרדיה, עם זאת, נוכח הרחבת המחלקה, נוצר מחסור במקומות ישיבה ולאנשי הסיוע המשפטי הוצע פתרון למקום חלופי, שנענה בשלילה. צר לנו כי גורמים אינטרסנטיים בוחרים לפגום בעבודת הרשות, וכפועל יוצא מכך בסיוע לניצולי השואה במיצוי זכויותיהם".