נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין הביע ביקורת חריפה על הקוד האתי שחיבר פרופסור אסא כשר בהנחיית שר החינוך ויו"ר המל"ג נפתלי בנט. "לא נוכל לבנות מערכות משגשגות אם לא נטפח מערכת המעודדת את השנוי במחלוקת", אמר ריבלין והוסיף כי "החופש להביע דעה שונה זקוק להגנה פרוצדורלית ולערנות מתמדת".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בטקס הענקת פרסי קרן וולף "לקידום המדע והאמנות" בכנסת תקף הנשיא בחריפות את כל מגבילי חופש הביטוי. "קולות המיעוט חיוניים למחקר המדעי, לאמנות, למדעי הרוח והחברה. לא נוכל לבנות מערכות משגשגות וחיוניות של מחקר ופיתוח מדעיים, של יצירות אמנותיות מעוררות השראה, אם לא נטפח באופן אקטיבי מערכות המעודדות את השונה, השנוי במחלוקת, היוזם והבלתי צפוי".

לדבריו, הספקנות והרצון לגלות עולמות חודשים הם "הכוח המניע של ההמצאה והפיתוח המדעי" וכי האמנות, התרבות והמדע "אינם רכושם של איש, ודאי לא של מחנה כזה או אחר. אם נעשה כך, יהיה זה אסון למדע ולאמנות, ואם יותר לי - גם למדינאות".

אסא כשר (צילום: משה שי,פלאש 90)
אסא כשר | צילום: משה שי,פלאש 90

המהלך של בנט וכשר עורר סערה

על פי הקוד האתי, נאסר על מרצים במוסדות להשכלה גבוהה להביע דעה פוליטית במהלך הרצאותיהם וכי אסורה "כל פעילות שיש בה תמיכה ישירה בעמדה מסוימת במחלוקת ציבורית מוכרת הבאה לידי ביטוי מתמשך בכנסת ובשיח הציבורי".

בעקבות הפרסום בכלי התקשורת פרסם ועד ראשי האוניברסיטאות הודעה חריפה נגד המהלך ואמר כי מדובר בהחלטה הפוגעת באופן חמור בחופש האקדמי. "עיון מדוקדק בהצעת הקוד מראה כי אף שהוא מוגדר כ'קוד אתי של ההתנהלות הראויה בתחומי חפיפה בין פעילות אקדמית לפעילות פוליטית', רבים מסעיפיו עוסקים באופי כלל הפעילות האקדמית בתחומי המחקר וההוראה. בכך הופך הקוד לאוסף של כללים מוכתבים שלטונית על מכלול הפעילויות האקדמיות של חברי הסגל האקדמי בישראל", נמסר.

מאוחר יותר פרופ' כשר תקף בחזרה את מבקרי המהלך ואמר כי מדובר בביקורת פוליטית. "פוליטיקאים אכפת להם ממשהו? הם מדברים כשבא להם. קראתי את כל מה שהגעתי אליו בפייסבוק, הכל זבל", אמר.