לא מעט כסף השקיעה מ', מורה ממרכז הארץ, בחופשה שהיא מבלה השבוע באילת עם בעלה וילדיהם, אבל להוצאות נכנס גם סעיף מפתיע: טיסה הלוך-ושוב באמצע החופשה רק כדי שמ' תוכל ללמד 4 שעות מחר (שישי) בבית הספר. היא בשמחה הייתה לוקחת יום חופש ועושה "גשר" כמו רבים אחרים – אבל היא פשוט לא יכולה. היא מורה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

שלוש פעמים בשנה זוכים רוב תלמידי ישראל לחופשת אסרו חג של יום אחד: בסוכות, בפסח ובשבועות. ההורים, כמו כל המשק, עובדים כרגיל, ואובדי עצות מה לעשות עם הילדים. בבתי הספר במגזר החרדי, אגב, לומדים כמעט כרגיל באסרו חג.

למה הכיתה היום ריקה? ארכיון (צילום: יעל אשכנזי, דוברות מועצת התלמידים והנוער הארצית)
למה הכיתה היום ריקה? ארכיון | צילום: יעל אשכנזי, דוברות מועצת התלמידים והנוער הארצית

"יכולתי לשקר ולהצהיר שאני חולה, אבל מבחינתי לשקר זו לא אפשרות, ואתם יודעים מה, גם אם זו הייתה אפשרות – בימנו אי אפשר להסתתר", הסבירה מ' לחבריה המופתעים את ההחלטה לקטוע את החופשה המשפחתית. "מספיק שמישהו יעלה תמונה שלי מאילת לפייסבוק והשקר נחשף".

מ', כמו מורים רבים אחרים, תוותר בשמחה על חופשות האסרו חג בתמורה ל-3 ימי חופש לבחירה במהלך השנה, כפי שמציע מתווה חדשות 2 לשינוי לוח החופשות. "אני מעדיפה לבחור את ימי החופש שלי לפי הצרכים הפרטיים שלי, דבר שלא מתאפשר לי עכשיו בכלל", אמרה לחבריה.

היעדרות בלתי מוצדקת

"לפני כשנה אבא של חבר מאוד קרוב שלי נפטר", מדגימה מורה אחרת את המצב המורכב. "יצאתי להלוויה שעה לפני סוף יום הלימודים. כשקיבלתי את תלוש המשכורת שלי ראיתי שהורידו לי סכום מוגזם על 'היעדרות בלתי מוצדקת'. כדי לפתור את זה הוצאתי אישור מחלה על אותו יום וכך זה הסתדר".

מורה שלישית הסתבכה כשהייתה צריכה לעבור דירה באמצע השנה. לא הייתה לה אפשרות לקבל יום אחד של חופש כדי לעמוד במשימה, אז היא נאלצה לשקר. "לא הייתה לי ברירה - הצהרתי על יום מחלה", היא מודה.

מורים אחרים מתקשים לקבוע בדיקות רפואיות, ללוות קרוב משפחה ביום חתונתו, להשתתף בשמחות ולהגיע לטקסים של ילדיהם המשרתים בצבא. לכל אלה, ימי חופשה לבחירה היו עושים את החיים קלים יותר – וכך גם להורים שנקרעים תחת עומס החופשות של ילדיהם.

מקבלי ההחלטות מתעוררים?

בתחילת השבוע הקימה הכנסת ועדה מיוחדת שתבחן את שינוי ימי החופש במערכת החינוך בעקבות הצגת המתווה של חדשות 2. "הועדה הוקמה לשמוע את כל הצדדים ולהגיע לעמק השווה על מנת לפגוע כמה שפחות בתלמידים, במורים ובהורים", הסביר ח"כ עודד פורר, שיעמוד בראש הוועדה. במקביל, במשרד החינוך נערכת עבודת מטה כדי לבחון את הדרכים לטפל בבעיה.

אז מה כולל מתווה חדשות 2 לקיצור ימי החופשה של התלמידים? קיצור חופשות תלמידי כל הגנים וכיתות א' עד ד' ב-13 ימים: הרחבת "בית הספר של החופש הגדול" לחמישה ימים בחנוכה וחמישה ימים בפסח (בשבוע שלפני החג), ומהלך של חופשה מול חופשה - המורים והגננות יבחרו שלושה ימי חופשה גמישים במהלך השנה תמורת שלושה ימי עבודה בימי אסרו חג: סוכות, פסח ושבועות.

80 ימי חופש לתלמידים, 12 להורים (צילום: רועי שטראוס)
80 ימי חופש לתלמידים, 12 להורים | צילום: רועי שטראוס

קובי אמסלם, לשעבר הממונה על השכר באוצר, העריך את עלות המתווה כולו, לשנה שלמה, בכ-580 מיליון שקלים. מנגד, יום אחד בלבד שבו אחד ההורים נשאר עם הילדים כשהם בחופש מהווה הפסד למשק של מיליארד שקלים, כך שבשורה התחתונה - המדינה רק מרוויחה.

הצורך להקל על ההורים נובע מהפער הבלתי נתפס כמעט בין ימי החופשה של התלמידים בישראל לימי החופשה של ההורים: כ-80 ימי חופש לתלמידים לעומת 12-14 להורה העובד. לפער הזה שנייה בעולם רק ליטא.

מתווה חדשות 2 מנסה לשלב יחד את ההצעות הבולטות לפתרון המתאים ביותר ליישום. אנחנו מבטיחים להמשיך לעקוב ולא להרפות עד שזה יקרה, עד שהנטל יוקל והחופשות של התלמידים הצעירים יתקצרו.