אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

כעשרה חודשים אחרי ש"תכנית חיסכון" פתחה במאבק "עושק הצהרונים", יש תוצאות בשטח: הערב (שני) פורסם לראשונה במהדורה המרכזית כי שר האוצר משה כחלון (כולנו) מגבש תכנית להורדת מחירי הצהרונים בכל הארץ. משרד האוצר הסכים לממן את התכנית בכמיליארד שקלים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

התכנית גובשה בשיתוף ראשי רשויות וראש מרכז השלטון המקומי חיים ביבס: לפי התכנית, ייקבע מחיר מקסימום לצהרונים שיעמוד על 930 שקלים ובנוסף לכך המדינה תסבסד חלקית ותעניק הנחה נוספת בסכום של 150-400 שקלים בחודש לילד, תלוי במקום המגורים. המשמעות – משפחה עם שני ילדים ויותר תשלם מאות שקלים פחות בחודש.

כחלון. לא דן בנושאים מדיניים (צילום: פלאש 90 / יונתן סינדל, חדשות)
מגבש הקלה להורים. כחלון | צילום: פלאש 90 / יונתן סינדל, חדשות

כמו כן, הקריטריונים לצהרונים יהיו אחידים: ילדי הגנים ישהו בצהרון עד 17:00 ותלמידי כיתות א' וב' עד 16:30. בנוסף תגובש הגדרה ברורה למספר סייעות הנדרשות בצהרון, וגם לנושא החוגים, הארוחות וימי החופשה. 

עיקרי התכנית (צילום: חדשות 2)
עיקרי התכנית | צילום: חדשות 2
צערונים (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

התכנית אמורה לצאת לדרך בתחילת שנת הלימודים הבאה ולחול על ילדים בגילאים 3-8. הפרטים עדיין לא סוכמו סופית – בימים הקרובים ייפגשו אנשי משרד האוצר עם נציגי מרכז השלטון המקומי, והצדדים יקיימו דיונים נוספים על מנת להגיע למתווה מסוכם.

המהלך מגיע בעקבות הסיקור המתמשך של עושק הצהרונים ב"תכנית חיסכון", שהוביל להוזלה במספר מקומות: כחלון מגבש צעד שיוביל להוזלה כלל-ארצית.

צערונים (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2
צערונים (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

הצהרונים ברחבי הארץ מהווים מסגרת לילדים בגילאי 3-9, שפועלת מסיום יום הלימודים ועד 16:30-17:00 אחר הצהריים וכוללת ארוחה חמה - מסגרת שהכרחית עבור חלק גדול מההורים שלא יכולים לצאת מהעבודה ב-13:30 כדי לאסוף את הילדים. רשויות מקומיות וגורמים פרטיים שמפעילים צהרונים גובים מדי חודש בין 700 ל-1,100 שקלים לחודש, עבור כל ילד.

ועדת טרכטנברג, שקמה בעקבות המחאה החברתית לפני כשש שנים, המליצה לסבסד את הצהרונים בכל רחבי הארץ עד 2016: הוועדה המליצה לסבסד באופן מלא צהרונים בערים העניות ולסבסד חלקית ברוב הערים בארץ. העלות המוערכת של המהלך היא כשני מיליארד שקלים וחצי בשנה, אך הממשלה לא הוציאה את המהלך אל הפועל.