ספר האזרחות החדש
ספר האזרחות החדש | צילום:

במשך חודשים נשמעו ביקורות חריפות על ספר האזרחות החדש והשנוי במחלוקת - אולם רק היום (שני) הוא נחשף ויוצא לאור: בעקבות הפרסום בחדשות 2 על אי-דיוקים שהופיעו בטיוטת הספר, תוקנו בגרסה הסופית אמירות כמו "לא הוכח שרצח ראש הממשלה יצחק רבין הוא תוצאה של הסתה", "מרבית פיגועי הדקירה בסתיו 2015 בוצעו בידי ערבים אזרחי ישראל" ואף ההשוואה שערך הספר בין רצח רבין לבין הטבעת האונייה אלטלנה - הוסרה.

לקריאת ספר האזרחות החדש לחצו כאן

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

הגורמים שביקרו בחודשים האחרונים את תכניו של הספר אומנם מעידים שהמחאה המקצועית והציבורית הניעה שינוי משמעותי בתכנים, אבל הם עדיין מפרטים שורה של כשלים המופיעים גם בגרסתו הסופית של הספר, לטענתם.

"הכשל המרכזי נותר בעינו", אמרו היום בקואליציה לדמוקרטיה בחינוך ואזרחות משותפת. "הוראת האזרחות המשותפת לכל הזרמים צריכה להיבנות במשותף ומתוך הסכמה. העובדה שהספר נכתב על ידי נציגי זרם אחד, תוך הדרה של הזרמים האחרים, מובילה לשינוי יסודי בהוראת האזרחות".

הבעיה המרכזית בספר החדש היא ההכרעה החד-משמעית בהגדרות והעובדה שניתן פחות מקום לדיון. למשל, ישראל כבר אינה "מדינה יהודית ודמוקרטית, מדינת לאום יהודי ובית לכל אזרחיה", אלא מדינת לאום אתנית עם משטר רפובליקני שיש בה העדפה מובנת לרוב היהודי, תוך הדרה של האוכלוסייה הערבית, ובמרכזה ממשלה.

"החלטה שכזו צריכה להתקבל תוך דיון ציבורי"

בספר החדש אף אין הגדרה משפטית, תרבותית או חילונית ל"מיהו יהודי", אלא רק הלכתית: "הציבור האורתודוקסי החרדי והדתי, וגם חלק מהציבור המסורתי, מגדירים יהודי בהגדרה דתית, על פי ההלכה הקובעת: יהודי הוא אך ורק מי שנולד לאם יהודייה או מי שהתגייר על פי ההלכה האורתודוקסית, כלומר עבר מילה, טבילה וקיבל על עצמו לקיים מצוות". כמו כן קיימת התייחסות לכובד משקל החלטותיהם של הרבנים.

המומחים מתייחסים לכך שהשפה בה נכתב הספר היא אקדמאית וקשה מאוד לתלמידים. אך בעיה מהותית יותר היא כתיבה מגמתית המערערת על נאמנותם של האזרחים הערבים למדינה. "כיצד, לדעתכם, יכולה ההגדרה הזו (זהות ערבית, פלסטינית...) להשפיע על מידת הזדהותם עם מדינת ישראל?", נכתב למשל בספר.

"החלטה משמעותית שכזו על דמותה של המדינה צריכה להתקבל תוך דיון ציבורי בכנסת ישראל ולא להגיע להכרעתו של משרד ממשלתי - חשוב ככל שיהיה", הוסיפו בקואליציה לדמוקרטיה בחינוך ואזרחות משותפת.

כריכת הספר הישן
כריכת הספר הישן | צילום:

"את הספר כתבו נציגים בעלי אותה השקפת עולם אתנית, לאחר שנציגי החינוך הממלכתי והערבי הורחקו מהתהליך", טענה ד"ר ריקי טסלר מהאוניברסיטה העברית, העומדת בראש הפורום האקדמי לאזרחות. "התוצאה מוטה, אבל מחייבת את התלמידים בכל הזרמים: חוק הלאום, שלא עבר בכנסת, עובר בספר האזרחות בדמות הכרעה לפיה מדינת ישראל היא מדינת לאום אתנית".

"התלמידים ילמדו שהדמוקרטיה 'רזתה'", הוסיפה. "שבמקום שלטון העם בו המדינה מחוייבת להגן על זכויות האדם והמיעוט, הדמוקרטיה היא הכרעת הרוב, והרוב רשאי לפגוע בזכויות קבוצתיות ובזכויות הפרט בשם האינטרס הלאומי. שאת מקום הפרט כמקור הלגיטימציה השלטונית תופסת הממשלה. שלמיעוט הערבי אין זכאות לזכויות קבוצתיות. שהיהדות 'התעבתה' וההגדרה המועדפת ל'מיהו יהודי' היא על פי ההלכה. במילים פשוטות: משרד החינוך מנסה לכפות את דמותה החדשה של ישראל כמדינת לאום אתנית, באמצעות ספר האזרחות על כל התלמידים במערכת, ואין זה מתפקידו או מסמכותו".

התייחסות בעייתית לרצח רבין ולערביי ישראל

בחודש ינואר פורסמו לראשונה בחדשות 2 הציטוטים מעוררי המחלוקת מטיוטות הספר המחודש. בין הציטוטים: התייחסות בעייתית לרצח רבין, בה נכתב כי "היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, אמר כי לא הוכח שרצח ראש הממשלה יצחק רבין הוא תוצאה של הסתה... הדבר הברור היחיד הוא שהרצח היה תוצאה של כשל אבטחתי". כעת המשפט מופיע בספר כאחת משתי עמדות סותרות בנושא.

סוגייה נוספת שנכללה בטיוטה היא ההתייחסות למעורבות אזרחי ישראל הערבים בגל הטרור הנוכחי. "בסתיו 2015 התבצעה סדרת פיגועי דקירה ברחבי המדינה. מרביתם בוצעו בידי ערבים אזרחי ישראל...", נכתב בספר.